free glitter text and family website at FamilyLobby.com

Jgn lupa melanggan RSS Feed blog ini untuk mendapatkan tips-tips menarik dari Genius Baby On Board.

Masukkan alamat emel anda di sini:




Monday, May 31, 2010

Otak Anak VS Otak Kita!

Sememangnya kanak-kanak yang berusia 5 tahun ke bawah melihat dunia dari perspektif yang berbeza. Mereka begitu mudah menyerap segala apa yang diajarkan, just like a sponge. That is why kita kena gunakan masa 5 tahun pertama (lebih baik jika the first 3 years) sebaik mungkin untuk membina asas yang penting untuk anak kita. Bukan bermakna jika anak kita pandai"membaca" di awal usia, dia adalah genius (jika kita lihat secara +ve) , atau kita telah 'mendera' anak kita dengan begitu dasyat (jika dilihat secara -ve) . Semuanya terpulang kepada kita sebagai ibu bapa untuk melihatnya dari sudut mana.

As for me, my objective is straight forward & simple. I want my children to be able to read as soon as possible sebab itu adalah asas pembelajaran yang pertama. Aku juga nak memudahkan kerja cikgu di kemudian hari sebab i know the teacher ada banyak anak murid utk di jaga, bukan anak aku sorang, so I want my children to be capable of reading, writing & learning with a minimum supervision from the teacher. But, at the same time, I want my children to be happy doing it! I want them to do it naturally, happily without noticing that they are actuallyLEARNING!. Sebab tuh aku banyak buat the activities dalam bentuk games session & it really works. I found it easier to do it while they are small (maybe sebab aku lum ada anak yg besar lagi..) but the experience ajar anak buah aku membuatkan aku rasa mmg lagi mudah ajar anak kecil coz they dont know how to say NO!!! As long as we create a happy environment & lots of excitement during the session, they would love it!! Berbeza dengan anak yg dah besar sikit(more than 3 years). Bila dorang pandai cakap, they tend to ignore us & say "NO, tak mau baca lah .. takmo blajar lah .nak tgk kartun ...bla bla bla ..". So, bila dah jadi cam tuh, we have to be creative in order to make them back on track .. senang citer, kena kerja lebih sket ah .. hehehhe..

Dan, dalam kebanyakan masa, apa yang kita nampak dan fikirkan selalu tak sama dengan apa yg anak kita fikirkan. Sebabnya mudah. Anak kita (yg bawah 5 tahun) lebih banyak menggunakan otak kanan berbanding otak kiri. Rasanya ramai yang tahu fungsi otak kanan dan otak kiri, so tak yah lah aku explain lebih lanjut kan ..:) . Just like Q, i discover something interesting masa bercuti ke PD minggu lepas. As usual, dia suka lari dan lompat-lompat. To make her stay & sit sekejap, aku bg dia buku untuk dia belek-belek. Time tuh, aku sempat amik buku ASRO Guideline. So aku bg dia dan she sit happily & start to turn the page. Sampai kat satu page ni, ada tulis perkataan ni:

SEE

Aku tunjuk the word to her dan tanya dia, "What is this sayang?". Agak-agak korang, apa yang Q sebut? Well, she suprise me when she said "ORANGE"!!! Hmmm.. Now korang tau kenapa aku suprise kan ...! Hhehe..Mula-mula terkujat gak aku..dari mana datang orange ni plak? (Sebab Q mmg boleh sebut both - SEE & ORANGE bila dia nampak perkataan tu), so I'm wondering, dah terang-terang ejaannya SEE, jauh benar dari ORANGE tuh .. but immediately i noticed yang warna SEE kat buku tuh adalah warna ORANGE... Hmmm. no wonder .. ! And again, my mind start to think y .. dan tahulah aku bahawa ternyata the way baby think & look at any perspective berbeza dengan kita. They are so wonderful & can do amazing things .. Now, cuba korang test pulak sebut WARNA-WARNA kat bawah ni :



YELLOW BLUE GREEN RED PINK PURPLE


Heheheh...agak-agak leh tak? Kalau dah confident betul semuanya ..think back! I want uols to say the COLOUR, not the WORD .. Aha!!! Now u know how hard is it kan!! That is y I am so suprise of my dear little baby when she say ORANGE!!! I truly believe each & every baby is GENIUS in their own way. It just the matter of how u manipulate their intelligence, and when u've done ur part, they will suprised and amaze u till ur jaw drop!!! Hehhehe..So my frend..apa tunggu lagik?? Go & stimulate & play with your baby & toddlers NOW!!! & I mean it...NOWWWW!!!!

*feel free to contact me, Watie @ 016-2033340 for appointment & consultation on early education*

& dont forget to have fun too!!


Monday, May 10, 2010

Cara Mudah Mintak Anak Kita Mengemas!

