free glitter text and family website at FamilyLobby.com

Jgn lupa melanggan RSS Feed blog ini untuk mendapatkan tips-tips menarik dari Genius Baby On Board.

Masukkan alamat emel anda di sini:




Friday, March 30, 2012

Seminar ECE 1 Mei 2012: Pendaftaran Di Buka Sekarang!!


Seperti yang saya beritahu siang tadi,  saya dengan ini membuka pendaftaran untuk Seminar Pendidikan Awal Kanak-Kanak untuk bulan Mei, seminar yang kedua yang di adakan pada tahun 2012 ini. Seminar yang bertajuk Pendidikan Awal Kanak-Kanak: Pengenalan & Kepentingannya Terhadap Pertumbuhan Otak Bayi ini akan dijalankan pada 1 Mei 2012, bersamaan dengan cuti umum yang jatuh pada hari Selasa.. Sengaja saya memberitahu anda pada akhir bulan Mac supaya mereka yang berminat mempunyai masa untuk mengumpul wang bagi menghadiri Seminar ini.:) Kalau nak jimat lagi, register sebagai Early Birds dan boleh jimat lebih lagi!

Seperti Seminar yang lepas, kali ini juga saya akan mengadakan Seminar ini pada waktu pagi. Saya rasa jika saya lakukan Seminar ini pada waktu pagi, saya ada banyak masa untuk melayani pertanyaan dari para peserta saya. Harus saya ingatkan pada bakal peserta yang kemungkinan besar Seminar ini akan tamat lebih lewat dari yang dijadualkan kerana ia bergantung kepada sessi Q & A dan sharing dari para peserta yang hadir. Saya harap agar sesiapa yang berniat untuk menghadirkan diri di Seminar ini agar tidak membuat sebarang appointment dengan pihak lain di sebelah petang bg mengelakkan anda kelam kabut pada hari tersebut. Make sure every penny you spend to come to this Seminar worth okeh! So all of us akan puas hati, Insya Allah ..:) 

Di bawah ini adalah maklumat tentang Seminar yang bakal diadakan:

Tajuk: Pendikan Awal Kanak-Kanak -Pengenalan & Kepentingannya Terhadap Perkembangan Otak Bayi 
Tarikh:  1 Mei 2012 (Selasa)
Masa: 10.00 pg - 3 pm ( mungkin lebih lama bergantung pada sessi Q & A)
Maximum Participant: 15 pax (first come first serve basis-with full payment)
Price: RM 199 /pax
AlamatGenius Baby On Board, No 47-2, Wisma Bling Lustre, Jalan Meranti Jaya 3/1, Taman Meranti Jaya, Puchong, 47120 Selangor.
* untuk mereka yang membayar sebelum 15 April 2012 (Ahad), anda hanya perlu membayar RM 170 sahaja as an Early Bird Price. *
Pakej Suami IsteriRM 350 / couple. (Jika anda mendaftar awal @ Early Bird, sila gunakan harga RM 170/pax di atas. )

No akaun Genius Baby Resources:
CIMB: 1290 000 1364 0559
MBB: 5628 4310 1387

Saya melihat kembali entry yang saya tulis sebelum ini dan membacanya bait demi bait. Tentang betapa pentingnya ECE itu, dan ia bukan lagi sesuatu yang OPTIONAL tetapi adalah satu HAK yang wajib kita tunaikan sebagai ibu bapa dalam  menjaga amanah Allah SWT. Dan sungguh! Saya rasa terkesan dengan  penulisan itu, dan saya suka sekali ingin berkongsi bersama anda sekali lagi. Mungkin kali ini dan juga pada masa akan datang. Kerana kita ini mudah LUPA, dan seringkali tersasar. Dengan pembacaan yang berulang-ulang, berkali-kali, Insya Allah, kita akan ingat apa tujuan kita memberikan pendidikan awal ini kepada anak-anak. Apa nawaitu kita, dan bagaimana kita bertindak mengatasi cabaran-cabaran yang mungkin berlaku di sepanjang proses perkembangan anak-anak kita. So here we go ...let us remind ourself again & again ...:)

***************************************************************

Berkenaan Seminar ECE pula, Watie memang agak teruja dan berdebar juga, almaklumlah, dah lama juga tak buat Seminar kan.. ehhehe.. teruja sgt sebab ada banyak mender nak kongsi dengan para ibu bapa ni semua, kerana pengalaman Watie pun dah bertambah seiring dengan pertambahan usia (tua dah aku ni noksss..), pengalaman sendiri dan pengalaman org lain, ujikaji dan research serta penemuan sendiri melalui anak-anak dan pelajar-pelajar Watie membuatkan Watie rasa ECE ini bukan lagi sesuatu yang optional atau pilihan pada ibu bapa, bukan lagi sesuatu yang "kita buat kerana org lain buat", bukan lagi sesuatu yang "kalau ada masa buat baru nak buat", bukan lagi "tunggu dia besar lah baru htr sekolah, kesian nak pressure anak-anak kecil" dan 1001 lagi ALASAN yang diberikan semata-mata untuk menutup kelemahan diri kerana tidak berjaya mengaplikasikan ECE pada anak-anak. Pendidikan awal kanak-kanak adalah satu HAK, HAK dan HAK anak-anak kita yang TIDAK BOLEH KITA ABAIKAN SAMA SEKALI walau sesibuk mana pun kita, walau sebesar @ sekecil mana pun pangkat kita, walau sebesar @ sekecil mana pun gaji yg kita terima setiap bulan! Ini adalah HAK yang WAJIB kita tunaikan pada setiap anak-anak kita, tidak kira apa saja kelebihan dan kekurangan yang ada pada anak kita. Jangan sebab anak kita ada sedikit kekurangan dari segi fizikal, percakapan, perbuatan, perangai atau apa sahaja yg kita rasakan "memberi masalah", kita abaikan HAK anak kita dan kemudian menyalahkan takdir. Lepas tuh, dengan nada merendah diri (kononnya..) kita kata "Saya redha!". Gunalah bahasa dengan betul. Jgn cakap "Saya redha" selagi kita belum berusaha sehabis baik merubah keadaan. Dalam bahasa direct yg saya nak guna *maaf kalau ada yg tak suka, sila baca dengan gaya kerek, hehhee* "DEAL WITH IT!!!" Itulah warna warni kehidupan kita. Itulah yg harus kita hadapi dalam membesarkan anak-anak. Apabila kita sudah lakukan sehabis baik, sepenuh daya dan adanya perubahan *walaupun sedikit* dalam diri anak kita, ia adalah satu ganjaran yang lebih besar daripada wang berjuta! It's priceless, believe me!

