free glitter text and family website at FamilyLobby.com

Jgn lupa melanggan RSS Feed blog ini untuk mendapatkan tips-tips menarik dari Genius Baby On Board.

Masukkan alamat emel anda di sini:




Monday, May 23, 2011

Stimulation: 3 Ways to Play Flash Card With Your Baby.

Lama betul rasanya Watie tak kongsi tips2 stimulasi dengan semua peminat blog Genius Baby On Board ni kan? Rindu betul nak share ngan uols semua tau, Watie masih ingat yg Watie kata nak rekod my voice dan share tips stimulasi tapi until today, tak sempat2 nak rekod lepas my voice "hilang" kejap last 3 weeks. Sejak majlis kat SaraKids tuh, suara Watie ni kengkadang ok, kengkadang tak ok sgt, maybe sebab everyweek ada kelas, banyak plak tuh, jadi suara Teacher tak konsisten sebab banyak dah "membebel" dalam kelas. Hehehe.No worries, ada rezeki, mesti Watie rekod dan bg anda dengan punya okeh! :) 

Ok, hari nih Watie nak kongsikan cara-cara Watie bermain flash card dengan anak. Dah lama sebenarnya Watie nak rekod yang proper punya cara, maksud Watie amik video guna videocam, buat cantik2 jadi semua dapat dgr dengan jelas dan mudah utk uols buat ngan anak masing-masing, Sayangnya, kalau nak tunggu siap video tu, silap2 anak uols semua dah besar! Hahahaa.. Apa taknya, bznya dah satu hal sampai tak terekod, time nak amik tuh takder sapa nak tolong amik, hubby kerja, time hubby kat umah, maknya pulak bz wat kerja lain sebab time tu lah nak berkejar2 siapkan suma kerja umah while hubby tgk2 anak (maidless kan sekarang ..hehehhehe), bila kat opis, time nak rekod plak, videocam tinggal kat umah! Adoi...macam2 lah "alasannya" yang mana kalau Watie pikir nak video yg PERFECT dan cun, memang alamat lambat lah nak share ngan uols. So, Watie rasa, lebih senang Watie rekod guna BB hubby jer, mana yg sempat kita rembat jer lah time buat aktiviti tuh kan, janji ada video dan dapat kongsi dengan anda semua. Betul tak? Sekurang-kurangnya anda dapat idea how it works dan boleh praktikkan kat umah. Unless ada mana-mana company yg shoot video nak sponsor utk buat video berkualiti for Genius Baby On Board stimulation technique, kecik tapak tangan, tapak opis Watie tadahkan! Hehehehe..

So, video yg uols tgk kat You Tube ini adalah cara yang Watie lakukan setiap kali main flash card dengan anak-anak, mungkin suara Watie tak kuat sangat & gambar tak cantik sebab guna video HP jer kan, but still leh dgr dan leh nampak how I did it. Cuba perhatikan betapa fokusnya Zayra ketika sessi ini. Tak berkelip dia pandang flash card tuh kan? :) Memang tahap fokus Zayra tinggi sebab Watie dah latih sejak dia lahir lagi. Sebab tuh dia boleh tgk flash card dalam sessi yg agak lama. Sebab tuh juga Watie kata 6 bulan pertama hidup anak tuh penting untuk kita pastikan all the 5 senses berfungsi dengan baik dan dalam masa yang sama, stimulasi dilakukan secara berterusan dengan teknik-teknik tertentu. Kerana apa yang kita lakukan pada masa itu (6 bulan pertama) akan beri kesan apabila umurnya semakin meningkat. Tapi  sayangnya, jarang parents especially kaum Melayu (sorry, kena tekankan jugak sebab ia hakikat) menitik beratkan stimulasi awal ini. Terutama 0-6 bulan. Sebab tuh juga kelas Playgroup Level 1 @ GBOB jarang ada student, sedangkan my expectation masa bukak kelas ni dulu, Level 1 ni lah yang akan ramai, sebab time tu lah PALING PENTING, walaupun mungkin aktivitinya nampak simple berbanding Level lain (yerlah, anak masih belum boleh buat apa2 sangat pun, bergolek pun belum, so ramai parents rasa tak penting dan tak nampak macam mana stimulasi tuh boleh akan berkesan, indirectly underestimate anak lah tuh! If only they know how important it is, tak sempat nak berpantang lebih2 kot! Heheheh). Ternyata apa yang Watie sangkakan memang betul - KESEDARAN TENTANG ECE DI KALANGAN IBU BAPA MASIH KURANG TERUTAMANYA UNTUK BAYI 0 -6 BULAN. 

Dan kerana itu juga Watie banyak juga terima komen dan keluhan seperti "Anak saya tak fokus sangat", "Anak saya suka pandang tempat lain bila saya tunjuk flash card", "Attention span dia kejap jer" dan sebagainya. Dan bila saya tanya, "Tempoh 3 bulan pertama anak U lahir, apa U lakukan dengan anak?" dan "Another 3 months lagi, apa U buat?" dan kebanyakan jawapannya - Jarang buat apa-apa, setakat main ala kadar, bg minum susu, tidurkan, mandikan dan setiap hari perkara yang sama berulang. Bila anak dah umur 7 bulan ke atas, dah pandai meniarap, dah pandai sikit buat aksi itu ini, baru parents ada rasa nak hantar anak ke kelas-kelas Playgroup seperti mana yang ada di GBOB. Itu pun tak ramai yang tahu. Memang Watie akui kelas-kelas begini tak banyak yang ada, tapi tak banyak juga ibu bapa yang peduli sebab mereka rasa anak mereka kecil lagi, tak tahu apa-apa, buang masa dan buang duit. Sebab tuh Watie senyum jer bila parents duk komplen-komplen anak dia itu lah ..ini lah (bila anak dia dah besar dalam lingkungan setahun setengah ke atas). Hmmmm...kalaulah anak tuh leh cakap masa dia lahir-lahir tu, mau mau pengsan 3 hari  mak dia dengar anak dia membebel tau! Hahahaha... Komplen jer pandai! Apa awak buat kat anak masa dia baby untuk BANTU ..BANTU..BANTU..anak tuh supaya dia boleh jadi seperti yang anda mahukan? Ketuk kepala kanan dan kiri, tanya diri sendiri okeh ..:) So, tak adil kalau nak komplen jer bila anak dah besar sedangkan kita tak buat apa-apa semasa dia membesar tuh kan? :) 

Ada 3 video di bawah kerana 3 cara yang sering Watie gunakan setiap kali Watie main flash card dengan anak. Kenapa Watie sebut "main"? Sebab ia sememangnya sessi permainan dan bukan pertandingan. Bila kita main, no rules, no worries, kita happy dan tidak berorientasikan hasil dan keputusan. Kenapa nak risau dan sibuk dengan "end result" jika kita tahu pada akhirnya result dia akan jadi sangat baik dan mengejutkann? (Seperti mana anda terkejut bila pertama kali tgk anak orang lain "membaca" di usia muda kan? Sekarang tak terkejut lagi bila anak sendiri pun menunjukkan outcome yang sama!) Saya terima banyak msg dan emel dari ramai kawan-kawan yang memberitahu perkembangan anak masing-masing selepas menerima consultation, membuat pembelian produk-produk yang saya syorkan dan mendengar nasihat saya. Saya tumpang gembira dan bangga dengan anda serta anak genius anda. Now you believe that ALL BABIES ARE GENIUS kan? :)

