free glitter text and family website at FamilyLobby.com

Jgn lupa melanggan RSS Feed blog ini untuk mendapatkan tips-tips menarik dari Genius Baby On Board.

Masukkan alamat emel anda di sini:




Friday, August 20, 2010

GBOB New Office - Seminar Interior Deco

Alhamdulillah, akhirnya pihak GBOB telah pun selamat menjalankan kerja-kerja renovasi di pejabat baru kami @ Wisma Bling Lustre dan secara rasminya telah mula beroperasi pada 16 August 2010 yang lalu, selepas membuat kejutan kepada kedua-dua ibu bapa saya (pada 15 August 2010), sebagai tanda meminta restu memulakan perniagaan ini. J

Pihak GBOB sedaya upaya menyediakan persekitaran yang selesa dan mempunyai banyak kemudahan, bukan sahaja untuk bakal-bakal peserta GBOB tetapi juga anak-anak mereka yang hadir bersama ketika sessi seminar di jalankan. Kami seboleh mungkin menjadikan suasana pejabat kami seperti dirumah supaya ibu bapa dan anak-anak ini gembira dan seronok setiap kali aktiviti di jalankan di sini.

Kami telah memisahkan pejabat ini kepada 2 bahagian iaitu Seminar Area & Kids Zone. Ketika ibu bapa tekun mendengar seminar dan menjalani bengkel @ workshop yang diadakan, anak-anak boleh bermain dengan gembira di Kids Zone atau menonton DVD Education di bahagian tersebut. Nantikan gambar Kids Zone di album akan datang!

Di bahagian seminar pula, ia dilengkapi dengan 2 buah aircond 1.5 horse power untuk keselesaan maksimum para peserta. Kami juga menyediakan 2 set sofa untuk ibu bapa bersantai sambil mendengar seminar yang akan diadakan. Kami mengambil pendekatan “mesra pelanggan”dan tidak mahu sessi seminar kami menjadi terlalu serius. It’s about parenting & it should be fun & happy rite? Kami menggunakan teknologi terkini di mana projector tidak digunakan, tetapi semua presentation akan dimainkan terus di LCD TV HDMI 42 inci yang terkini. Bukan itu sahaja, kami juga melengkapi sessi seminar & bengkel kami dengan sistem audio yang lengkap dengan amplifier, speaker dan microphone untuk memastikan sessi seminar ini dapat dijalankan dengan sempurna dan mempunyai kelas tersendiri.

Kami juga menyediakan meja untuk 4 orang , khas untuk ibu bapa yang datang dan inginkan consultation dari pihak kami. Sessi perbincangan pasti menjadi selesa di sini. Kami juga mempamirkan ptoduk-produk yang dijual oleh pihak GBOB di mana kami telah memisahkan antara produk permainan dan produk pendidikan kepada 2 bahagian agar mudah untuk pelanggan melihat & memilihnya. Setiap produk ini mempunyai kebaikan yang tersendiri dan pihak GBOB akan memberi khidmat rundingan PERCUMA bagaimana anda boleh memaksimumkan penggunakan produk pendidikan dan permainan ini apabila pelanggan kami membeli produk-produk ini melalui GBOB.

Antara kemudahan yang disediakan untuk ibu bapa yang datang ke GBOB ialah:

  1. Private Breastfeeding Area
  2. Changing Area
  3. Playpen
  4. Peti Ais (untuk anda menyimpan susu EBM)
  5. Kettle
  6. Besen Mandian Bayi
  7. Water Heater (jika anda ingin memandikan anak anda)
  8. Telekung & Sejadah

Seperti yang kami katakan, keselesaan anda menjadi keutamaan kami. Seboleh mungkin kami ingin anda merasakan suasana harmoni, cozy seperti berada dirumah sendiri. Nantikan gambar di Kids Zone di album akan datang!