Kenapa Watie cakap macam ni? Kerana Watie dah melaluinya dan masih berusaha membantu anak Watie dealing with her deficiency, sebab tu Watie berani cakap. Kalau sapa masih ingat, Watie ada ceritakan dalam entry INI bagaimana perlakuan @ behaviour Qarissa berubah selepas ketiadaan maid, dia tantrum dengan  sangat teruk secara tiba-tiba, ditambah pula dia agak lambat bercakap dan tidak sesosial seperti mana yang Watie inginkan walaupun dari usia seawal 3 bulan, Watie dah bawa dia ke Gymboree untuk bersosial. She's ok with friends but most of the time she like to be alone. Then, bila campur dengan anak-anak my eldest sister masa awal2 Watie takder maid dulu, baru nampak yg Q needs help in social & interaction skills, lebih lagi dari apa yang Watie lakukan selama ini. Straight away Watie bawak Qarissa to diagnose her sebab nampak ada tanda-tanda ASD (Autistic Symptom Disorder) dalam dirinya. First diagnosed, Doktor kata its a mild one on behaviour and speech dan ada banyak faktor luaran yang mungkin menjadi penyebab berlakunya keadaan sedemikian, lagipun its too early to tell sebab Q baru 2 tahun 9 bulan masa tu. Then the 2nd appnt & diagnosed at 3 years 3 months, Dr kata she's not an ASD and very normal for children to act & behave like that *kena bebel summore sebab dia kata I anxious  sgt*. Apa pun istilah, label atau komen yang Doktor berikan, hanya satu yang bermain di kepala Watie ketika itu, "HOW I CAN HELP MY DAUGHTER  TO OVERCOME THIS & BECOME BETTER?" Seriously, itu sahaja yang Watie fikirkan ketika itu. Yang lain tolak tepi! Of course, as a mother, ada sedikit rasa terkilan kerana perkembangan sosial & komunikasi anak kita agak kurang berbanding anak orang lain walaupun kelebihannya yg sangat ketara adalah her reading skills, tapi dah namanya pun manusia, kita tidak akan pernah puas! But again...Watie tidak sekali-kali membenarkan perasaan terkilan itu menghalang Watie dari melakukan apa yang sepatutnya Watie lakukan as a mother. Bersyukur juga kerana Watie bergiat dalam bidang ECE consultation & motivation, Watie dapat merubah keadaan negatif kepada positif  dengan cepat dan back on track as soon as I know my daughter needs help. Kerana apa?? Kerana Watie tahu itu adalah HAK anak Watie untuk dapat rawatan yang terbaik dalam mengatasi kekurangan dirinya. Hingga kini, Watie masih lagi membantu bukan sahaja Qarissa, tetapi juga Zayra dalam melayari kehidupan kanak-kanak mereka dengan penuh gembira dan penuh dgn ilmu serta skill kehidupan tanpa mereka sedari - kerana semuanya dalam bentuk PERMAINAN dan TANPA TEKANAN! Ia tidak akan terhenti setakat ini, ia akan berterusan sehinggalah mereka boleh berdikari sendiri, tidak kira berapa lama masa yang mereka perlukan untuk berdikari sendiri. Dan apabila perubahan positif dalam diri Qarissa berlaku hari demi hari dengan penuh kejaiban, ia adalah satu momen indah yang tidak dapat diganti dengan segunung  @ selautan wang, intan mahupun berlian! Its totally priceless that I can't describe in words!! Itulah kepuasan hakiki yang Watie rasakan sebagai seorang ibu. From time to time, pasti akan ada sahaja kerenah anak kita yang kita sendiri tidak dapat gambarkan atau bayangkan apa yang akan berlaku di masa akan datang, tetapi kita pasti akan mengharungi dengan penuh gigih tanpa mengeluh sedikitpun kerana kita tahu, kita sudah pun menunaikan HAK anak kita untuk mendapat yang TERBAIK dalam hidupnya!

Mesti pembaca semua pelik kan, kenapa si Watie ni membebel bukan main panjang mukadimahnya, dan ianya hampir tiada kaitan dengan Seminar yang bakal dilakukan? Hehehe.. If you think that this whole story  is not related at all,  let me tell you that you're TOTALLY WRONG!! my dear readers. Yesss!! This Seminar is NOT ABOUT YOUR GENIUS CHILD! It's ABOUT YOU!!! It's ALL ABOUT YOU! Anda tidak perlu risaukan anak anda di rumah, mereka baik-baik sahaja, mereka memang genius! Apa yang sepatutnya anda risaukan adalah DIRI ANDA SENDIRI!!! How you change your mindset towards the ECE that counts! Itu yang sepatutnya perlu anda risaukan sekarang! Bagaimana anda melihat betapa pentingnya ECE dalam kehidupan awal anak anda sehingga anda sanggup mengenepikan masa anda, wang ringgit anda dan tenaga anda hanya untuk  "belajar menjadi bayi dan kanak-kanak semula??" Selepas anda faham betul-betul tentang perkara ini, percayalah cakap saya, "YOU WILL DO ANYTHING WITHIN YOUR POWER & WHATEVER IT TAKES TO GIVE THE BEST FOR YOUR CHILD!!!"

