free glitter text and family website at FamilyLobby.com

Jgn lupa melanggan RSS Feed blog ini untuk mendapatkan tips-tips menarik dari Genius Baby On Board.

Masukkan alamat emel anda di sini:




Friday, July 27, 2012

Bagaimana Meningkatkan Fokus & Menstimulasi Mata Bayi?

Salam Ramadhan buat semua. Ini adalah entry pertama saya di bulan mulia ini. Ehem-ehem, mentang2 bulan baik, tamak pahala, rajinlah tulis entry kan ..kekekek.. Nak-nak bila saya dah buat BOTOX dan FACELIFT yang HALAL di blog ni. Semangat lah sikit nak berbelog. This blog masih dalam upgrading version, Insya Allah tak lama lagi siaplah sepenuhnya. Thanks to my dearest Jiji, my loyal Designer yang memang dari dulu dah tolong ai buat design, in fact most of the design memang Jiji yang buat. Kalau uols nak dapat super duper santek punya blog, boleh suruh Jiji "cucuk tanam" kat blog uols, and please contact her kat http://bloggarden.triplecolourlife.coma/. Memang berbaloi! :) 

Hari Jumaat malam ni, Watie nak kongsi pasal Stimulasi mata bayi baru lahir sampai 1 tahun. Agak seronok bila Watie jumpa orang yang tanya about what I'm doing for a living, dan jawapan standard dengan penuh rasa bangga ialah "I'm an Educator". Then, they will definitely ask me, ajar apa? Dan mulalah beralih dari satu pertanyaan kepada satu pertanyaan dan perbualan yang maha panjang mengenai apa yang saya lakukan, siapa yang saya ajar, centre saya di mana, dan akhirnya, mereka tahu saya adalah pemilik Genius Baby On Board.:) Lepas tu, mereka mesti akan tanya, saya ajar kids umur berapa? dan bila saya kata GBOB buat kelas dari New Born - 4 years, pandangan yang saya terima mesti pelik+suprise! Mereka mesti akan tanya, "Apa yang boleh di ajar pada baby baru lahir?" Hmmm...soalan cepu emas tuh! ..


Dalam Playgroup Level 1 (NB - 6 Months) @ GBOB, kami sgt mementingkan pembangunan @ development kelima-lima deria bayi, jadi setiap minggu stimulasi yg kami lakukan adalah untuk memastikan kelima-lima deria ini berfungsi dengan lebih baik menggunakan alat bantu mengajar atau Apparatus yang khas. Level 1 juga adalah lebih kepada Consultation kepada ibu bapa dari segi bagaimana mahu menghabiskan masa2 berkualiti di rumah dengan bayi apabila mereka bangun tidur. Almaklumlah, kebanyakan masa bayi akan tidur dan masa mereka bangun itu tidak panjang, jadi semestinya Mommy2 semua harus tahu apa yang perlu dilakukan sebaik sahaja anak bangun. Saya rasa, ibu bapa yang menyertai Playgroup Level 1 @ GBOB pasti setuju dan akhirnya menyedari yang mereka tidak punya banyak masa untuk menstimulasi anak selepas datang kelas Playgroup kami. Ini menyebabkan mereka lebih menghargai moment2 apabila anak bangun tidur dan cepat2 melakukan stimulasi yang di ajar di dalam kelas kepada anak mereka dalam usaha memaksimumkan pembangunan otak bayi masing2. Tapi ia semakin mudah dari hari ke hari kerana mereka TELAH TAHU APA YANG PERLU DIBUAT. Playgroup di Level 1 ini juga bertujuan untuk meredakan rasa khuatir dan risau mereka terutamanya bg mereka yang pertama kali menjadi ibu. Perjumpaan antara ibu bapa dalam sessi Playgroup ini sememangnya terbukti membantu mereka bertukar2 pandangan antara satu sama lain. Perkongsian ilmu yang banyak sememangnya memberikan semangat bukan sahaja pada semua para ibu tetapi juga para bapa yang teruja menjadi Ayah buat pertama kali!. Salute uols! 