*feel free to contact me, Watie @ 016-2033340 for appointment & consultation on early education*

Loves,

Thursday, August 19, 2010

Suprise Yang Menjadi ...:)

*copy paste from Qarissa personal blog*

Adeiii... rasanya dah lama sungguh aku tak update blog ni kan? Dah nak masuk hari yang ke 16 bulan August 2010, satu entry pun aku tak buat lagi utk blog Q ni ha ...:P. Dah bersawang-sawang blog ni pun....:(

Adakah sebab aku preggy lagik??? Adushhhh... bak kata aku kat nenek aku yg baru sampai dr Singapore bila dia tanya, "Ko da ada isi lagi Watie?", aku dengan segeranya menjawab ala-ala bersilat ... "Ohhhh Nenekkkkk....Makan boleh sebarang makan, cakap jangan sebarang cakap cam nek, nak cakap macam tuh tunggu lagi 3 tahun.."Hhahahaha.. tergelak-gelak nenek aku dengar... siap berpantun dan bersilat lagi tuh .. hehehhe

Bukan aku takmo anak lagi, kalau Tuhan dah nak bagi rezeki takkan kita nak tolak, tapi biarlah Zayra besar sket at least 3 tahun, aku nak fokus kat anak aku yg 2 org nih, kang asyik buat anak jer .. tak terjaga plak nanti, kesian anak-anak aku, lagipun aku nak pastikan Zayra boleh berdikari dengan satu tangan tu ha .. nak pastikan she's ok with it (memang aku tahu dia akan ok punya) cuma I want her to be excellent ..:) Dalam dunia yang serba mencabar nih, better think of quality & not quantity..:) Ukur baju di badan sendiri bak kata omputih .. hehehhe..

Dah tuh, kalau tak preggy, gaponya bersarang2 blog nih ha? Tak berupdate langsung? Sebabnya adalah ... jeng jeng jengg .... hehehhe...

Sejak aku habis seminar 17 July 2010 yang lalu, sampailah hari nih, aku sangat2 super duper sibuk menguruskan my baby company iaitu Genius Baby Resources. Alhamdulillah, rezeki Zayra, dulu masa ngandung & bersalinkan Qarissa, aku sibuk dengan perfume PFA, now dengan Zayra pulak, aku sibuk dengan GBR. Betullah janji Allah SWT, anak-anak pembawa rezeki dengan cara masing-masing. Syukur Alhamdulillah.

Aku kini menyewa di WISMA BLING LUSTRE, tingkat 2 tu (sebab tuh kalau korang ingat entry aku sebelum nih, aku ada hint-hint cakap pasal nak glamourkan tempat neh walaupun ada yg kata jauh sket..hehehe). Rasanya ada juga yang dah tau sebab Mommy Lyna dah pecah lobang bgtau kat blog dia .. hehehe.. tapi rasanya ramai lagi yang blom tahu ..sebab memang aku tak kecoh-kecoh..selagi tak siap kedai aku tuh, selagi tuh lah aku mengunci mulut aku yg becok nih ha .. :P Hatta family aku sendiri SORANG PUN TAK TAHU!! Memang betul-betul suprise lah org kata! Sesiapa yg dah tahu, semua aku suruh tutup mulut sebab aku takmo family aku tahu dr org lain especially my parents, coz ini memang kejutan untuk mak abah aku.

Kat tangga masa baru sampai...:)

Hampir sebulan aku sangat sibuk wat renovation kedai, siap tidur-tidur kat kedai untuk menghias dan memastikan kedai aku tuh selesa, cantik, cozy dan bila duduk sini, rasa cam kat umah sendiri. :) Insya Allah, bila aku selesa, aku harap pelanggan aku pun akan selesa jugak bila datang sini. Memandangkan aku deal ngan babies & kanak-kanak, dan seminar aku pun is on parenting, haruslah aku pastikan bakal-bakal peserta seminar & bengkel aku selesa dan rasa seronok setiap kali nak bawak anak-anak datang sini. Hubby pulak memang orangnya teliti, dia memang titik beratkan keselesaan especially utk anak2 dia, kengkadang aku rimas gak but I know he want the best for the kids. I shud be thankful to him, dialah penguat semangat aku, suami aku, tukang paip aku, tukang drill aku, tukang angkat perabot2 aku, tukang kritik aku dan juga jadi driver aku. Sungguh multipurpose kan..Love u honey bunch.. sampai sakit-sakit badan hubby tolong aku tau .. sian my other half kan ..:)

My beloved Mak yg happy mendukung Zayra yg gemokk!