Saya terpanggil untuk menulis entry dengan gaya begini kerana saya dapati sgt ramai, terlalu ramai ibu bapa yang inginkan anak mereka menjadi pandai, bijak, cerdik, smart, genius dan pelbagai istilah lagi sehingga mereka terlupa bahawa ANAK ITU SEMEMANGNYA DILAHIRKAN GENIUS!!! Mereka terlupa bahawa MEREKALAH YANG BERTANGGUNGJAWAB UNTUK MENJADIKAN ANAK MEREKA TIDAK GENIUS LAGI! Apa yang terakam dalam otak dan minda kita selama ini sebagai ibu bapa adalah - "25 A1 adalah GENIUS!" atau "Masuk OXFORD di usia 10 tahun adalah GENIUS!" atau "Membaca di usia 1 tahun adalah GENIUS!!" *erkkk..macam perli diri sendiri jer..?ekkekek..and the list goes on...Biarlah saya berterus-terang di sini. Anda TIDAK AKAN DAPAT ITU di SEMINAR saya. Apa yang anda akan dapat adalah satu kesedaran dan keinsafan betapa besarnya tanggungjawab kita sebagai ibu bapa, betapa singkatnya masa yang kita ada dalam menunaikan HAK anak-anak kita dan mengapa kita harus melakukan semua ini di awal-awal kehidupan mereka. Its a TURNING POINT for all of you, I can say that. Ia akan merubah pandangan anda 100% terhadap pendidikan awal itu sendiri. Dan, Insya Allah, anda akan jadi org yg berbeza selepas anda melangkah keluar dari pejabat GENIUS BABY ON BOARD nanti. Anda adalah ibu bapa yang baru, yang mengerti kenapa anda harus  memberi pendidikan awal kepada anak-anak, anda tidak lagi memandang enteng atau memandang rendah pada ECE atau lebih teruk lagi, mengutuk atau memperlekehkan mereka yang mengaplikasikan ECE pada anak masing-masing. Kerana anda sudah betul-betul mengerti apa ECE itu sebenarnya. Ia lebih besar dari 25A1 yang anda harapkan dari anak anda, lebih penting dari masuk Oxford di usia 10 tahun yang anda impikan akan berlaku dalam kehidupan anak anda malah lebih bermakna dari membaca di usia 1 tahun yang anda inginkan dari anak anda. Ia sememangnya lebih dari itu pembaca yang tersayang. Percayalah, ia lebih dari itu..Sebab itu saya katakan -  It's NOT About Your GENIUS Child, It's All About YOU! 


Something to think about before I end the entry:

  • Jika saya tidak mengubah diri saya menjadi lebih POSITIF tatkala mendengar khabar yang anak kedua kesayangan saya cacat di tangan kanan ketika kelahirannya, adakah anda rasa saya akan kembali berblog? Mewarwarkan dan memberitahu kepada dunia seolah-olah bangga bahawa anak kedua saya dilahirkan kekurangan dari segi fizikal, yang mana ketika itu nama saya sudah agak dikenali ramai dikalangan para bloggers yang mengikuti kisah anak sulung saya?? 
  • Jika saya rasa saya ini sudah CUKUP BAGUS dan PAKAR dalam mendidik dan membesarkan anak-anak, adakah anda rasa saya akan berterus terang pada anda semua, hakikat yang saya juga ada melakukan kesilapan yg saya akui dalam entry "Mencacatkan Anak Sendiri", yang dibaca ribuan orang hujung tahun lepas? Bukankah ia seperti "membuka pekung di dada" kepada seluruh dunia, yang mana artikel tersebut turut di kongsi bersama rakan-rakan & keluarga terdekat, sedangkan ketika itu saya sudah mempunyai follower tegar, samada secara nyata dan silent reader, saya juga ada pelanggan tetap dan perniagaan yang berkaitan dengan ECE seperti Playgroup, Seminar & Bengkel? Mengapa harus saya berbuat begitu?
  • Jika saya ambil mudah, ego dan berada dalam "in denial" state tatkala saya menyedari yang anak sulung saya memerlukan bantuan dari segi social dan interaction, adakah anda rasa saya akan segera berjumpa Doktor di PPUM utk mendiagnosis anak saya, dan demand pada Doktor Kanak-Kanak di sana yang saya inginkan Sessi Occupational Therapy untuk saya dan anak hadiri bersama bagi membantu mengatasi kekurangan tersebut? Bukan itu sahaja, walaupun pertemuan kali kedua dengan Doktor mengatakan yang anak sulung saya ok-ok sahaja, nothing to worried about, saya masih tetap mahu hadir ke Sessi Therapy tersebut dan melakukan aktiviti-aktiviti permainan dengan lebih fokus yg khusus untuk meningkatkan skill anak saya di rumah. Kenapa harus bersusah payah selepas diberitahu berita gembira itu? 
Hanya SATU SAHAJA jawapan untuk semua soalan di atas  iaitu : It's ALL ABOUT ME!! Saya yang menentukan apa yang saya ingin lakukan terhadap kehidupan saya dan kehidupan anak-anak kecil saya! Saya mengambil sikap - Sebelum saya mengubah anak-anak saya, keluarga saya, mengubah anda semua dan mengubah orang lain, saya MESTI mengubah diri saya sendiri! Saya mesti melawan rasa takut saya, rasa malu saya, saya negatif dalam diri saya dan segala macam perasaan berbaur yang timbul ketika berada dalam situasi-situasi yang boleh dikatakan "sukar" seperti di atas. Sememangnya ia sgt mencabar, dan seperti yang saya tulis dalam rangkap kelima di atas, itulah yang saya katakan pada diri saya sendiri setiap kali saya berhadapan dengan situasi seperti ini - "DEAL WITH IT! DEAL WITH IT WATIE!", dan secara perlahan-lahan, saya berjaya mengusai akal dan fikiran saya untuk melakukan perkara yang harus saya lakukan sebagai seorang ibu, kerana saya cuba sedaya upaya saya untuk meletakkan HAK anak-anak saya ditempat yang sepatutnya ia diletakkan. 