Ada juga yang tanya saya, macam mana Watie ajar anak spelling? Watie ajar ABC tak? Dia kenal huruf ker? Dia menghafal ker? Dan macam-macam lagi. Untuk pengetahuan, saya tak ajar anak spelling, saya tak ajar anak saya ABC, anak saya kenal semua huruf, anak saya antara menghafal dan tidak. Mula-mula dulu, looks like dia menghafal, tapi lama-kelamaan, bila makin banyak perkataan dia tgk, dia dah boleh decode the words, dan perkataan yg dia tak pernah tgk pun, bila kita tunjuk, dia boleh baca. Bila words yang suku katanya panjang, ada juga yang dia silap sebut, tapi as usual, saya dengan happynya akan betulkan dan sebut dengan jelas TANPA SEDIKIT PUN RASA KECEWA SEBAB DIA SALAH SEBUT! Kenapa saya besar dan birukan ayat sebelum ni? Sebab ada ibu yang saya jumpa FRUST sebab anak dorang salah sebut atau tak sebut langsung perkataan yang disuakan pada mereka. Umur anak berapa? Dalam lingkungan 15 - 19 bulan! Wahai Mommy, setiap kali kita main dengan anak, the KEYWORD yang mesti selalu ada dalam fikiran kita- FUN! It must be FUN! Jangan risau tentang hasilnya, apa yang lebih penting kita bergembira dengan anak. Jangan risau Mommy, mereka akan tunjukkan kebolehan mereka when YOU LEAST EXPECTED IT! Kalau Mommy sungguh-sungguh, terlebih semangat nak tgk anak bijak ker tak, setiap jam main flash card pastu asyik test jer anak pandai jawab ker tak, memang takder nya anak you nak layan. Kita balik kena main! Dorang pulak yang duk gelakkan kita dalam hati.Hehehehe..Jadi, lebih baik Mommy have fun, rasa enjoy dan puas main ngan anak sambil gelak ketawa. Aura positif yang kita berikan pada anak ini yang akan buatkan anak kita rasa tenang dan tak tertekan untuk tunjukkan kepandaian mereka. Yang penting, kita REPEAT the activities on daily basis tanpa jemu. :)

Ok, dah banyak bebel lah nih.. Larat lagi ker uols nak baca nih? Hhehehe.Sorrylah, Teacher Watie nih kalau dah mula membebel, memang payah nak stop! Wakakaka.. Okeh okeh .. kita terus ke cara yang pertama. Dalam video pertama nih, kalau anda tengok, cara pertama yang Watie gunakan adalah teknik "Satu Kad Satu Saat" seperti yang pernah keluar dalam paper Metro tu. Bergantung kepada tahap fokus anak, anda mungkin boleh gunakan 5 kad sebagai permulaaan. Kalau fokus anak makin meningkat, boleh tambah another 5 cards to make it 10. Pastikan jarak mata anak dengan kad jangan terlalu dekat sebab tak bagus untuk view mereka. Nanti senang juling, especially baby kan memang ada juling-juling air sikit masa awal2 usia tu. So, kena pastikan at least 8-12 inci jaraknya antara kad dengan anak. Pastikan anak pandang ke arah kad, I know its not easy coz as I said, sometimes attention span anak tak lama. Sebab tuh Watie suh start dengan 5 kad dulu. Bila anak pandang, terus imbaskan kad tuh dengan cepat - 1 kad 1 saat. Kalau lepas 5 saat, anak masih pandang, just continue the same kad, maknanya mungkin anda boleh buat 2 continuos session for the same card. Pastikan bila Mommy tunjuk kad dan sebut perkataan tuh dengan jelas pada waktu yang sama, jangan kelam kabut nak tukar ke kad baru, sampai apa yang u sebut tak sama dengan apa yang u tunjuk kat anak. Lain jadinya kang. Hehehe.. So, memang Mommy kena praktis dulu. Time anak tidur tuh, just berlatih slip over the card one by one, very fast, tak yah sebut dulu perkataan tuh, berlatih slip kad jer. Bila dah ok, baru berlatih sebut dengan betul. Secara tak langsung, pronounciation Mommy pun akan jadi lebih bagus, sebab ia penting untuk anak dengar apa yang kita cakap, so kalau Mommy punya sebutan tak betul, nanti anak pun sebut tak betul di kemudian hari.:) 

Ada yg tanya Watie, kad apa nak tunjuk? Flash card biasa boleh ker? Watie strongly suggest kad yang hanya tertulis perkataan sahaja, sebab kita nak anak kita cepat baca kan? Mestilah kena tunjuk perkataan, kalau tunjuk gambar, memang dia akan tgk gambar jer, dia takkan tengok pun perkataan tu. Unless anak kita dah pandai baca, bila kita suakan gambar + perkataan, dia boleh baca juga sebab dia akan tgk perkataan dan kemudian relatekan dengan gambar. Macam mana Watie tahu? Sebab Watie pernah main dengan Qarissa, bukan flashcard tapi jigsaw puzzle. Kecik jer jigsaw tuh, Watie tunjuk dia jigsaw BIRD & PARROT dalam masa yang sama. Kalau tgk gambar, sama jer kan? Kids yang belum tahu baca mungkin akan sebut BIRD jer for both jigsaw (sebab dia based on gambar semata).Tapi, Qarissa sebut BIRD & PARROT & masa Watie tunjuk tuh, Watie fokus kat mata Qarissa, nak tengok dia pandang tak perkataan kecik bawah gambar tu, ternyata dia memang pandang perkataan dulu, baru tengok gambar. Sebab tuh Watie galakkan parents invest pada Little Reader, sebab its a complete software dan hardware yang ajar anak membaca. Ada flashcard yang lengkap yang boleh kita gunakan setiap hari. Dulu Watie ada jual YBCR punya flash card tapi dah discontinue product tuh, memang dah takder jual lagi. Restock pun takder. Kalau ada memang Watie jual dah. So, memang in terms of reading flashcard, hanya LR jer yg ada buat masa nih. Kalau rasa LR mahal sangat, Mommy kena lah rajin sikit, buat sendiri flashcard tuh dan main dengan anak. Nak seribu daya, takmo seribu dalih kan? Heheheh..So, Mommy boleh try cara pertama ni masa main ngan anak kay. This is what they call sight words, terus tunjuk the whole word, tak yah buang masa nak eja-eja bagai. Ada hiway, nak ikut jalan kampung watper? Bukan kena bayar tol pun kan? Hehehe...