Hehhe..meh aku nak share cara paling mudah yg aku amalkan untuk Qarissa supaya dia mengemas sendiri barang mainannya atau suruh dia kutip balik stokin-stokin atau baju-baju adik dia yg dia sepahkan! Hhehe..ada unsur-unsur tak puas hati nampaknya si Q tuh sebab baby Zayra dah amik chest drawer dia dalam bilik aku. Hahah.. Baju Q aku simpan dalam bilik dia sebab dia dah besar tapi setiap pagi, dia mesti bukak drawer adik dia dan buang stokin atau baju .. hmmm... sabar jer hakuuu!!!

Memang kat Gymboree, ada di ajar nyanyian untuk masuk kan balik mainan dalam box. Jadi, aku mmg gunakan lagu tuh, tapi aku tukar lirik dia ikut kesesuaian lah. Memang berkesan! Mula-mula masa kat Gymboree dia tak ikut sangat, sebab baru lagi, tapi me keep continue doing it at home sejak dah tahu that song...keep on repeating it, so Q dah macam anak patung pakai bateri dah! Hahhaa..Setiap kali dia buang2 barang, atau aku nak suruh dia kemas, mmg aku akan nyanyi dan dia secara automatik akan terus kutip dan simpan balik barang tuh! Hahahha.. Senang kerja mak noksssss!

Lagu dia cam ni ..:) So simple & easy!

"Picking Up The BLOCKS and put them in the BASKET"
"Picking Up The BLOCKS and put them in the BASKET"
"Picking Up The BLOCKS and put them in the BASKET"
" Here at our HOME"

Yang huruf2 warna biru tuh pepandailah korang tukar ikut kesesuaian yerk...:) Kena amalkan selalu aktiviti nih, dan untuk permulaan (bg yg belum pernah buat), korang kena nyanyi sambil tunjukkan pd anak. Sesama kemas. Mungkin korang leh amik blocks tuh dan bg kat anak, then amik satu lg blocks utk diri sendiri dan sesama mskkan blocks tuh dlm basket yg ada. Dah lama2, anak akan buat sendiri!

Korang ulang-ulang lirik tuh, sampailah habis dia mengemas yer! Pastu jgn lupa tepuk tgn lepas anak dah habis mengemas!! Kenalah puji selalu, nanti next time dia mesti suka bab-bab kemas-mengemas nih. Mak nya plak, suka bab-bab "nyanyi -menyanyi" nih! Hahahhaha...

Senang kan?? Selamat mencuba!!!

*feel free to contact me, Watie @ 016-2033340 for appointment & consultation on early education*

Memang Berkesan!!

Friday, May 7, 2010

Video - Qarissa Read A-Z & 1-10 @ 22 months age!

Alhamdulillah, @ 22 months age, my dear baby Qarissa dah pun completekan course A-Z dan 1- 10 dia..tak sangka jugak aku, coz all this while, aku tak ajar dia A-Z directly, more to phonics and word reading, tapi due to exposure towards all kinds of DVD's, Q secara tak langsung dah recognize all the letters.

Semuanya bermula bila Daddynya yang duduk dalam kereta, tak tau nak buat apa & Mummy pulak tgh leka beli DVD. So, Daddy amik the travel Magic Board and start to write. Again, Daddy takder idea nak tulis words apa, so secara mudahnya, Daddy terus tulis A. Suprisingly, Q terus baca, and Daddy get excited, tulis pulak B ...then again, Q baca B..sudahnya sampai ke Z si Qarissa ni baca everytime time Daddy dia tulis the letter kat board tu. Hhehehe.. Naik bulu roma Daddy tauuu..

Then Daddy dah tak tahu nak tulis apa lagi, terus letak Magic Board kat tepi but this smart little princess still want to read! Dia amik balik that board & pass to daddy..Daddy try pulak tulis number. Start with 1 until 10... and she read it tooooo!! Wahhh....Happynya Daddy .. heheh..

And 2 days after the incident, we managed to capture the moment Q read A-Z & 1-10..Pandai Daddy Q amik hati Q untuk wat reading session waktu pagi. Tergedik-gedik minah nih semangat nak membaca siap nak duduk rapat-rapat lagi .. :)

Kali nih, Mummy plak jadi cameraman, dan baby Zayra jadi penyanyi latar.. Hahhaha.. yg suara baby baca ABC (kalau korang dapat dengar lah ..versi baby..ahaks!) kat belakang tuh ..suara Cik Zayra kita lah tuh .. ahhaha.. Mummy wat 2 in 1 job ..sambil amik video, sambil dukung Zayra plus Mummy dalam pantang! Power kan Mummy nih ..Power Puff Mummy!! Hahhaha...

Lama gak video nih dalam 5 minit lebey ..so terpaksa masuk kat You Tube .. kalau rajin ..korang layanlah .. hehhee.. :)

My Qarissa Read A-Z & 1-10


*feel free to contact me, Watie @ 016-2033340 for appointment & consultation on early education*

Proud Of My Q's,