Melalui cerita-cerita dalam entry saya selama ini, anda boleh lihat yang saya lebih suka gunakan pengalaman saya sendiri kerana secara peribadi, itu lebih berkesan kerana saya bercerita dari hati. Lagipun, saya berpendapat yang blog ini juga adalah diari kehidupan saya dengan keluarga dan anak-anak, bila mereka besar nanti, saya ingin mereka baca apa yang telah saya lalui sepanjang membesarkan mereka dan saya ingin mereka tahu yang saya bangga menjadi ibu mereka walau siapa pun mereka, walau bagaimana pun keadaan dan tingkah laku mereka ketika kecil. Di samping itu juga, saya ingin semua pembaca saya tahu yang saya ini juga ibu biasa, sama seperti anda semua, yang mungkin melakukan kesilapan dengan anak-anak tanpa saya sedari, yang kadangkala saya gagal mengawal emosi marah saya ketika anak-anak saya buat perangai, dan kemudian saya melakukan perkara yang membuatkan saya menyesal ketika emosi saya kembali stabil. Kita semua manusia biasa, kesilapan itu sering saja melingkari hidup kita, walaupun betapa bagusnya kita, walaupun betapa hebatnya kita di mata orang. Saya ingin anda tahu yang tiada sesiapa pun yang sempurna di sini, saya buat silap, anda juga buat silap. Apa yang lebih penting, adalah MENYEDARI KESILAPAN itu dan BERUSAHA MEMPERBAIKINYA secepat mungkin. Ia bukannya mudah, itu saya akui, kita semua ada ego masing-masing, bagaimana kita mengawal ego dalam kembara mencari satu ilmu yang sebelum ini tidak pernah @ kurang kita ambil tahu, bukanlah sesuatu yang mudah. Terus terang saya katakan, satu ketika dahulu, saya bukanlah WATIE seperti yang anda kenal sekarang dr segi "tahap kesabaran" dengan anak-anak kecil. :)   Siapa sangka, kini saya dikelilingi bayi dan kanak-kanak hampir setiap hari. Dan saya percaya, ianya kerana frasa "It's All About ME!". Saya yang inginkan ianya berlaku, saya sedia berubah demi untuk memastikan ianya berlaku dan saya sanggup menghadapi cabarannya kerana sayalah yang menentukan, membenarkan dan merelakan ianya berlaku dalam hidup saya. Anda bagaimana? Bersediakah anda berubah demi anak anda???


***************************************************************
Jika  YA, jumpa saya di Seminar ini pada 1 Mei 2012 - Selasa @ 10 am. Cuti hari pekerja, dan kita bekerja untuk membahagiakan anak & keluarga, maka ambillah kesempatan hari cuti ini untuk mendapatkan satu ilmu yang sangat berguna, sebagai pelaburan untuk anda gunakan bukan hanya untuk anak yang ada, tapi juga untuk anak yang bakal tiba di masa akan datang, Insya Allah ..:) Jumpa anda 1 Mei ini..Salam sayang..

post signature

post signature

Seminar ECE 6 Feb 2012: Full Board, Full Energy & Full Of Information!

Wow! Tak pernah saya lewat sampai macam ni skali untuk updates pasal Seminar ECE! Dah nak masuk 2 bulan dah pun ni ha ..barulah dapat update story dalam blog. Ada cerita di sebalik kelewatan ni sebenarnya. Saya dah create entry dengan penuh semangat sampai 4-5 jam depan Lappy, siap berhenti dan sambung semula kerja-kerja penulisan, lepas dah siap semua, saya save as usual, tetapi secara tiba2 semuanya HILANG! Yer..HILANG!!! Macam nak giler Watie cuba cari semula entry tuh, back space jgn citer lah .. memang tu yang 1st skali Watie buat..then, cari dalam history rekod, cuba sedaya upaya untuk dapatkan balik data yang ada, tapi sayangnya, memang takder rezeki untuk dapat balik all the info. Memang sgt frust.. sgt kecewa dan terus down...Rasa cam nak nangis pun ada. Terus malas nak buat apa2 tau. Bayangkan semuanya dah siap .. dah save pun tp with just a click, everything GONE! Jangan tanya saya kenapa, sampai hari ni saya tertanya2 kenapa tiba2 data tu hilang dan tak boleh retrieve semula.. Sgt sedey ... tapi apa pun .. perjuangan mesti diteruskan. Lama juga saya amik masa nak menulis pasal Seminar yang telah berlangsung tuh. Frust tak boleh nak cakap.. ehehehe..:) 


Peserta Seminar ECE @ GBOB - 6 Februari 2012

Saya bersama Puan Fatin

Tapi saya masih perlu berkongsi cerita dgn anda semua betapa seronoknya saya hari itu kerana Seminar saya dihadiri oleh 16 para ibu bapa, siap terlebih sorang dari yang apa yang saya tetapkan. :) Saya harus berterima kasih sebanyaknya kepada Allah SWT kerana membantu saya dan mengembalikan suara saya yang hilang dalam minggu tersebut. Kalau sapa masih ingat, awal bulan Februari, Watie diserang sakit tekak yang agak kronik dan memang langsung orang tak boleh paham apa yang saya nak sampaikan. saya cukup risau tapi syukur sgt, pagi 6 Feb 2012 itu, suara saya dikembalikan Allah untuk tempoh 6 jam dan habis sahaja Seminar, tekak saya sakit kembali! Hebat kan kuasa Allah ..:) Allah memberi saya peluang untuk berkongsi dengan para ibu bapa semua dan selepas habis tanggungjawab itu, Allah kembalikan sakit saya supaya saya boleh berehat sepenuhnya dan jangan terlalu kuat bekerja sampai kesihatan tak terjaga..:) Hmmm..ada cerita juga yang berlaku sepanjang bulan Februari & Mac ini, takperlah, biar saya simpan sahaja, nanti bila kena masa dan ketikanya, saya akan berkongsi dengan semua..:)  

Kemainn lagi membebel noooo!
Saya bersama Puan Azza. Kurusnya ko yang ..jeles akak tau! Hehehe
Saya bersama Puan Sabrina. Salute you dear!! 