Cara Pertama: Sight Words with Zayra Video 1/3

Ok, cara kedua pula sama dengan cara pertama CUMA BEZANYA - anda tunjuk atau point jari telunjuk anda dari kiri ke kanan perkataan di dalam flash card itu, jadi anak anda tahu membaca adalah dari kiri ke kanan. So, mungkin akan amik masa dalam 2 saat atau lebih sikit, bergantung pada kecekapan anda mengimbas kad tersebut dengan laju. Thats y Watie strongly suggest Mommy @ Daddy berlatih untuk imbas kad masa free time, cthnya bila time anak tidur. Tak payah baca kad pun, just berlatih to flash laju-laju jer, bila dah pandai dan cekap, baru start to read pulak the word sambil imbas kad. But we must make sure apa yang kita sebut tuh TEPAT - the PRONUNCIATION tuh mesti betul. Ni penting sebab kalau kita salah sebut, bunyi dah lain, anak kita akan absorb apa yg kita sebut. Another thing, kita kena pastikan kad yang kita imbas sama dengan apa yang kita sebut. Tak boleh kelam kabut sampai apa yang kita sebut tak sama dengan apa yang kita tunjuk. Cthnya, kad pertama APPLE dan kad di belakang APPLE adalah BALL. Nak cepat punya pasal (sebab Watie kata satu kad satu saat kan ..hehehe) so, kita sebut APPLE tapi dalam masa yang sama kita dah angkat kad APPLE tuh dan anak pulak nampak kad yg tertulis perkataan BALL masa kita sebut APPLE tu, so cara ini pun salah. Salah besar tuh. Hehehehe... So make sure apa yang kita sebut betul dan masa kita flash pastikan anak fokus dan dgr serta nampak perkataan yg betul ok. Ada juga Mommy yg kata English mereka tak power sgt, jadi mereka takut nak guna flash card tuh, nanti sebutan kat anak pun tak betul. Ok Mommy, saya bukan suh Mommy jadi mat salleh in order to play the flash card, yang penting SEBUTAN tuh mesti betul, tapi kalau Mommy tak sure, Mommy mmg kena study balik atau dengar kat internet bunyi yg betul, atau tanya lah sesiapa. Malu bertanya sesat jalan kan? Hehehe, terus terang, saya pun dulu bukanlah power sgt pun English, saya masih ingat lagi, masa buatkan file untuk Qarissa dulu, saya tak pasti nak sebut CROW (burung gagak) tuh bunyinya OO atau OW. Saya cek kat internet. Memang leceh tapi tuh bukan alasannya kalau betul nak pandai. Sebenarnya kesilapan yang kita lakukan yg akan buat kita ingat sesuatu perkara itu sampai mati kan? :) Bagi parents yang beli LR tuh, tak risau sgt sebab dalam software, memang kita leh dengar dengan jelas sebutannya kan? Siap ada 3 suara yang berbeza lagi. So, time kita duduk sama-sama dengan anak tuh, we are also learning to pronounce the word dengan betul & bila kita pakai flash card tanpa software, kita dah tak risau lagi. In fact, tanpa sedar akan turut sama memperbaiki our pronunciation di mana kita sendiri dapat bezakan sebutan yang bunyinya dekat-dekat macam T dan D. Tu yang berlaku pada diri saya. I have to admit that my English especially my pronunciation is getting better is because of the LR software. :) 

Cara Kedua: Sight Words with Zayra Video 2/3

Cara ketiga pula adalah apa yang saya panggil Multisensory Time. Pada waktu ini, masa bukanlah sesuatu yang penting, we can take our own sweet time untuk tunjuk flash card kat anak (tapi janganlah melampau sangat lamanya untuk satu kad..ehhehe.. kita boleh agak-agak kan?), sebabnya kita akan tunjuk gambar sekali. As uols know and admit, babies and kids memang suka sekali tgk gambar kan? So, inilah masanya untuk kita berinteraksi dengan anak, cerita tentang gambar yang related dengan perkataan yang kita tunjukkan itu. Cara ketiga nih, kita boleh gabungkan cara kedua dan terus bukak @ flip flash card sambil kita terangkan apakah maksud perkataan yang kita sebutkan tuh. Untuk lebih menarik, kita mesti buat voice, buat mimik muka, buat sound dan buat apa sahaja lah yang perlu untuk menarik perhatian anak kita to keep on looking at the flash card. Contohnya, bila kita flip the flash card tuh, kita cakap PEEK A BOO! Dengan suara ala-ala terkejut dan suprise! (suprise sangattttttt...padahal dah nak muntah darah kita ulang the same card kan? Wakakakakka). Ajak anak sekali untuk buat apa yang kita buat. Baby  will try to imitate us. Memang sangat fun ok! Sebab dia akan fokus lebih lama kalau tgk gambar, itulah juga reason kenapa kita mesti tunjuk perkataan dahulu dan pisahkan gambar dengan perkataan tuh, sebab kalau dia tengok gambar dulu, peratusan untuk dia tengok perkataan sahaja adalah sangat sedikit, mungkin tak tengok langsung agaknya. :) Sebab tuh saya sering ulang pada pelanggan saya - JADIKAN GAMBAR SEBAGAI HADIAH ATAU REWARD KEPADA ANAK. Bila dia tengok perkataan yang kita suakan, kita jadikan gambar sebagai hadiah. Sebab tuh buat masa sessi ketiga. Last part. :) Time tuh juga, kita boleh bersenang lenang sikit, maksud saya, kita tak terikat pada waktu satu @ 2 saat seperti cara pertama dan kedua tu. :) Anda boleh tengok contoh dalam video You Tube di bawah. 



Cara Ketiga: Sight Words with Zayra Video 3/3

Ok, rasanya dah panjang sungguh Watie menulis pasal flash card kali ni kan? Watie harap pembaca-pembaca yang mengikuti blog ini akan dapat sedikit sebanyak ilmu yang Watie cuba sampaikan ini. Jangan lupa try dengan anak at home and do let me know the outcome okeh? :) If u feel like sharing this info to your family or friends, by all means ... silakan ..:) Tekan butang share yang ada atau boleh copy paste kat blog masing-masing, but dont forget to give the credit to GBOB blog skali okeh friends. :) Until then, Insya Allah ..jumpa lagi di entry akan datang.:)  Happy giler rasanya dapat siapkan entry nih. Kalau nak tau, nak dekat 3 hari baru siap tau! Hahahaha.. Apa taknya, tengah-tengah menulis anak nak susu, nak ajak main, kakak nak kacau adik, daddy nak kacau Mommy .. adoiiii.. (and now Zayra ngah menenen sambil saya menaip) Heheheh.. tapi saya suka..sebab itu maknanya orang-orang tersayang ada disekeliling saya! :) Ok..kita jumpa lagi!. :)

post signature

post signature

Thursday, May 19, 2011

Aktiviti Cuti Sekolah: Kids Day Out @ GBOB

Tak lama lagi, cuti sekolah akan bermula. So, mesti anak-anak dah sibuk menagih janji pada mak bapak kan? Nak pergi holiday, nak pergi shopping, nak ajak jalan, nak balik kampung, nak gi mandi sungai dan macam-macam lagi. Inilah masa nya nak menebus masa dengan anak-anak pun, patut juga amik Annual Leave sehari dua utk luangkan asa dengan mereka.


Tapi, kalau rqasa takmo amik Annual Leave, bolehlah gunakan waktu cuti hujung minggu untuk sama-sama memeriahkan Kids Day Out yang akan berlangsung pada 29 Mei 2011 (Ahad) ini. Mula-mula Watie plan nak buat 22 Mei 2011, pastu baru perasan yang 29 Mei cuti sekolah, jadi lebih baik buat masa cuti sekolah, jadi kanak-kanak boleh fokus dan bergembira serta menghabiskan masa terluang dengan lebih berkualiti. 