Dan, tibalah masanya untuk aku buat suprise for my parents. Mak aku sampai dah terasa gak ngan aku sebab tetiba menghilang dan sunyi tanpa berita. Sampai bila b'day adik bongsu aku pun, aku datang kejap, letak anak-anak aku kat umah mak, then blah gi IKEA sampai kul 12 tgh malam, amik anak aku balik dan tak sempat pun jumpa dia sebab dia dah tidur!. Punyalah aku bz, Mak aku pun pelik, bila dia call dan tegur aku, aku dah rasa bersalah sgt sebab terpaksa kelentong mak cakap aku ada kat umah (padahal aku kat opis), then aku suh hubby cepat2 siapkan opis sebab tak sabar nak bawak mak abah datang tgk ofis sebelum aku buka secara rasmi & inform serta iklan kat web & blog.

Tekun mendengar nasihat Abah..:)

Hari nih, aku bg alasan kat mak abah kata nak bukak poser sesama. Memula abah cam tak nak kuar sebab dia kata awal sgt (padahal dah nak kul 6, sabar jer aku ..hahah) tapi aku paksa gak. Memula ingat nak makan kat restoran area Puchong tapi sebab takut jem dan tak sempat, we all gi Sunway Pyramid jer. Buat tempahan kat restoran Italiannese pun dalam keta! Gila yerk! Memang last minit sungguh! Lepas buka posa, terus aku bawak mak abah ke opis. Lalu lah area USJ. Abah aku dah pelik, dia tanya, "Ni USJ kan Kak Lang? Ko ikut jalan mana ni?"Hhahaha.. aku dengan selamba jer cakap.."Aaah, USJ, ada nak bawak mak abah satu tempat jap..." Then aku dengan bijak laksananya terus tukar story pada cerita2 terkini berita M'sia termasuklah cerita arwah Rohana & Dato' Aziz, siap masuk cerita arwah Norita so abah aku tak tanya lagi mana aku nak bawak dia .Wakakakka...

My lovely family. Si Irfan so excited ..:)

Sampai je Puchong, depan opis, adik aku Irfan plak tanya, "Ni kat mana ni Kak Tie?" Aku pun teruslah cakap.."Supriseeee! Ni lah ofis baru Kak Watie!!!!" Mak abah aku cam blur jer ...aikk..bila masa plak si Watie ni ada opis .. then, aku citer serba sedikit sambil naik tangga...macam2 soalan mak abah aku tanya .. hehehehe.. dorang memang terkejut sesangat kan .. bukak jer pintu kedai, mak abah aku cam tak percaya jer .. semua dah siap lawa ... besar .dan selesa... memang menjadilah jugak suprise aku nih! Dan terjawablah persoalan kenapa aku tetiba menghilang diri tanpa berita dalam tempoh sebulan kebelakangan nih. Hhehehe..Dorang tanya,"Along tahu tak ko bukak kedai nih?" Aku pun cakap, "Tak tahu ... family semua tak tahu .. memang nak bgtahu mak abah dulu, baru nak hebah kat org lain...".Pastu dorang tanya lagi, "Bila ko nak launching kedai nih?" Aku pun cakap.."Ni, mak abah dah datang, dah launching lah kiranya nih! Hhehehhe.....Nak mintak restuuuuu". Mak ngan abah senyum jer, aku tahu dorang bangga dan tumpang gembira tgk kedai nih, mak kata selesa dan lengkap sangat..just like home.. mak berkenan langsir kedai aku utk bhg budak2 .. :)