Seminar kali ini agak istimewa dari Seminar yang lepas-lepas, selain dari kehadiran yang penuh, terdapat 2 peserta yang datang dari luar Kuala Lumpur, drive all the way from Kuantan & Ipoh, iaitu Puan Rohana Fara & Puan Jegie. Saya sangat bangga dan berterima kasih pada mereka kerana sudi meluangkan masa menghadiri Seminar saya dan semoga mereka mendapat manfaatnya. Ini juga merupakan kali pertama Seminar saya dihadiri oleh peserta yang bukan berbangsa Melayu, iaitu Puan Jegie. Saya sangat terharu kerana jujur saya katakan, apabila saya membuat Seminar ini, fokus saya sudah tentu untuk menyebarkan maklumat, berkongsi info dan membantu mereka yang sebangsa & seagama dengan  untuk memahami dengan lebih jelas kepentingan ECE terhadap anak masing-masing. Ini kerana, satu ketika dahulu, saya dapati ECE lebih mudah diterima dan diamalkan oleh kaum lain sepeti Cina & India di Malaysia berbanding kaum Melayu. Alhamdulillah, senario ini kian berubah dengan baik sekali dan kini saya dapati ramai para ibu bapa muda di kalangan kaum Melayu mula mengakui hakikat kepentingan Pendidikan Awal itu dan bukat setakat mengakui tapi turut mengamalkannya. Kerana itu, bila ada Puan Jegie yang berbangsa India menghadiri Seminar ini, saya gembira kerana ini bermakna perkongsian saya terhadap ECE ini mendapat tempat juga di hati kaum yang lain. Terima kasih di atas kepercayaan yang diberikan dan saya akan perbaiki lagi mutu penyampaian saya dari masa ke semasa demi untuk memastikan misi saya tercapai. Insya Allah ..:) 

Saya bersama Puan Jegie. Thanks a lot dear!
Saya bersama Puan Sarah. Excited nak tunggu baby keluar! Hehehhe
 
Kenal kan sapa nih? Hhehehe.. Ni lah partner saya di JB- Teacher Aida yang fun & havoc! Jika anda berada di JB atau ada saudara mara di JB yang anaknya berusia antara 12 bulan- 4 tahun, bolehlah ajak datang ke GBOB JB @ layari Fanpage GBOB JB - www.facebook.com/gbobjb

Saya juga harus berterima kasih dengan Puan Intan Juliana kerana walaupun suaminya tidak sihat dan dimasukkan ke hospital, beliau masih tetap datang ke GBOB untuk mendengar apayang ingin saya kongsikan pada hari tersebut. Itulah namanya komitmen. Beliau membawa anak kecilnya bersama kerana ingin sama-sama menggali ilmu pada hari tersebut. Seminar kali ini juga dihadiri oleh 2 bapa hebat iaitu Encik Radzi & Encik Fauzi bersama isteri masing-masing. Dan, seperti biasa, terdapat juga ibu mengandung iaitu Puan Sarah  yang mengandung anak sulung & Puan Rossa yang kini mengandung anak kedua. Saya sangat bangga dengan mereka kerana bersemangat untuk mengaplikasikan apa yg telah saya kongsikan pada hari itu. Selain itu, ada juga para ibu yang datang dari pelbagai latar belakang seperti Puan Rosmah, Puan Fatihah, Puan Fatin, Puan Linda, Puan Azza, Puan Sabrina, Teacher Aida & Puan Shareena dan saya sangat kagum dengan semangat untuk melakukan yang terbaik pada anak masing-masing yang mereka tunjukkan.

Suasana Seminar. Cool & Relax tapi otak sgt penat & stressed! Hahhaha
Saya bersama Puan Intan Juliana
Saya bersama Puan Rossa. Pretty preggy Mommy!

Melihatkan semangat dan kesungguhan mereka yang sanggup datang dari jauh, dalam apa juga keadaan yang berlaku, membuatkan saya terfikir, tidak ada lagi ALASAN yang boleh diberi oleh mereka yang suka MENCIPTA ALASAN untuk tidak menghadiri Seminar @ kursus-kursus sebegini. Tidak perlu memberikan alasan-alasan seperti jauh, susah, leceh, dan alasan paling sering digunakan- BUSY. Tiada sesiapa pun di dunia ini yang tidak busy. Semua orang pun busy. Jika anda tidak busy, ada sesuatu yang TIDAK KENA dengan anda, Mungkin anda seorang yang telah PENCEN dan tidak tahu apa yang ingin dilakukan atau anda terlantar dirumah dan perlukan bantuan dari orang keliling untuk membantu menguruskan anda. Yer, kita semua busy, tetapi bagaimana anda menguruskan urusan kesibukan anda itulah yang membezakan anda dengan orang lain. Kalau saya katakan, sesiapa yang datang ke Seminar saya akan dapat 2 jongkong emas dengan berat 100g setiap seorang, apa tindakan anda? Percayalah, anda akan tetap datang walaupun duduk di hujung dunia, walaupun terpaksa bertongkat hanya kerana ingin mendapatkan jongkong emas tersebut bukan?? Yer, kerana adanya DESIRE dalam hati dan diri anda untuk mendapatkannya!! Samalah juga dengan kes Seminar ini. Jika anda rasa ianya penting untuk anda, untuk anak anda, untuk generasi anda, anda akan tolak tepi semua kesibukan anda untuk satu hari dan meluangkan masa untuk mendengar apa yang ingin saya kongsikan. Agak menyedihkan apabila ada ibu bapa yang tidak kisah menghabiskan wang beratus ringgit untuk membeli pakaian dan barang mekap sendiri tetapi berkira apabila ingin mendalami ilmu untuk memberikan yang terbaik pada anak mereka. Percayalah Mommy & Daddy, ilmu yang anda dapat dengan pelaburan yang SEKALI ini dapat dapat digunakan selama-lamanya. Bukan hanya untuk seorang anak, tetapi untuk anak-anak yang akan datang juga, tetapi baju dan mekap yang anda beli setiap bulan itu akan habis atau tidak boleh lagi dipakai apabila sampai waktunya. Kerana itulah saya tidak kisah melaburkan wang untuk membeli buku-buku keibu-bapaaan, perniagaan dan motivasi diri kerana ia satu pelaburan yang sangat menguntungkan berbanding membeli mekap & baju!