Ok, apa itu Kids Day Out? Kids Day Out adalah satu program kerjasama antara Genius Baby On Board & Scriptory Box di mana kami akan lakukan aktiviti kraf bersama anak-anak anda. Terdapat antara 5-6 aktiviti kraf yang akan dilakukan dan semuanya menarik serta menyeronokkan serta berbeza antara satu sama lain. Program ini terbuka untuk kanak-kanak berusia 5 - 12 tahun dan akan dijalankan di Scriptory Box, Wisma Bling Lustre pada 29 Mei (Ahad) dari pukul 3 - 6 ptg. Ibu bapa boleh meninggalkan anak mereka di Scriptory Box dan mengambil mereka pulang pada pukul 6 tetapi jika ibu bapa mahu turut serta juga dialu-alukan. Program ini diharap dapat mengukuhkan ikatan kekeluargaan antara ahli keluarga apabila sama-sama membuat pelbagai aktiviti yang kreatif dan menarik. 

Kos untuk anak anda menyertai Kids Day Out ini cuma RM 80 sahaja seorang tetapi sekiranya anda mendaftar sebelum 21 Mei 2011, anak anda akan mendapat Early Bird price iaitu RM 60/pax dan sekiranya ada adik beradik yang mendaftar sewaktu Early Bird period ini, cuma RM 110 sahaja untuk 2 orang! Jimat kan? Tetapi sekiranya anda terlepas tempoh Early Birds ini, anda masih boleh berjimat untuk anak kedua dan seterusnya kerana diskaun 50% akan diberikan kepada anak kedua dan seterusnya yang mendaftar untuk Program Kids Day Out ini.  Ini bermakna RM 80 untuk anak pertama dan RM 40 untuk anak kedua dan seterusnya! Masih jimat kan? :) Kami juga ingin memastikan yang semua selesa ketika melakukan aktiviti kraf tersebut, maka kami hanya menghadkan Program Kids Day Out ini untuk15 peserta pertama yang mendaftar sahaja.:)

Sekiranya anda berminat untuk menyertai Kids Day Out ini, bolehlah mendaftar dengan Watie atau Kay. Anda boleh hubungi Watie 016-2033340 atau Kay 016-3222760 untuk membuat pendaftaran. Just bank in the money to our account & thats it! Datang pada hari berkenaan & have fun! Goody bag, refreshment & craft material akan disediakan dan segala kraft yg dibuat pada hari tersebut boleh dibawa pulang! . Jumpa anda di Kids Day Out @ Scriptory Box okeh. Klik flyers di bawah untuk lebih maklumat!:) 


post signature

post signature

Tuesday, May 17, 2011

FAMEKids On Media: Usah Sembunyi Anak Istimewa @ Sinar Harian

Saya menerima SMS dan penggilan dari Mommy Lyna pd hari Isnin selepas Majlis Besar kami pd hari Ahad 8 Mei lalu, bertanyakan samada saya free atau tidak pada hari Rabu supaya kami boleh ditemuramah bersama-sama oleh pihak Sinar Harian mengenai FAMEKids. Pihak Sinar Harian sepatutnya datang juga pada hari Ahad tetapi pada saat-saat wartawan bernama Farhana ingin keluar rumah, beliau menerima panggilan dari seseorang yang "seseorang" itu ingin BUNUH DIRI! Dan, dengan kelam kabutnya Farhana ke tempat kejadian, malangnya "seseorang" itu sudah pun mati menggantung diri. Lyna cerita pada saya, saya tak tahu nak kesian ker, nak tergelak! Serius!! Satunya - "Aik... ko nak mati pun boleh sempat nak call wartawan lagi? Ko ingat ko ni Curt Cobain ker? Pas mati kecoh satu dunia dan semua orang beli album giler-giler sampai jadi jutawan lepas mati? Mati pun nak glamer masuk paper ker?". Dan keduanya - "Kenapalah senang-senang jer nak cabut nyawa sendiri macam seolah-olah nyawa ko nih macam game "Angry Bird" kat Ipad tuh? Mati skali ada 3 lagi birds menanti! Tipis nya iman ko hadoiiii....!" 

Saya berkira-kira nak balik rumah selepas penat "mengerjakan" office lepas majlis, sudahnya tak jadi balik sebab leceh nak ulang-alik ke pejabat dan berhangkut kesana kemari dengan anak-anak, dan bersetuju sahaja dengan cadangan Lyna untuk ditemuramah. In fact, saya berterima kasih pada Kak Aida & Salwani yang sudi menemuramah kami berkenaan FAMEKids & juga perniagaan yang kami jalankan. Terima kasih kerana menyokong kami kak. :) Kak Aida siap bawak sample keratan akhbar Sinar Harian di mana kisah FAMEKids  akan dimuatkan diruangan Citra keluaran hari Ahad ini, katanya. Kak Aida sampai kira-kira pukul 3 dan kami meluangkan masa kira-kira 1 - 2 jam untuk ditemuramah, ditemani 2 bunga saya dan 2 kumbang Lyna .. :) Hhehehe.. Saya risau juga kalau si Qarissa akan buat perangai mengamuk-ngamuk  sebab boleh nampak dia kepenatan tapi suprisingly, dia baik-baik sahaja. Yang paling tak tahan tuh, nampak jer Abang cameraman fokus nak amik gambar, dia punya tersengih dan bergaya, punyalah poyo! Mentang2 camera tuh kemain panjang lensenya .. sampai Kak Aida pun tergelak tgk aksi Qarissa.. dia memang sungguh hover kalau ada camera mahal tau! Aku pun tak tahu siapa yang ajar! (Padahal aku rasa dia ikut gen aku lah ..pantang nampak camera! Wakakaaakak...cuma bezanya, semua camera hatta camera phone pun aku belasah jer .. tapi Q nih pandai pilih - Camera DSLR sahaja menjadi pilihan yer .. kalau setakat camera cap Ayam yg macam aku punya - bolayan dia nak senyum lebih2! Cait! ) 


Alhamdulillah, rencana mengenai FAMEKids sudah pun terbit kelmarin iaitu pada hari Ahad,15 Mei 2011. Pagi-pagi lagi saya sudah keluar dari rumah kakak @ Country Heights untuk bersiap sedia for my Seminar ECE yg akan dijalankan pada pukul 9.30 am. Sampai-sampai jer  opis, terus saya beli paper Sinar Harian kat ane tepi jalan tuh, tapi cuma ada sekeping sahaja! Adoi.. baru nak borong banyak2 sket. Saya tak puas hati, saya pergi pulak Petronas yg berdekatan dengan pejabat, pun sama! Ada sekeping jer! Adoi.. takkan semua orang borong Sinar Harian nak tgk FAMEKids kot? (wakakakaka.....perasan giler nih! Tak sodar diri! ahahahhaha). Saya pun beli jugak dan pastu saya mintak tolong hubby carikan kalau dapat lagi 3 keping, saya nak beli 5 sebab sebelum nih, masa cerita Bayi Genius kuar kat Harian Metro, saya beli 4 keping tapi hubby kata saya kedekut sebab tak beli lebih, so skang saya beli lebih sekeping, tak kedekut dah kan? Wakakakakakakak.....

