free glitter text and family website at FamilyLobby.com

Jgn lupa melanggan RSS Feed blog ini untuk mendapatkan tips-tips menarik dari Genius Baby On Board.

Masukkan alamat emel anda di sini:




Saturday, April 28, 2012

Pengumuman: SEMUA GAMBAR DI BLOG GBOB HILANG!

Sesiapa yang mengikuti perkembangan blog ini hari demi hari pasti akan perasan yang gambar2 di blog ini secara tiba2 hilang sejak seminggu dua yang lalu dan digantikan dengan bentuk empat segi sama bertanda seruan dalam segitiga seperti di bawah. Saya dengan rasa sedihnya ingin memberitahu yang semua gambar di dalam blog ini telah hilang dari pangkalan data Blogger & Picasa Web.


Logo ini menunjukkan yang semua gambar sudah dibuang secara permanent di Picasa Web

Pada mulanya, saya tidak perasan akan hal ini, tapi apabila saya melayari laman blog ini melalui hp, saya dapati begitu banyak logo di atas, untuk hampir kesemua entry dan gambar yang saya ada. Saya ingatkan ia mungkin untuk 1-2 hari sahaja, tapi nampaknya sudah berminggu masih begitu. Saya nak hubungi designer saya, Jiji, tak dapat pula sejak 3-4 hari lepas untuk bertanyakan hal ini kerana header GBOB dan Genius Qarissa juga hilang secara tiba2. Kerana tidak mahu menunggu, saya membuat searching sendiri di internet, mengapa perkara ini berlaku. Alangkah terkejutnya saya bila mendapati yang bukan saya seorang menghadapi masalah ini, tetapi ramai juga blogger terutama di luar negara menghadapi masalah yang sama. Apa yang lebih menyedihkan, semua gambar tersebut HILANG TANPA DAPAT DIKESAN DAN SAYA TIDAK BOLEH  MENDAPATKANNYA SEMULA!



Melalui forum itu juga, saya dapati ada dua sebab perkara ini berlaku dan saya dapat rasakan dalam kes saya, ianya berlaku kerana suami saya secara tidak sengaja telah memadam semua gambar dalam hp saya, ketika kami trade in hp SII saya 2 minggu lepas. Secara mudahnya ia begini - Masa saya beli SII dulu, saya synchronisekan semua emel saya di hp tersebut, saya terkejut bila dapati yang semua gambar2 di blog GBOB & Blog Personal saya ada dalam hp tersebut. Saya langsung tak sangka yang sebenarnya ia adalah gambar2 di Picasa Web yang Blogger gunakan sebagai platform ketika kita masukkan gambar terus melalui komputer. Bila saya nak trade in untuk ambil Note, hubby saya transfer semua gambar yang ada di hp tersebut, dan kemudian delete semua album yang ada. Mungkin tanpa sengaja, hubby terdelete sama album Picasa tersebut tanpa mengetahui yang ia akan menyebabkan SEMUA gambar yang saya upload direct dari komputer masa saya buat entry dulu akan hilang!. Yang geram tuh, Blogger langsung tak bg amaran ketika nak delete tu (macam dalam Google+). Ramai juga pelanggan yang marah dan bg komen yang sama, sepatutnya Blogger bgtau yang jika kita delete album di hp, ia akan menyebabkan album Picasa Web akan hilang dan ini bermakna gambar di blog juga hilang. Saya tidak tahu yang Blogger menggunakan Picasa Web sebagai platform ketika kita upload gambar direct from komputer ke blog sehinggalah hari ini!