Abah aku yg tekun memberi ceramah .. hehhe

Aku mmg sengaja nak wat suprise dan bawak mak abah datang sebelum aku gebang kat tenet pasal business dan kedai aku, sebagai tanda hormat dan mintak restu mak abah. Kalau arwah mak mertua aku ada pun, mesti aku akan bawak dia gak..:) Sebab aku percaya, dengan adanya restu mak abah aku dan dengan izin Allah SWT, aku akan berjaya. :) Abah pun cam tak caya bila aku kata aku belum mula operasi sebab nak tunjuk kat mak abah dulu, then baru nak heboh satu dunia ..Hheheheh.. Tuh yg tak sabar nak bawak dorang datang tuh!. :) Alhamdulillah, dah selesai pun malam nih agenda suprise aku ..:) Teruslah malam ni gak aku wat entry ni ha pas anak-anak tidur..:)

Qarissa: Korang semua boraklah yerk, gua nak layan Little Reader lagik best!!

Dan, dengan ini juga, terjawablah persoalan KENAPA BLOG AKU BERSAWANG-SAWANG selama nih. Hhehehe.. Insya Allah lepas nih, aku akan giatkan usaha menulis blog terutamanya apabila website GBOB dinaiktaraf kelak. Memang banyak rasanya- double triple kerja yang aku kena buat, serius beb..kalau aku pikir semua kerja dan tugasan yang bakal menanti, jadi takut nak buat apa pun.. tapi aku kena kuatkan semangat dan jadi rajin cam Superman..ops..Supermom si Mommy Lyna tuh ha .. hehhee.. yg rajin gilos duk update blog dia sehari sampai 4-5 citer .. aku jadi tukang baca jer ..wakakkaa... haruslah aku merajinkan diri menaip apa2 yg patut, baik blog Q, mahupun blog education GBOB. Semoga Tuhan merahmati dan memudahkan urusan ku. Amin...

Quzayra: Ntahnya! Bebel tak habis-habis, aku makan tgn Atok pun sodappppp!

Dan, buat kengkawan tersayang yang melayari laman web ini, aku dengan rendah dirinya ingin memberitahu semua bahawa Genius Baby On Board - by Genius Baby Resources telah pun dibuka dan dilancarkan di bulan Ramadhan yang mulia ini. Semoga keberkatan bulan Ramadhan ini akan melimpahi my baby company buat selamanya. Amin..:) Insya Allah, selepas Hari Raya, kami akan mengadakan sessi seminar, bengkel, workshop dan playgroup di GBOB. Kini, GBOB dan Scriptory Box juga sedang merencanakan beberapa aktiviti kanak-kanak & playgroup di sini. Semoga usaha kami ini dimudahkan dan diberkati Allah SWT.:)

Our signboard inside the shop. Thanks to Jiji for this wonderful design! Luv it!!

Sesiapa yang ingin melawat dan datang untuk mendapatkan consultation dari GBOB atau saja nak lepak-lepak ngan aku sambil chit chat pasal education anak-anak, sangatlah dialu-alukan. Just call me and we can set the appointment. Memang kalau korang datang sini, pintu kayu yg lawa kat bawah tu sentiasa ditutup. Bukan sebab we all tak bukak tau, hehehe.. tapi ia ditutup atas sebab-sebab keselamatan, dont worry, orangnya ada kat atas.. Just call jer bgtau bila nak datang kay ..:)

This is our office address:

Genius Baby On Board
Wisma Bling Lustre,
No: 47-2, Jalan Meranti Jaya 3/1,
Taman Meranti Jaya, 47120
Puchong, Selangor
HP: 016- 20 333 40 (Watie)

Di sini juga, aku nak mengambil kesempatan untuk mengucapkan ribuan terima kasih pada semua sahabat-sahabat, di alam nyata mahupun di internet, pembaca my blog dan juga silent readers yang selama ini memberi sokongan pada aku untuk terus memberikan yang terbaik dalam ECE ini. Thanks to uols..atas kata-kata semangat yang diberikan, Genius Baby Resources ditubuhkan dan kini telah pun mempunyai kedai sendiri. Alhamdulillah ..:) Semoga sokongan kalian akan terus bersama kami dan kami akan sentiasa memberikan yang terbaik untuk anda. Insya Allah ..