As usual, tak menyempat-nyempat naik opis, saya lepak dan baca dalam kereta. Waduh, sungguh cantik sekali penulisan Kak Aida dalam rencana tersebut sampai saya terharu dan hampir melelehkan air mata membaca hasil nukilan beliau selepas menemuramah kami. Terus saya jadi rindu pada Zayra & Qarissa di rumah. Tak sangka, ia juga berjaya membuatkan rakan-rakan rapat saya menangis. Sedih betul mereka especially cerita berkenaan saya dan suami berbincang hati ke hati dan tentang baju berlengan pendek Zayra tu. Hu hu, memang pun, saya masih ingat, lepas balik dari hospital, saya dan suami lepak di atas katil, dan kami berbincang tentang masa depan Zayra. Memang part baju lengan pendek @ baju takder lengan tuh membuatkan kami berdua rasa sayu dan sedih juga. Nama pun anak perempuan kan, tangan kanan pulak tuh, tapi itu cerita lama. Sekarang cuma cerita-cerita yang menggembirakan dan menginpirasikan sahaja yang mengelilingi kami sekeluarga. Hebat kan kuasa allah SWT? :) Syukur Alhamdulillah. 


Kebetulan, dalam segmen Citra itu juga ada berita mengenai Kanak-Kanak Istimewa juga, yang saya rasakan sungguh besar pahala ibu-ibu tersebut menjaga anak-anak mereka yang istimewa itu. Seperti yg pernah saya katakan dalam entri sebelum ini, saya dan Lyna rasa "kecil" bila berhadapan dengan ibu-ibu yang mempunyai anak istimewa yang mana keistimewaannya lebih lagi berbanding apa yang dialami Zayra & Fahry. Bak kata Lyna, Fahry & Zayra ni takder apa pun, mak dorang yg hover! Hahahha.. Siut jer Lyna ..:) Insya Allah, saya dan Lyna serta rakan FAMEKids yang lain seperti Haslina a.k.a Mommy Hasya akan cuba memaksimumkan aktiviti untuk para ibu bapa ini di FAMEKids. Sekarang kami dalam perancangan untuk buat satu sessi iaitu "Clinic Sawan" yang akan fokus on masalah sawan yang menyerang kanak-kanak. Saya takmo cerita lebih sgt sebab masih dalam perancangan, masa dan tarikhnya masih dalam perbincangan. Yang pasti, 2 kaedah rawatan akan dilakukan iaitu rawatan alternatif dan rawatan klinikal. So, akan ada 2 -3 orang yang pakar dalam rawatan aternatif dan Doktor bertauliah akan bg talk mengenai sawan ini, Insya Allah. Nanti kalau dah ada detailnya, saya akan maklumkan di sini. 

Bagi mereka yang terlepas membeli Sinar Harian edisi Ahad minggu lalu, Watie lampirkan di sini artikelnya dan bagi anda yang mempunyai blog, facebook atau website, tiada apa yg saya harapkan kecuali anda bantu kami menyebarkan tentang penubuhan FAMEKids ini agar lebih ramai yang tahu dan lebih ramai yang boleh menyertai kami. Terima kasih sekalung budi, hanya Allah SWT yang mampu membalas budi baik anda menyebarkan tentang FAMEKids ini. :) 

********************************************************

Anak istimewa cetus idea FAMEKids
Dua sahabat tubuh kumpulan sokongan untuk jalin hubungan sesama ibu bapa yang punya anak kelainan upaya.

“Saya mengenali Lyna sebagai salah seorang rakan blog. Dalam satu pertemuan, kami sama-sama membawa anak. Sebagai seorang yang suka bergurau, saya memujinya kerana memakaikan anak seluar panjang. 

“Setelah balik rumah dan membaca blog Lyna, baru saya perasan anaknya itu istimewa. Waktu itu terdetik perasaan bimbang jika dia terasa hati dengan gurauan saya,” kata Norhidawati Abdul Aziz yang mesra dipanggil Watie, 31, tatkala mengimbau semula detik awal dia mengetahui kecacatan dialami putera kedua Siti Nurazlina Noh, Fahry Al-Hazim. 

Justeru sebaik sahaja melahirkan anak kedua, Rania Quzayra Rizal yang kini berusia setahun sebulan, Watie terus terkenangkan Fahry. Hal ini kerana Quzayra turut mengalami kecacatan pada bahagian tangan. 

Akui Watie, setelah berada dalam ‘kasut’ Lyna barulah dia mengerti apa yang diperlukan oleh ibu yang mempunyai anak istimewa seperti mereka. Sebenarnya apa diharapkan daripada masyarakat bukanlah kata-kata simpati dan pandangan pelik, tetapi layanan sama rata. 

“Anak istimewa sebenarnya mampu hidup berdikari jika mendapat sokongan yang betul. Ibu bapa tidak perlu rasa malu dan menyembunyikan anak di rumah. Inilah yang cuba kami sampaikan menerusi FAMEKids,” ujar Watie. 

Ditubuhkan pada Januari 2011, FAMEKids yang merupakan hasil buah fikiran Watie dan Lyna berfungsi sebagai sebuah kumpulan sokongan bagi ibu bapa yang mempunyai anak kelainan upaya sama ada dari segi fizikal, masalah pembelajaran, perkembangan dan sebagainya. Persatuan ini juga diharapkan menjadi jambatan penghubung antara mereka agar dapat memberikan keyakinan dan sokongan antara satu sama lain menerusi pertemuan dari masa ke semasa. 

Pertemuan pertama FAMEKids yang merupakan gabungan perkataan Fabulous, Amazing, Miracle, Extraordinary, sudah pun berlangsung 8 Mei lalu di Wisma Bling Lustre, Taman Meranti Jaya, Puchong. Kira-kira sepuluh keluarga hadir bersama anak istimewa mereka pada hari berkenaan. 


Hak anak istimewa

Mengulas lanjut pengalaman sendiri ketika mula-mula mengetahui dirinya mempunyai anak OKU, Watie menyifatkan reaksinya sama seperti mana-mana ibu jika berada di tempat sama. Apatah lagi, kecacatan Quzayra hanya diketahui selepas kelahirannya. 

“Walaupun suami kata anak kami ok, saya tahu ada sesuatu yang tidak kena daripada perubahan di wajahnya. Telahan itu benar kerana saya mendapati sebelah tangan anak saya kecil sedikit,” tutur Watie. 

Rupa-rupanya Quzayra mengalami symbrachydactyly, di mana tulang tangannya tidak tumbuh sejak dalam perut lagi. Apa yang mengejutkan, kecacatan jenis ini sangat jarang berlaku iaitu 1 nisbah 32,000 dalam setiap kelahiran. 

Dek kerana terlalu terkejut, Watie tidak mampu tidur lena pada malam selepas melahirkan dan tekanan darahnya naik mendadak. Bagaimanapun selepas itu dia reda kerana tahu dirinya perlu bangkit meneruskan kehidupan. Apatah lagi anak sulung, Rania Qarissa sedang menanti untuk kembali bermanja dengan ibunya setelah kelahiran adik. 