Ramai juga ibu bapa yang tanya saya mainan apa yang sesuai untuk anak yang baru lahir hingga 1 tahun. Ada byk appratus yang sesuai untuk bayi dan anak anda, dan malam ini, saya nak kongsikan tentang salah satu daripadanya adalah Bubbles. Ada banyak perkara yang anak anda boleh belajar dari Bubbles. Ia bukan hanya menyeronokkan bagi bayi tetapi anda juga. Faedah yang paling nyata apabila menggunakan Bubbles sebagai alat bantu ialah ia menstimulasi mata anak anda dengan maksimum. Anda pasti takut jika saya katakan, sekiranya dalam tempoh 4 bulan - 1 tahun pertama hidup seorang bayi, jika matanya tidak distimulasikan dengan betul, kemungkinan untuk bayi tersebut menjadi BUTA adalah sangat tinggi! Bagaimana Bubbles ini membantu bayi & anak anda? Ia membantu untuk menstimulasikan mata mereka apabila mereka melihat puluhan bubbles di sekitar mereka, di atas, bawah, kiri dan kanan, seterusnya menjadikan anak lebih alert dengan persekitaran mereka. Bukan itu sahaja, ia sgt baik untuk melatih mata bayi dan anak anda untuk mengikuti pergerakan atau lebih dikenali sebagai eye tracking activity. Ini boleh dilakukan dengan cara menghembus @ blow Bubbles yang besar tetapi hanya satu Bubbles pada satu masa dan galakkan anak anda mengikuti arah pergerakan Bubbles tersebut. Bayi anda pasti teruja melihat pergerakan Bubbles, akan leka melihat "Bola Gemok" itu terbang dan tanpa disedarinya, matanya telah dilatih untuk menjadi lebih fokus. Betul tak? Inilah yang saya katakan, "Bermain Sambil Belajar". Dalam apa sahaja permainan, mesti ada tujuan, dan tujuannya mesti dapat membina, mengukuh dan seterusnya meningkatkan kelima-lima deria anak. Permainan ini, jika dibuat selalu, diulang selalu sebagai rutin harian, ia sangat baik untuk deria penglihatan anak menjadi lebih fokus di mana ia dapat membantu mereka apabila mereka beralih ke fasa Toddlers nanti. Nampak mudah tetapi impaknya sgt berbeza kalau kita bandingkan anak yang sering bermain Bubbles dengan yang jarang bermain Bubbles.


Saya sering mendengar luahan hati para ibu, mereka sering mengatakan anak mereka sukar fokus apabila menginjak usia 2 tahun ke atas, bila sudah pandai berlari dan melompat, makin sukar untuk fokus, tapi apabila di soal selidik dan di tanya apa aktiviti yang dilakukan untuk meningkatkan fokus anak, soalan itu selalu tergantung disitu kerana ibu bapa seolah2 "tergujat" dengan soalan saya. :) Ya, saya faham, adalah sgt sukar untuk confront diri sendiri kan? Menyedari dan mengakui kekhilafan diri dalam membesarkan anak2 syurga sehari-hari memang agak sukar jika tiada orang lain yang dapat menyedarkan diri kita ini, sebab itu, dengan niat membantu semata-mata kerana Allah SWT, saya akan mengatakan yang benar walaupun pahit. :) Anda tak perlu risau, kerana apabila anda telah sedar, jalan dan laluan anda akan lebih mudah kerana anda telah membuka pintu hati dan mata hati dah pun celik, jadi apa yang saya nak kongsikan dalam kelas, Insya Allah anda boleh terima dan aplikasikan di rumah. Kalau tak boleh setiap minggu, sekali sekala atau at least di awal2 menyertai kelas Playgroup itu, bawa suami sekali lagi bagus. Biar husband lihat sendiri anaknya dan anak orang. Bukan niat untuk membandingkan, tidak sama sekali, tapi semata-mata untuk membuktikan yang bayi sememangnya genius! Beri peluang pada anak, bantu mereka and you will be suprise! Susah nak gambarkan betapa seronoknya saya melihat muka ayah2 di Level 1 & 2 yang melihat kepintaran anak masing2 yang dapat dicungkil selepas beberapa minggu join kelas. Its priceless tau! Lebih2 lagi bila mereka datang menemani isteri setiap minggu, melihat sendiri dengan mata kepala mereka setiap inci fasa perubahan yang anak lalui, dari menangis takutkan orang, sampailah datang peluk Teacher! :) Sangat mengujakan. Bertuah Mommy2 semua hubby sokong dari belakang, kadang-kadang dari depan juga! Heheheh *hubby join kelas sebab Mommy tak larat ..hhhehehehe* 