Tekun mendengar ..:)
Proud of uols! Sayang tak dapat ambil gambar semua sbb ada yang kena balik cepat. Biasalah, seminar Watie ni kalau tak lambat habis tak sah! Hehehhe
Saya bersama Puan Shareena

Saya sangat menyukai Sessi Seminar seperti ini kerana saya dapat berjumpa dengan pelbagai latar belakang Mommy & Daddy, berkongsi kisah dengan mereka dan secara tidak langsung saya juga belajar sesuatu yang baru serta menambah ilmu pendidikan awal saya dengan lebih banyak lagi. Seperti contoh, berkongsi kisah dengan Puan Sabrina membuatkan saya rasa sangat risau, dan turut merasa "ketakutan dan rasa cuak" yang agak mendalam. Saya sangat menghormati kerja beliau yang mana beliau bertugas sebagai seorang guru yang mengendalikan kanak-kanak yang delay dalam pembelajaran. Apa yang membuatkan saya terkejut, beliau menceritakan bagaimana seorang kanak-kanak darjah 6 *bukan 6 tahun yer .. tapi darjah 6 @ 12 tahun* yang masih TIDAK BOLEH MEMBACA di sekolah tersebut!. Sungguh saya tersentak dan seolah-olah satu batu besar menghempap kepala saya! Maaf jika saya silap info, sebab saya dah hampir lupa maklumatnya, tapi kalau tak silap saya, kanak-kanak ini normal sebenarnya tapi di kesan delay apabila memasuki sekolah. Saya sedih sebenarnya, dalam keadaan negara yang ingin menuju ke arah negara maju, penuh dengan kemudahan, internet dihujung jari, banyak facilities dan bantuan, masih terdapat kanak-kanak yang sangat lemah di usia 12 tahun! Saya tidak suka menyebut "Siapa yang harus dipersalahkan?" kerana  saya sendiri tidak tahu latar belakang kanak-kanak itu. Adalah tidak adil saya ingin menyalahkan ibu bapanya kerana mungkin mereka berusaha bersungguh-sungguh membantu anak mereka tetapi masih tidak berjaya atau belum menunjukkan peningkatan ketika ini. Tetapi apabila mendengar cerita salah seorang peserta Seminar saya yang juga hadir pada hari itu, di mana iparnya yang TIDAK PEDULI dengan perkembangan mental dan fizikal anak yang kini sudahpun berusia 7 tahun, saya turut rasa marah dan geram juga. Atas alasan "tidak mahu memaksa anak atau membebankan otaknya", ibu bapa ini langsung tidak melakukan apa-apa untuk membantu anak mereka yang TERNYATA sangat lemah dalam pelbagai perkara. Hinggakan sangat ketara perbezaan antara anak ini yg berusia 7 tahun ini dengan anak peserta Serminar ini yang berusia 4 tahun dari banyak segi, samada dari segi membaca, menyelesaikan masalah, berfikir baik dan buruk dan sebagainya. Bagaimana yer, seorang ibu dan bapa itu tega melihat sesuatu yang tidak betul berlaku di depan mata tanpa rasa risau dengan perkembangan anak sedikit pun? Sungguh saya tak dapat memahami perkara itu. Sedangkan Qarissa yang saya dapati memerlukan bantuan yang lebih dari segi sikap *tantrum & attachment disorder* dan percakapan *late talker* ketika di usia 2 tahun 9 bulan dahulu, saya dah kelam kabut pergi sana sini untuk belajar dan memastikan saya dapat membantunya dari 2 segi itu, tapi rupanya masih ada ibu bapa yang langsung tidak rasa bersalah membiarkan anak mereka terkapai-kapai mencari penyelesaian terhadap masalah yang mereka hadapi  itu. Hmmm..sedih rasanya ..Saya risau, kerana makin lambat di perbaiki masalah ini, keadaan akan jadi makin sukar. Yang lebih ironik, kedua-dua ibu bapa ini lulusan Ijazah Universiti dan peserta Seminar saya lulusan SPM sahaja! :) Dari sini, kita dapat lihat betapa "keturunan" itu tidak begitu memberi nilai tambah kepada perkembangan otak anak. Maksudnya, ibu bapa yang bijak, otaknya geliga, belum tentu lagi anaknya akan turut pandai jika tidak distimulasi dengan betul dan begitulah sebaliknya. Apa yang lebih penting adalah STIMULASI, dan kita harus sedar yang STIMULASI itu perlu di lakukan dalam tempoh 3 tahun PERTAMA usia anak, dan BUKAN 3 tahun SELEPAS anak berusia 8, 9. atau 10 tahun! Hasilnya sama sekali TIDAK SAMA! 

Saya bersama Puan Fatiha. Happy go lucky Mom tapi asyik takuttt jer ..ahaks! But getting better lepas ajak Hariz dtg trial Playgroup @ GBOB.
Saya bersama Puan Linda.

Sebagai consultant ECE, saya akan cuba memberikan nasihat yang terbaik untuk semua para ibu bapa yang ingin mendengar apa yang saya kongsikan tetapi ia terpulang kembali kepada mereka samada ingin mengaplikasikannya atau tidak. Saya tahu kesibukan kita mencari nafkah untuk keluarga, lebih-lebih lagi hidup di bandar besar yang semuanya mahal, kadang-kadang menyebabkan sesetengah perkara yang penting dalam hidup anak kita agak terabai, saya faham, tetapi kalau tidak boleh setiap hari, sekurang-kurangnya seminggu sekali tu luangkan lah masa dengan anak. Fahami isi hati mereka dan selami dunia anak anda. Sebenarnya tidak susah untuk anda membuatkan anak tersenyum dan mempelajari sesuatu yang baru dari anda setiap hari. Sambil anda mandikan anak, buatkan susu anak, atau memakaikan pakaian anak, banyak perkara yang anda boleh sentuh dan berbicara dengan mereka secara efektif dalam masa yang sama. Saya telah mengamalkannya dan saya dapati ia sememangnya menjimatkan masa saya. Mana yang saya boleh buat at 1 go, saya akan buat, jadi saya jimat masa sedikit. :) 

Saya bersama Encik Fauzi, suami Puan Sarah. 
Saya bersama Puan Rosmah.
Saya bersama Encik Radzi, suami Puan Rosmah. 