“Saya dan suami kemudiannya duduk berbincang dari hati ke hati. Saya katakan padanya, saya mahu melayan Quzayra sama seperti kakaknya termasuk dari segi berpakaian. 

“Bagaimanapun saya memerlukan sokongan kerana keadaan akan jadi kekok jika suami berfikiran sebaliknya. Contohnya kalau dia malu apabila anak dipakaikan baju berlengan pendek,” kata Watie yang bersyukur bukan kepalang apabila suami, Saiful Rizal Che Mat, berpandangan sama dengannya. 

Bagi Lyna dan suami, Zainul Anuar Samni pula, mereka sudah bersedia lebih awal dengan sebarang kemungkinan ketika kelahiran Fahry. Hal ini kerana pendarahan yang berlaku ketika kandungan baru berusia 28 minggu menghantar isyarat bahawa kemungkinan untuk bayi selamat adalah tipis dan jika selamat sekali pun, mungkin ada masalah yang akan dihadapi. 

“Saya berdoa pada Allah jika mendapat anak istimewa sekali pun saya tidak kisah kerana ingin menjaga amanahnya dengan baik. Lagipun Dia sudah memberikan saya anak pertama, Hafiy Al-Fateh yang lahir sempurna,” bicara Lyna yang baru menimang cahaya mata ketiga, Danny Al-Firas, dua bulan lalu. 

Kesan sindrom Amniotic Band, sebelah kaki Fahry di bahagian betis tidak dapat diselamatkan. Lyna dan suami bagaimanapun tidak menganggap kelainan dialami anak mereka sesuatu yang mampu menghalang proses tumbesaran seperti kanak-kanak lain. Justeru mereka memberikan Fahry kaki palsu sejak usianya 9 bulan lagi. 

Seperti Watie, Lyna turut mendaftarkan anaknya dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat. Tindakan ini dikira agak janggal kerana kebanyakan ibu bapa yang mempunyai anak istimewa menganggap pendaftaran di JKM hanya perlu setelah anak dewasa. 

“Mengapa perlu menunggu hingga mereka dewasa. Ini antara hak anak istimewa yang ingin kami sedarkan. Mendaftar dengan JKM bukan bermakna kita mahu mengambil kesempatan atas keistimewaan yang diberikan kepada mereka tetapi bayangkan jika kita sudah tiada dan mereka masih belum didaftar. 

“Siapa mahu membela hak mereka kelak? Antara kelebihan yang diberikan kepada OKU yang mendaftar adalah hak mendapat diskaun tertentu, kemudahan istimewa, pemberian geran untuk memulakan perniagaan dan banyak lagi,” sampuk Watie. 

Seperti Lyna yang tidak pernah malu malah berbangga mempunyai anak istimewa, Watie sempat berkongsi satu insiden yang menyentuh hatinya, baru-baru ini. 

“Saya sering mengajar Quzayra agar menggunakan segala potensi yang ada pada diri termasuk tangannya yang tidak bertulang itu. Satu hari, saya terkejut melihat dia mampu membuka tin susu menggunakan tangan dan gigi. 

“Dia juga mempunyai cara tersendiri untuk bertepuk tangan iaitu menepuk menggunakan sebelah tangan yang normal pada bahagian lengan atau pun dada,” ujar Watie dalam nada terharu. 

Anda boleh menyatakan sokongan terhadap FAMEKids dengan menambah mereka sebagai rakan jaringan sosial Facebook di www.facebook.com/famekids.


********************************************************
Semoga dengan terbitnya rencana mengenai FAMEKids ini, kami dapat mengumpulkan lebih ramai ibu bapa istimewa dan sama-sama kita dapat menggembelengkan tenaga untuk memastikan anak-anak kita dilayan sama rata seperti anak-anak yang lain, tidak di diskriminasikan, tidak dianggap menumpang di sudut dunia dan bila tiba masanya, dia akan pergi jua. Seperti yang sering kita dengar, mati sudah pasti, hidup belum tentu. Tapi bila hidup, lakukanlah sesuatu untuk anak kita yang tersayang, berusahalah kerana itu juga saranan Rasulullah SAW.Janganlah sesekali berharap tuah akan datang bergolek di hujung kaki kita kalau kita sendiri tidak berusaha mengubah keadaan. Kami perlukan pandangan, idea dan buah fikiran anda semua untuk memastikan FAMEKids berjaya mencapai matlamatnya. Insya Allah, dengan sokongan semua, kita akan berjaya. Amin .:) 

post signature

post signature

Monday, May 16, 2011

FAMEKids: Quzayra Anugerah Terindah!

Aku ada satu video nak share ngan korang semua. Video yg sengaja aku rakamkan selepas my genius baby Zayra membuktikan kat aku “JANGAN PANDANG BELAKANG SAYA SEBELAH MATA!” Terkejut? Memang aku terkejut beruk sebab tak sangka yang Zayra begitu pandai memanipulasikan apa yang ada pada dirinya, sampai aku jadi malu pada diri sendiri. Aku yang dah nak masuk 31 tahun nih barulah pandai nak menggunakan semua anugerah yg Allah SWT bg kat tubuh badan aku, tu pun kengkadang lupa nak bersyukur, tapi Zayra yang umurnya baru 1 tahun 1 bulan sangat pandai menggunakan anggota tubuhnya dengan begitu cekap, pantas dan tangkas- serius tak tercapai dek akal aku. Kalau tak caya ni meh aku nak citer..

Quzayra ku sayang .. Mommy is so proud of you!
Last week, masa tuh malam, aku kat opis tgh berkemas-kemas the Kids Zone area, as usual lah nak pastikan semuanya in order, si Zayra ni ada pun sama duk melepak dekat Kids Zone tuh, serius aku tak perasan dia buat apa sebab aku pun tgh leka ngan kerja aku, yg aku nampak dia duduk-duduk tgk TV lah kan. Tengah-tangah kemas tuh, aku tergerak nak pandang dia. Bila aku pusing jer, aku tengok tin susu Pediasure yg 400 grams tuh (tin susu kecik) dah selamat ada kat tgn dia, DENGAN PENUTUPNYA TERBUKA DAN DAH TERGOLEK PUN KAT LANTAI!. Nasib baik sgt tin susu tuh kosong sebab susu nya mmg dah habis! Rupanya si Zayra bukak duk leka wat projek, amik beg susu dia (aku pun tak sure beg tuh memang dah terbukak atau dia yg bukak sbb aku tak perasan) dan keluarkan tin tu. 2 perkara yang buatkan aku terkedu kejap. 1 – Nasib baik tin tuh kosong, kalau ada susu pengsanlah aku nak bersihkan karpet! 2- Camner si Zayra ni boleh bukak tin susu ni dgn 1 tgn? Musykil aku!