Melalui Bubbles ini juga, anak anda akan belajar sebab & akibat (cause & effect). Bagaimana? Dengan mencucuk (poke), menepuk (pop), menghembus (blow) atau mungkin juga menggunakan hidung atau anggota badan yang lain semata-mata untuk melihat bagaimana Bubble itu meletup & hilang dari pandangan. Menarik bukan? Kalau anda bernasib baik (rasanya ramai parents di Playgroup GBOB dapat lihat situasi ini), ada sesetengah pelajar yang mempunyai cara sendiri untuk meletupkan Bubbles yang dihembus di wajah mereka. Sungguh kreatif dan membanggakan. Selepas bosan mencucuk, mereka menciumnya dengan mulut dan hidung dan kadangkala lidah! *lepas tu wat muka pelik...heheh*. Bubbles ni sebenarnya boleh dimainkan dari bayi anda kecil sampailah dah besar 5-6 tahun pun, tapi pendekatan dan kaedah yang diguna pakai  berbeza mengikut umur. Sebab tuh, kita kena kreatif dalam sesuatu permainan, supaya rasa bosan tak wujud dalam diri anak. Saya tahu, cakap memang senang tapi nak aplikasikan memang tak mudah. Sebab tu lah, kita kena rendahkan diri, selami dunia anak, dan segalanya akan menjadi mudah, Insya Allah.


Mengenai kualiti Bubbles pula, ia adalah sesuatu yang perlu anda titik beratkan. Watie memang particular tentang perkara ni, bukan apa, saya pernah terkena so its a good lesson for me. Saya dulu, masa Q kecil, konon2 nak jimat, saya beli lah 1kg punya Bubbles yg dijual di Hypermarket dan main dalam rumah. Adoilah ..memang padan muka saya! Habis lecak satu rumah, dah kena bersihkan satu hal, lepas bersihkan, lantai pulak jadi licin dah jadi dua hal! Tak pasal-pasal nak kena keluar rumah waktu tengahari sebab taknak umah lecak, kena main outdoor. Adoiiii... memang lepas tuh tobat dah tak nak beli! Bukan tu sahaja, Bubbles solutionnya apabila masuk ke mata, menjadi pedih dan saya risau betul ia masuk ke dalam mata Qarissa. Jadi, sudahnya blow jauh2 .. memang tak best! Nak blow depan muka Qarissa *macam dalam video ni* pun rasa cuak tau! Mau menangis anak aku kang! Tak cukup dgn itu, yang paling berangin, bila kita nak guna lagi seminggu kemudian, solutionnya dah takder buih dan tak jadi dah Bubbles tuh! Iskkkk...Bengang btol. Penuh lagi tau, beli 1kg katakan. Tu ah kedekut na nak beli yg mahal tapi bagus, padan muka aku! Hahhaha.. lepas dari kejadian tuh, memang tobat lah saya, saya tak pandang dah Bubbles lain, saya setia sahaja dengan Bubbles dari Gymboree. :) Kalau anda pernah jumpa Bubbles jenama lain yang ada ciri-ciri di bawah ni tapi lagi murah, boleh ah bgtau saya so saya boleh try. Hehehhe..



Bubbles with Tray & Wand: RM 39.90+ 6 Courier (Sem) @ RM 10 (Sabah/Srwk).

Bubbles dari Gymboree nih pada pendapat peribadi saya, adalah Bubbles terbaik yang pernah saya jumpa. Ianya telah dipatenkan, dan kualitinya memang sukar nak jumpa di Bubbles yang lain. Ia boleh dimainkan dalam rumah, ruang tamu anda tidak akan lecak, tidak akan bersepah, dan ada akan terkejut, selepas lama habis main, anda masih boleh nampak belon2 di keliling anda masih tak meletup2 lagi! Lepas tuh, bila anda letupkan, tangan anda tak basah pun! Anda nak blow the bubbles dekat2 ngan muka anak pun tak takut, Kalau bubbles masuk mata sekalipun, anak mungkin agak terkejut sedikit tapi takkan rasa pedih, so tiada tangisan! Yang paling best, ia sangat menjimatkan kerana anda cuma perlu letak selapisan solution sahaja dalam tray khas, dan gunakan wand, tekankan wand dalam tray dan tiup! Beratus-raus Bubbles akan beterbangan di udara! Tak payah tuang banyak2. memang jimat! Akhir sekali, ia juga tahan sangaaaaattttt lamaaaa! Walaupun berbulan-bulan! Tak payah risau Bubblesnya tak jadi jika lama tak pakai, memang takder masalah! Silap-silap boleh tahan 3-4 bulan kalau main setiap hari. :)