Insya Allah, saya akan membuka pendaftaran untuk Seminar saya yang akan datang, iaitu pada 1 Mei 2012. Saya akan buat satu entry khas dalam masa terdekat ini, dan siapa yang berminat untuk meyertai saya, bolehlah berbuat demikian. Sengaja Watie bgtau akhir bulan 3, agar anda boleh menyimpan wang gaji anda untuk hadir ke Seminar ini, dan seperti biasa, jika anda cepat membuat pembayaran, anda akan mendapat harga Early Bird, Insya Allah. Nantikan entry saya mengenai Seminar bulan Mei ini. Insya Allah, jika sambutan yang diterima menggalakkan, ada lebih dari 20 peserta, I'm thinking of doing the Seminar at other place, bukan di GBOB. Kita tgk macam mana sambutannya. Saya lebih suka buat dipejabat, lebih santai dan relax, tapi kalau ramai peserta, saya harus pastikan tempat yaang lebih selesa untuk semua. We see how, i will confirm the place later yer ..:) Until then, jgn lupa simpan duit gaji bulan ni untuk ke Seminar di bulan Mei nanti! Cuti umum tuh tau .. not on weekends, but on Tuesday. :) 

Saya bersama Puan Fuzah
Saya bersama Puan Rohana Fara. Pretty Mommy from Kuantan..:)
Shopping after Seminar habis...

post signature
post signature

Wednesday, March 21, 2012

Tips Bermain Dgn Anak: Match The Fruits Game With Qarissa


Today Watie nak kongsi satu game yang Watie main dengan Qarissa baru-baru ni. Kan Qarissa dah lama tak join my Playgroup, memang rasa ralat juga tapi Watie pujuk hati and say to myself, "Takpelah, Q and Zayra ada whole week dengan aku untuk aku main puas2 dengan dia ..". Walaupun tak sama dengan keadaan dalam kelas,*memang lah tak sama kan ..kelas ramai kawan and its a structured program* tapi sekurang-kurangnya, aku leh tebus balik masa weekend aku dengan dia. So, last few weeks, hubby bawa anak2 ke opis Watie, memang nampak sgt both Q's sangat suka...memang dorang rindu nak pergi opis GBOB. Nampak jer opis, terus Qarissa cakap, "GENIUS BABY ON BOARD!!!!". Hehehee... bangga jer dengar anak sebut penuh ..ahaks!


Tu lah Wall Hanging yang Watie baru beli. Selain jadi hiasan dinding, Watie gunakan untuk bermain dengan my Q's ..:)
 

Koleksi Wal Hanging & Fabric Book @ GBOB

Dan, Watie terus amik kesempatan, keluarkan semua produk dan permainan yang Watie gunakan kat kelas, dan buat sama-sama dengan Qarissa dan Zayra. Happy sgt bila both Q's dapat melakukannya dengan betul dan tepat, malah sangat sukakan aktiviti tersebut. Leka dorang main. Watie rasa seronok sebab kat GBOB, semua alat bantu mengajar lengkap dan ada kat opis, senang Watie tinggal pilih jer. Kalau kat rumah, memanglah banyak juga, tapi of course lah tak sebanyak kat pejabat kan. Sebab tuh, Watie cepat2 pilih alat bantu yang takder kat rumah Watie dan gunakan untuk bermain dengan Qarissa & Zayra. Tetiba teringat Mommy Luqman suruh Watie jual alat bantu yang ada tuh untuk ibu-ibu main kat rumah dengan anak. Hehhehe.. Walaupun tak susah nak buat, tapi ia memang perlukan masa, dan masa tuh yg kadang2 kita susah betul nak dapat. Sebab tuh beli lagi senang. Now I understand, sebab Watie pun macam tu juga, kat rumah nih, semua pakai beli jer, jarang betul buat sendiri. alau buat, memang selalu untuk kegunaan pejabat jer, konon2 nak bawak anak selalu lah ke opis dan boleh maiin sekali..memang dulu selalu bawak anak, but lately jarang juga. :(

 
Koleksi Wall Hanging 

Wall Hanging Animals In The Garden, size 30 cm x 40 cm - RM  69.90

Salah satu yang kami main hari tuh adalah Matching The Fruits. Watie baru jer beli 6 set Wall Hanging yang berbeza kategori keluaran Masfe. Semuanya berasaskan fabric dan kualitinya memang tip top lah. Ia menepati standard antarabangsa EN71 dan embroidery nya memang sangat kemas. Watie ada jumpa similar produk like this tapi kualitinya tak sama. Color tak bright, tak berapa ceria, tak berapa menarik perhatian dan icon zap on nya tu tak secantik yang ni, dia tak isi dengan sponge, hanya sekeping gitu jer, tapi keluaran Masfe ni, siap ada sponge inside, nampak gebu2 dan gemok2, the color also very bright dan jahitannya kemas dan cantik. In terms of price, sekarang ni harga dia oklah berbanding dulu. Dulu mahal sangat, kalau uols nak tahu, this lady duk kejar Watie dah setahun! Seboleh2 jugak dia nak jual produk tuh kat Watie bila dia dapat tahu Watie ada kids centre. Tapi Watie elak2 sebab masa tuh harga dia mahal sgt, ada yg mencecah RM 200++ satu set! Mula2 Watie budget nak guna untuk kelas, tapi bila harga dia macam tuh punya mahal, terpaksalah pendamkan dulu. Sampailah baru-baru, dia call dan insist nak jumpa Watie, Watie terus bgtau yang harga dia mahal sgt, at this moment I belum nak beli lagi, but then this lady kata, now harga dorang dah reduce banyak sebab dorang dah buat mass production kat kilang. She want me to take a look first. Then we meet up, dan bila Watie tgk, kira ok lah harga dia dengan kualiti. Tak mahal tak murah, but in terms of safety and teaching kids and toddlers, mamang marvellous ahhh. Tak risau anak masuk mulut atau gigit2..:)

 
Koleksi Fabric Books

Wall Hanging Transportation size 30 cm x 40 cm - RM  69.90 

Untuk pengetahuan anda, this products actually dijual dan dibekalkan dengan banyaknya di kindy dan sekolah-sekolah antarabangsa  (International School) kerana mereka sememangnya banyak menggunakan hands on learning dan interactive play like this. Di tambah dengan safety standard E71 tuh, lagi mudah lah Masfe nak jual produk mereka pd sekolah2 ini. And I feel proud to inform that now, uols can buy this product at GBOB too! Yezzzaaaa!!!