My Darling Zayra

Memula aku bajet dia amik guna both hands, then tgn kanan pegang tin, dan tangan kiri bukak lah plastic susu tu. Tuh perkara pertama yang terlintas di kepala aku! Korang plak camner? Korang rasa dia wat camner? Kebanyakannya mesti ingat sama cam aku ingat kan? That is the BEST way we can think of pun. Tapi aku tak puas hati. Aku nak “rewind” balik camner dia buat. Dan aku pun terus amik tin susu tuh, tutup balik cantik2..senyum2 kambing ala-ala nak umpan anak, then aku bg tin susu tuh kat Zayra, nak tgk apa dia nak buat. Untung-untung dia “rewind” balik kaedah bukak tin susu cara Zayra. Haaaa.. hambek ko… less than 3 seconds, dapat jer tin tuh, dia terus tunjukkan kepintaran dan kecekapan dia depan me & hubby. Dia AMBIL, PELUK & HONGGES (ayat yg aku belasah jer sebut) PLASTIK TIN TU DENGAN GIGI DIA! Terkejut beruk aku (sekali lagi) dan langsung muka rasa merah ..sebab malu pada diri sendiri pun yer ..sebab kagum dgn cara Zayra bukak tin pun yer! Apsal lah aku tak terpikir yg dia akan guna GIGI utk bukak tin susu? Goshhhh!

Quzayra Anugerah Terindah yg menjadikan Mommy semakin kuat!

Aku apa lagi, suh hubby amik handphone, and again, bg kat Zayra tin yg ditutup cantik, untuk we all rekodkan kehebatan Zayra membuka tin! Eekkeke.. so video yg korang tgk nih, dah nak masuk 5-6 kali lah dia bukak tin tuh tanpa jemu! Memang layak lah hang meneruskan legasi FAMEKids Quzayra ..Apa yg Zayra buat sungguh memberikan inspirasi pada me & hubby! Demi Allah, aku bangga sungguh melihat dan menyaksikan apa yang Zayra lakukan. Bangga betul lahirkan dia!

Quzayra yg sentiasa membuatkan Mommy gembira dan tidak penat!

Memang aku akui, sejak kehadiran Zayra, aku jadi lebih kreatif dalam melakukan sesuatu, dan aku lebih menghargai fungsi setiap anggota tubuh badan. Kalau dulu, mungkin amik kertas yang jatuh di lantai menggunakan kaki agak tidak sopan pada aku, seboleh mungkin nak amik pakai tangan, tapi sekarang, aku tak tak heran dah, nak-nak bila dah anak 2 nih kan, satu tangan dukung anak, satu tangan pegang 3-4 beg, pastu plak kertas jatuh, mmg kaki lah jawabnya yg tolong amikkan kertas tuh. Dan setiap kali aku lakukan perkara diluar kebiasaan, cthnya, guna mulut ker, gigi ker, jari kaki ker, apa2 jer lah anggota tubuh badan untuk buat kerja2 yg biasa dilakukan oleh tangan, aku akan terbayang insan2 OKU yang lain, yang mungkin sememangnya menggunakan anggota tersebut utk melakukan kerja-kerja harian dan aku bangga kerana dapat melakukan apa yang dilakukan oleh mereka walaupun anggota badan aku lengkap. Aku tahu ia bukan mudah dan ia membuatkan aku semakin hormat dan kagum pada insan OKU. Mereka sememangnya memberikan inspirasi! Dan, ianya adalah salah satu cara untuk aku pastikan yang aku menggunakan OTAK KANAN aku. Hmm..mesti ada yang bertanya ..OTAK KANAN? Yup friends, one of the ways for us to activate our right brain is by learning new things. Setiap kali kita mempelajari perkara yg baru atau melakukan perkara yang berbeza dari kebiasaan, kita sebenarnya sedang menggunakan otak kanan! Haaaaa… Teruja? Jadi, mulai hari ini, sidailah baju menggunakan gigi anda! Hehehe..Mari kita lihat sapa yang terer!

Quzayra kekasih hatiku sayang ..:) Kakak Qarissa loves you so much tau!

Ok, meh kita layan video ni dan pada semua anak-anak FAMEKids, Aunty bangga sangat dengan kamu semua! Begitulah juga ibu bapa kamu. Ibu yang melahirkan kamu TIDAK PERNAH MENYESAL melahirkan kamu ke dunia ini sayang, malah bangga kerana Allah telah memilih mereka untuk menjaga kamu hingga akhir hayat. Sedikitpun mereka tidak mengharapkan balasan di atas segala cabaran dan rintangan yang perlu dilalui kerana ikatan kasih sayang itu teguh, seteguh tali pusat yang menjadi denyut nadi antara kamu dan ibu sepanjang 9 bulan 10 hari. Yer sayang, kadang kala ibu mengeluh, ibu menangis, ibu membebel, semuanya bukan kerana ibu menyesal, atau kecewa, sedikit pun tidak sayang, tetapi semuanya itu kerana ibu sering berharap agar segala kesakitan, kesusahan dan penderitaan yang kamu lalui itu dapat sama-sama ibu lalui, ibu rasakan agar kita sama-sama berada dalam situasi yg sama. Kalaulah nyawa ini boleh bertukar ganti, kalaulah kesakitan itu boleh dipindah-pindah, sudah pasti ibu lah orang pertama yang akan menawarkan diri. Kerana itu sayang, kamu harus kuat, kamu harus bangkit melawan segala keperitan ini, segala tekanan ini, kerana ini hanya permulaan sayang, semakin kamu besar, semakin banyak cabaran yang akan menanti. Kerana itu ibu latih kamu dari kecil, kamu harus bangga dengan setiap apa yang ada pada diri kamu, bukan sifat bangga diri yang menghancurkan, tetapi sifat bangga diri yang akan membuatkan orang lain hormat diri kamu di atas apa yang kamu mampu lakukan. Sebenarnya sayang, kekurangan yang kamu rasakan itulah sebenarnya keistimewaan kamu. Ibu akui, kadang-kadang ibu juga malu dengan kamu kerana ibu merasakan ibu sangat lemah berbanding kamu yang sangat kuat, walaupun ibu ini cukup sifat, cukup segala-galanya, ibu masih insan yang lemah, tetapi kamu yang lahir serba kekurangan, masih mampu hidup di atas bumi Tuhan ini tanpa sedikitpun mengalah. Kamulah sebenarnya yang mengajar Ibu erti sebuah ketabahan, erti sebuah anugerah & keistimewaan. Terima kasih sayang, kerana hadir dalam hidup kami. Terima kasih Tuhan, di atas anugerah terhebat ini.

Bagaimana kita memanipulasi, mengeksploitasi dan menggunakan anugerah Allah sebaik mungkin menjadikan kita insan yang lebih bersyukur dengan Kurniaan-Nya. 


post signature

post signature

Saturday, May 14, 2011

Pelancaran FAMEKids di 1st Year Anniversary Bling Lustre MERIAH!