Refills

Jika anda berminat nak try this Bubbles, bolehlah dapatkannya di Genius Baby On Board. Anda boleh beli pek permulaan yang terdiri daripada Bubbles Solutions, Wand dan Tray dengan harga RM 39.90 sahaja *excluding courier*. Lepas Bubblesnya habis, anda hanya perlu beli refillsnya sahaja. :) Memang jimat dan menguntungkan walaupun harganya nampak mahal. But believe me, sekali beli, memang rasa sukar nak tukar ke Brand lain, unless dapat cari yang sama kualitinya dan lagi murah. Hehhehee..Selamat berbubbles dengan anak genius anda! Saya sertakan sekali video kenangan saya dan Qarissa bermain Bubbles ketika Qarissa masih kecil. Ohhhh! Kenangan yang sungguh indah bila saya melihat kembali video ini. Sememangnya berblogging adalah perkara hebat yang pernah saya lakukan. Tak payah tunggu tua, 3 tahun lebih pun saya dah rasa syahdu melihat betapa cepatnya masa berlalu. Anak yang dahulu duduk di Bumbo Seat kini sudah berjalan, berlari, melompat malah berayun di palang besi! Memang best bila dapat imbas kembali apa yang berlaku sepanjang kita membesarkan anak-anak syurga ini kan. Hmmmm... saya ada banyak koleksi video dengan Zayra masa kecik yang belum sempat saya kongsikan. Insya Allah, ada rezeki, saya kongsi dengan anda semua yer .. :) Kita tgk Zayra masa kecik bijaknya macam mana .. hehehehe :


Yang paling mahal adalah kakinya yang bergerak2 tuh ..Cam BIG BOSS jer tau!



post signature

Monday, July 16, 2012

You Tube Video: Teacher Watie & Mister Sun Song

Hari sedang hujan di rumah saya sekarang dan saya rasa inilah masa terbaik untuk saya menyanyi lagu di bawah. Hhihihii..Sebenarnya dah lama juga saya rekod video nih, tapi saya lupa nak upload kat You Tube ..baru ni Watie google2 semula file video yang ada, dan sebelum terlupa buat kedua kalinya, terus saya upload di You Tube. Lagipun, saya terima banyak SMS, emel dan msg minta saya buat video lagi, anak masing2 rindu nak tengok muka comot comel Teacher Watie nih ..ahaks! Verangan & Verasan! Kikiki...Sedih dan terharu pula saya baca all the messages.. maaflah anak -anak Teacher semua ..Teacher sgt sibuk kebelakangan ini, entah sampai bila tapi Teacher akan cuba juga buat video-video untuk anda semua, termasuklah untuk mak-mak dan bapak-bapak sekalian setiap kali ada kesempatan okeh .. :) 


Untuk menghilangkan rindu semua anak-anak syurga Teacher nih, meh kita dengar lagu Mister Sun nih okeh .. untuk Mommy2 dan Daddy2 semua .. meh kita hafal lagu nih, setiap kali hujan, suruh anak nyanyi lagu nih okeh! :) See you next time Insya Allah ..:) 


Teacher Watie & Mister Sun Song.



post signature

Wednesday, July 11, 2012

Anak Flu, Cold, Selsema, Batuk & Sakit Perut? Meh Cuba Produk Ni!

Oh, rindunya rasa nak kembali aktif menulis seperti dulu! Sayangnya, masa sgt mencemburui saya, ada banyak sungguh perkara yang berlaku dalam hidup saya kebelakangan ini, membuatkan masa saya sgt2 limited, dan satu demi satu kisah saya yang ingin saya kongsikan dengan anda semua sering sahaja terbantut. Niat di hati nak buat banyak video so saya boleh upload dan kongsikan, tapi setakat ini cuma 2 sahaja yang sempat saya share dengan anda, malah, video kedua itu pun, saya cuma sempat kongsikan di FB dan bukan di blog, saya tak punya banyak waktu untuk bukak Lappy sekarang, bila dah bukak, ada banyak perkara lain yang harus saya dahulukan, sudahnya, blog bersawang.. hehehe.. Saya ambil kesempatan menulis di entry kali ini untuk kongsikan video kedua yang saya rakamkan lebih kurang 2 minggu sudah, khas untuk mereka yang masih tidak tahu dan tidak berkesempatan menjenguk FB Genius Baby On Board. :) 