Ni pun sgt best! Wall Hanging Calendar yang sgt interactive, sampai tahun 2014 dia bg tahunnya, size 60 cm x 40 cm - RM  159.90. Ni lah Wall Hanging yang paling mahal dalam koleksi yang ada. Sebab ada banyak icon nya ..:)
 
Anda akan dapat this item dalam kotak yang keras dan cantik macam ni.. Curlass sgt kotak dia..

Watie punya excited nak main ngan Qarissa this Wall Hanging kan, bila dia dtg jer opis, terus Watie amik dan ajak dia main! Mula2 Watie try yang Transportation, then Watie try yang Animals In The Garden Wall Hanging. Saja nak test power sebab icon dia tak banyak berbanding yang lain. Punyalah seronok, Qarissa bukan sahaja dapat jawab semua soalan dengan betul, dia siap baca the word and stick the icon in the correct spot! Suka betul dia dapat pegang icon tuh!. Cara Watie main ngan Q, Watie tak bagi semua icon zap on tuh, Watie takmo dia terlebih teruja, jadi Watie amik semua icon, dan bagi satu2, sebelum bagi, Watie tanya dia dulu, apa nama Tranport tuh, bila dia dapat jawab based on the icon, Watie puji kaw-kaw dan bagi kat dia sambil suruh dia cari mana word yang betul. Bila dia dah jumpa, Watie suruh dia stick it and then we all hi-five sama-sama sambil Watie bg pujian melambung lah kan .. hehhee..tersengih2 Qarissa bila kena puji..:) Lepas habis stick, Watie buat 2nd session, Watie suruh pula Qarissa bagi the icon based on apa yang Watie minta. Cthnya, Watie kata nak car, Qarissa akan bg car punya icon pada Watie. Dalam masa yang sama, adalah Watie suruh dia buat bunyi2an Transport & Garden Animal tu juga, untuk menjadikan sessi tu lebih menarik dan interaktif serta tak membosankan. Masa ni takder terfikir pun nak rakam video, padahal hubby pun ada sama time tuh, teruja dia tgk anak dia jawab soalan.:)  
 

Wall Hanging ABC - Capital & Small Letter, size 60 cm x 40 cm - RM  129.90

Wall Hanging Vegetable, size 60 cm x 40 cm - RM  89.90

Wall Hanging Numbers, size 60 cm x 40 cm - RM 159.90 

Then, bila Watie tgk, Qarissa dah boleh buat both Transportation and Animals In The Garden Theme, Watie pun bagi lah Wall Hanging yang lebih banyak icon, dalam 19 zap on icon iaitu Match the Fruits, dan kali ni barulah Watie terfikir nak rakamkan, jadi boleh Watie kongsikan dengan anda semua, cara Watie main dengan Qarissa. Yang kelakar dan aduhaii....memang memalukan saya selaku orang dewasa, saya telah di"betul"kan oleh anak sendiri yer!!!! Wakakakak..malunya mak nokssss...tu yang rasa nak share video nih pun segan sebenarnya, nampak na mak dia fail nama buah! Hahhaa..asal boleh jer bgtau ajaran sesat kat anak, terlebih excited sudaaaa.. tapi sebab termasuk mainan kali nih, dah 3 aktiviti yang Watie buat dengan Qarissa, so Watie takmolah ulang2 benda yang sama, jadi Watie share jer lah video nih, walaupun, saya akan malu sedikit..hehehe..*sikit hapaaaa..banyak okay!!!!* Watie punya confident cakap LEMON tuh LIME!!! Siap bgtau Qarissa sungguh-sungguh yang tuh LIME! Anak kita relax jer betulkan kita sampai 2-3 kali, LEMON, LEMON!!! Barulah Watie perasan ada LEMON dalam Wall Hanging tuh! Mak aiiii..nasib baik lah juga si Qarissa ni tak banyak mulut, tak becok macam Zayra oiiiii..kalau tak habislah aku kena bahannn!!!! Hu hu hu! Memang malu mak noksss!


Video: Interactive Session with Qarissa. Wall Hanging Fruits, size 60 cm x 40 cm - RM  89.90


Wall Hanging Fruits, size 60 cm x 40 cm - RM  89.90 

Anda yang di luar sana, juga boleh menggunakan interactive learning seperti ini untuk mengajar anak anda di rumah. Bagi mereka yang suka buat homeskooling tuh, memang sesuai lah sgt, selain dari menjadi alat bantu yang sangat interaktif, boleh juga jadi hiasan dinding yang colorful dan menarik kan? Selain dari Wall Hanging, dia ada juga buku-buku fabric yang sangt menarik dan juga interactive. Macam cth, ada satu buku tu kategori Colors, selain dari mengajar warna, ia juga mengajar bentuk dan bagaimana warna itu terjadi. Cthnya, warna biru + kuning = hijau. Jadi, anak kena ambil icon zap on biru, kemudian amik icon kuning, dicampurkan dan kemudian jadilah warna hijau. Ada panduan dalam buku fabrik tersebut yang anak dapat ikuti dengan mudah. Untuk memudahkan anda, Watie letakkan sekali harganya di gambar yang Watie kongsikan di dalam entry ini. Jika anda berminat untuk membuat tempahan, bolehlah call Watie untuk pre-order ok. :)



Fabric Book Baby Animals - RM  69.90 


Cth bahagian dalam buku for Baby Animals
 
Fabric Book Colors - RM  69.90

Fabric Book Numbers- RM  129.90


Fabric Book Shapes- RM  69.90


Setakat ini dulu perkongsian Watie untuk kali ini, Insya Allah kita berjumpa lagi di entry akan datang yer..:) Selamat bermain dengan anak anda...:) 

post signature
post signature