Saya juga dapati, ada gambar2 yang tidak hilang di blog ini dan semua gambar tersebut bukannya di host di Picasa Web tetapi di server2 lain seperti Facebook, Photobucket dan sebagainya. Memang saya sgt sedih dan kecewa, walaupun saya mempunyai backup gambar2 tersebut di hard disk saya, tetapi untuk saya retrieve dan memasukkan semula mengikut tajuk di entry satu demi satu dari tahun 2009 bukanlah satu kerja yang mudah!! Entah bila agaknya akan siap yer? Hu hu hu .. kecewa sangat ...:(

Dalam masa yang sama, saya harus berfikiran positif dan satu2nya sebab untuk saya bersyukur ianya berlaku adalah memandangkan SEMUA gambar telah hilang, ini juga bermakna gambar saya yg tidak bertudung sebelum ini juga lenyap! Memang sudah lama saya berniat untuk cek satu demi satu entry di blog saya, dan mengeluarkan gambar-gambar saya dahulu, terutama di blog personal, tetapi masa sering mencemburui saya dan ia tertangguh hinggalah Allah SWT "membantu" memudahkan kerja saya! Ironiknya kan...padan muka aku! Huuhhuu...



Saya akan cuba memasukkan semula gambar2 di blog ini agar pembaca semua dapat maklumat yang lebih jelas terutamanya produk2  dan consultation pendidikan awal kanak-kanak yang saya kongsikan selama ini. Ia sudah pasti mengambil masa yang sangat2 lama dan saya tidak mahu meletakkan sebarang target. Ia bergantung kepada masa dan kesibukan saya untuk mencari semula semua gambar yang berkaitan dan memasukkan semula secara manual. Sekiranya ada mana2 entry yang tiada gambar dan anda ingin melihat gambar bagi membantu anda memahami dengan lebih jelas entry yang saya tulis, sila msg saya di geniusbabyonboard@gmail.com atau sms saya di talian 016-2033340. Insya Allah, saya akan cuba memasukkan gambar mengikut tahap kepentingannya. 

Saya juga dalam proses mendapatkan semula header dan background blog ini melalui designer saya. Insya Allah dapat waktu terdekat ini, ia akan kembali pulih seperti biasa. Semoga blog ini akan ceria seperti sediakala walaupun entry2 lama banyak yg tiada gambar.. Huhuhu..pedih hati bila ingat..:(

Saya ceritakan pengalaman saya di entry ini agar anda boleh alert dengan perkara ini dan semoga ianya tidak berlaku di blog anda juga. Hati2 ketika synchronise kan hp dengan emel, dan pastikan jgn terdelete gambar2 yang ada di hp sesuka hati. Cek dulu yang ia bukannya gambar di Picasa Web jika tak mahu menggigit jari seperti saya. Ada satu lagi sebab yang akan menyebabkan gambar ada hilang di blog, iaitu jika anda upgrade ke Google+. Saya tidak begitu faham bagaimana Google + ini dapat menyebabkan gambar2 hilang, mungin anda boleh buat research di internet dan saya juga sertakan link untuk anda baca seperti di bawah. Mungkin ia boleh membantu. 

Google plus photos

http://www.bloggersentral.com/2011/08/google-plus-picasa-and-blogger-missing.html

Saya tidak tahu ini tips yang baik atau tidak, tapi sekarang saya lebih suka bukak gambar di Facebook (yang telah saya upload sebelumnya), klik kanan, copy gambar yang saya suka dan terus paste ke entry Blog saya. Selagi saya tak delete album di FB dan selagi FB wujud, selagi itulah gambar tersebut ada di blog ini, Insya Allah.. mungkin juga anda boleh buat begitu, instead of directly upload from your computer, untuk elakkan kejadian2 "ngeri" seperti ini berlaku. Hehehehe.. cer try test kay .! 

post signature

post signature

3 comments:

fina fento said...

Tengahari tadi saya delete gambar2 di S2 saya yang sebanyak 3000++ keping. Malam ni, bila check di blog gambar - gambar yang di hos di Picasaweb semua hilang.

Sekarang saya nak cuba retrieve gambar2 tu menggunakan perisian Recuva. Harap dapat lah balik. Penat kot nak upload balik huhu..

msbizprepaid2u said...

Jadi semua di dunia ni fana... Ada juga yg kite hilang/habis kite tambah dan tambah umpamanya topup... jom topup dan buat duit dengan topup di... http://msbizprepaid2u.blogspot.com/

Massita Ishak said...

pelekla i takde delete any picture from my laptop or handphone pun dah hilang..