2nd video from Teacher Watie - Row-Row, Row Your Boat

Sebenarnya, malam ni saya nak kongsikan dengan anda semua satu produk yang saya gunakan untuk anak2 saya, mungkin juga ada di antara anda yang dah guna, dan pasti mereka yang dah guna produk ni akan bersetuju dengan saya, yang produk ini sememangnya sangat baik dan memberikan hasil yang sangat positf terhadap selsema, batuk dan kahak bayi & anak anda kan? Bagi mereka yang belum tahu dan belum mencubanya, Watie highly recommend this produk untuk anda gunakan di dada, perut dan belakang anak anda sekiranya mereka batuk berkahak, selsema atau sakit perut. Sgt berkesan membantu anak tidur lebih lena tanpa merengek di malam hari! 

Produk keluaran Himalaya ni dibuat dr bahan-bahan ORGANIK dan mengandungi Eucalyptus Oil , Mint Oil serta Holy Basil yang sememangnya berkesan dalam meredakan dan melegakan simptom2 flu dan cold ini. Yang penting, ianya NATURAL dan BEBAS dari Parabens & Petroleum. Tu yg best produk ni. Tak perlu pakai banyak2, sebab pakai sikit pun dah terasa kehangatannya di bahagian yang kita sapukan itu, mungkin anak2 kita akan merengek sedikit di awal pemakaian kerana tidak biasa dengan rasa panas tersebut, tapi tak lama selepas tuh, mereka akan rasa selesa dan tidur nyenyak. My Q's juga begitu, bila Watie sapukan mula2, Qarisa siap cakap, "Hot Mommy!!" dan saya pujuk dia cakap kejap jer hot tuh .. dan seminit lepas tuh, Q diam dan rasa lega sepanjang malam. 


Himalaya Comforting Cold Balm - Wonderful! 


Ada few cases yang berlaku pada anak2 saya, yang menyebabkan saya rasa this produk mmg perlu ada di setiap rumah bagi keluarga yang ada anak kecil. Pernah beberapa kali Qarissa tidur dengan nafas yang berbunyi sungguh kuat kerana kahak dalam dada dan selsema serta hidung tersumbat, bila saya pakaikan Cold Balm Himalaya ni, terus hilang bunyi tuh dan dia tidur lena selepas tu. Zayra pun sama, pernah dia bangun tengah malam dan menangis2 tak selesa hidung dia berair jer, dia nangis2 sambil gosok2 hingus dia, Watie terus sapukan Cold Balm Himalaya ni di dada dan di ubun2, selepas tuh Zayra terus tidur sampai siang dengan lenanya! Begitu juga bila Q sakit perut dan cuba meneran, selepas poo-poo, Watie akan sapukan Cold Balm ni di bahagian perut, dada dan belakang Q,  memang lepas tuh dia akan rasa lega dan kembali cergas seperti biasa. Mungkin juga rasa hangat Cold Balm itu mengurangkan kesakitan perut Qarissa. 

Harga Cold Balm ini tidaklah terlalu murah dan tidak juga terlalu mahal. Memang mampu milik ah ..tak sampai RM 30 pun, dalam RM 28++ sebotol kalau tak silap. Anda boleh dapatkan di farmasi @ kaunter Himalaya yang berdekatan. Lama juga nak habis tau.. seriusly berbaloi2 kalau beli. :) Jadi, bagi anda yang belum tahu dan menghadapi situasi yang Watie alami (rasanya semua pun pernah alami kan ...kalau tak pernah, sila SMS saya bgtau apa petua anda sampai anak anda KEBAL penyakit .. hehehhe) bolehla dapatkan Cold Balm Himalaya ni ni dengan segera. Insya Allah akan membantu anda tidur lena juga di malam hari!. Hehhehe.. 

Insya Allah, kita jumpa lagi di entry akan datang okeh ..Sharing is Caring ..semoga memberi manfaat pada semua, Amin .. :) 



post signature