Nantikan gambar penuh our shop dan lebih story mory di entry akan datang!:)

*feel free to contact me, Watie @ 016-2033340 for appointment & consultation on early education*

Sincere thanks from our heart..

Tuesday, August 10, 2010

Books Preview- Pocket Fable Series

Rangkaian Pocket Fable Series ini adalah rangkaian buku-buku klasik bersiri yang comel dan bersaiz poket, sesuai untuk di baca oleh anak-anak anda. Selain mudah dipegang oleh tangan kanak-kanak yang kecil, ia juga mudah di bawa ke mana sahaja. Harganya juga amat berbaloi.

Terdapat banyak koleksi cerita Pocket Fable Series ini tetapi pihak Genius Baby Resources hanya memilih tajuk-tajuk tertentu sahaja. Ini kerana pihak kami hanya memilih buku yang memaparkan ayat yang pendek dan mudah di baca oleh anak anda. Pihak GBR amat mementingkan pembacaan seawal usia, jadi pemilihan buku untuk bayi dan kanak-kanak seharusnya memiliki ciri-ciri seperti ini – TULISAN YANG BESAR DAN JELAS SERTA MUDAH DIBACA. Buku-buku yang telah dipilih ini kebanyakkan mempunyai satu ayat di setiap muka suratnya.

Walaupun buku ini mempunyai gambar di atas perkataan itu (yang mana ia sudah tentu akan menarik perhatian anak anda untuk melihatnya berbanding dengan ayat yang ditulis di bawahnya), sekurang-kurangnya perkataan yang pendek ini dapat membantu anda untuk mengajar anak anda membaca serta menikuti apa yang anda baca. Apabila anak anda sudah petah berkata-kata, adalah amat menyeronokkan apabila anda membaca bersama-sama dengannya. Biarkan anak anda memegang buku itu dan menyelaknya sendiri supaya dia merasa “berkuasa” dan merasa dirinya penting dalam sessi bacaan itu.

Jangan lupa memuji anak anda setiap kali dia berjaya membaca perkataan yang tertulis di dalam buku tersebut. Sekiranya, anak anda masih belum pandai membaca @ masih bayi, anda boleh membacakan buku ini untuknya dan gunakan jari telunjuk anda untuk menunjukkan setiap patah perkataan yang ada. Gunakan suara yang berbeza beserta intonasi apabila tiba di tempat yang mempunyai tanda “ “ . Ini dapat menarik perhatian anak anda untuk fokus kepada apa yang ingin anda sampaikan. Sebagai tambahan pengajaran, setiap kali habis membaca dan ketika anda sedang menutup buku tersebut, sebutkan degan jelas ayat ini “ The End”, atau “ Habis” dan ayat-ayat yang sewaktu dengannya. Amalkannya selalu dan jangan terkejut jika anak anda juga akan menyebutnya setiap kali dia habis membaca. Itulah yang berlaku kepada anak saya, Qarissa! J

Harga: RM 1.95 sekeping

Penghantaran:

COD (di pejabat Genius Baby Resources)

RM 5.00 (menggunakan Pos Ekspress)

* Anda boleh melihat senarai dan koleksi Pocket Fable Series yang dijual oleh pihak Genius Baby Resources ini di laman fanpage Facebook Genius Baby On Board.





*feel free to contact me, Watie @ 016-2033340 for appointment & consultation on early education*

Worth To Buy Books,