Alhamdulillah, berakhir sudah Majlis Ulangtahun Pertama Bling Lustre & Pelancaran FAMEKids Ahad lalu. Bersyukur saya sebab semuanya berjalan lancar seperti yang dikehendaki. Risau juga kalau-kalau ada yang kurang sana sini tapi from the feedbacks yang I dapat, rasanya semua ok. Saya risau kalau food tak cukup tapi alhamdulillah, semua cukup malah ramai yg kata food tu sedap. Yup, saya akui memang sedap sebab tu dah 2 kali saya amik dengan Kak Rozie, sebab mmg mabeles Nasi Beriani dia. Hheheeh... Cuma, cuaca panas sgt hari tuh, kesian juga pada para tetamu dan peniaga yg terpaksa berpanas. Kami  pun tak terpikir masa nak pasang khemah yg cuaca panas akan menerjah bhg tuh dengan sangat lama. Maaf atas kekhilafan kami yer semua tetamu & peniaga. Next time mamang takkan bukak khemah kat area tuh lagi. Harus semuanya diletak betul2 depan opis barulah tk panas sangat ..:)


Me & Lyna with Kak Najla & Nawar
Kak Najlah & Nabila & Noina ..:)
Kak Najlah & Hasya & Alina

Saya rasa sangat penat hanya selepas Majlis berakhir, sampai skang masih rasa letihnya, tu lah lambat update blog. Hehehhee.. Nak menaip pun tak larat. Rasa cam nak rehat sampai minggu depan tapi tak boleh. Minggu nih saya ada kelas dan Seminar, so kena cepat2 siapkan semuanya. Sebab tuh saya gagahkan diri juga untuk menulis entry ini. :)  Saya secara peribadi ingin ucapkan terima kasih setulus hati pada semua yang hadir, baik peniaga mahupun saudara mara, rakan -taulan serta kenalan perniagaan. Terima kasih kerana menyokong kami. Begitu juga dengan FAME Parents yang hadir bersama FAMEKids mereka, sesungguhnya saya rasa sangat seronok dapat berjumpa dengan anda buat pertama kalinya. Ada juga yang saya  jumpa for the 2nd time like Put & Lope serta Obiyanya, Alina & Hasya memang jiran saya & Lyna and Fahry partner saya ..:) Tapi most of them memang 1st time jumpa. Saya secara jujur sangat kagum dengan mereka dan terus terang, saya rasa sangat "kecil" bila berhadapan dengan para ibu yang hebat ini. Sungguh! Ketabahan mereka membesarkan anak seistimewa Lope, Habib, Nabila Amjad, Aisya & Hasya buatkan saya rasa apalah sangat "keistimewaan" Zayra jika nak dibandingkan dengan rakan-rakan seangkatannya. Memang patut saya malu besar kalau saya rasa sedih atau berduka disebabkan apa yang berlaku terhadap Zayra yg telah ditetapkan Allah SWT sejak azali lagi. Memang betul kata orang, sebelum kita bersedih dan menangisi nasib diri, cuma lihat keliling kita, kita akan rasa malu bila kita beria-ia sedih sedangkan orang lain yang anaknya lebih istimewa berbanding anak kita itu redha tanpa mengeluh sedikit pun dia atas apa yang telah berlaku. Sungguh saya kagum dengan semua FAME Parents ini. Andalah yang menjadi isnpirasi kami sebenarnya .:) Terima kasih. 

Hambek ko...! Glamer sungguh parents FAMEKids hari tuh! Dah macam artis kekdahnya kan? Hehehe
Habib yang manis tersenyum selalu. :) 
Nawar bersama Put & Idris a.k.a Lope yang sungguh maccho hari tuh!

Saya juga ingin merakamkan jutaan terima kasih pada para celebriti, media dan wartawan yang sudi hadir bagi memeriahkan majlis ini. Antaranya ialah Wartawan dari Harian Metro, Sinar Harian & RTM melalui Rancangan Chiki Boomnya. Saya dapat SMS dari Farrah Deeba pd malam sebelum majlis, ketika beliau berada di Emergency Room @ SJMC, beliau tidak dapat hadir kerana kornea matanya tertusuk kuku anak ketika beliau nak tidurkan anak lelakinya. Matanya dah berbungkus dan dpt 3 hari MC. Terkejut sungguh saya dengar dan saya berdoa agar beliau cepat pulih. Pada keesokan harinya pula, saya terima SMS dari Salina Saibi, pemenang Pelakon Pembantu Wanita Terbaik FFM ke 22 yang beliau akan menghadiri Majlis ini. Gembira dan terharu saya kerana dalam kesibukan dan jadual Salina yang penuh dengan shooting, beliau cuba sedaya upaya memenuhi jemputan saya ke Majlis Amal ini. Begitu juga dengan celebriti dan model iaitu Kak Najlah bersama keluarga serta Nawar Anisah yang kini menjadi duta JAKEL. Saya sangat berterima kasih kerana dalam sibuk bekerja dan menjalankan urusan harian, mereka masih sempat meluangkan masa untuk menggembirakan para ibu bapa FAMEKids ini. Hanya Allah SWT sahaja yang mampu membalasnya. :) 
Nawar Anisah & Salina Saibi 
Kak Rara & Afiqah - Ahli my Chiki Boom bersama Quzayra
Sessi pemotongan riben sebagai simbolik pelancaran FAMEKids.
Dah potong riben, kita potong kek pulak. Kek di taja oleh Cik Ecar kita. Thanks dear ..:)
 
Abang Jack Dzull - sore sedap oooooo!

Semoga selepas ini, FAMEKids makin dikenali ramai seterusnya menjadi wadah kepada ibu-bapa yang mempunyai anak istimewa. Di sinilah tempatnya kita berkumpul, saling berkenalan, bertukar pendapat dan informasi serta cerita. Insya Allah, saya dan Lyna serta rakan-rakan FAMEKids yang lain ada plan few activities untuk para ibu bapa FAMEKids. Kami nak jadikan FAMEKids ni satu pertubuhan atau persatuan yang sah di sisi undang-undang, me & Lyna is working on it. Ini memudahkan kami untuk bergerak atas nama persatuan, kerana ada juga beberapa pihak yang suka dan seronok serta ingin bekerjasama dengan kami, syukur ke hadrat Allah kerana memudahkan perjalanan saya dan Lyna untuk berbakti dengan cara kami sendiri kepada masyarakat. Seperti yg saya katakan, we may be small but we're always strong and be together. Insya Allah. :) 

Best daddy lepakkkkk!
Me & Zayra bersama Salina Saibi
Kumpulan Mirwana

Dikesempatan ini juga, saya nak ucapkan personal thanks kepada penaja-penaja kami, diantaranya Lensa Gua yang bertindak sebagai Official Photographer, Ecar Cupcakes sebagai penaja Cake FAMEKids & Percetakan Alfa Gemilang sebagai penaja banner. Begitu juga mereka yang sama-sama menjadi penaja untuk goody bag yang diberikan kepada artis, wartawan dan para ibu bapa FAMEKids. Terima Kasih sekalung budi dari kami di Bling Lustre. :)

Nawar bersama Amjad & Mommy. Budak bam bam yg hensem! 
Nawar bersama Ayue @ Mommy Aisya 
  Me & Zayra dengan Kak Najlah. Pipi gebush dan lembut jer kak Najlah nih. Hehhe

Kepada pelayar-pelayar laman blog ini, saya harap anda boleh membantu saya menyebarkan tentang pertubuhan FAMEKids ini kerana kuasa penyebaran ini ada dihujung jari anda. Saya gembira apabila dalam masa yang singkat selepas launching hari Ahad lepas, mereka yang mengenali dan "LIKE" FanPage FAMEKids telah pun hampir mencecah 200 orang. FanPage ini terbuka kepada semua, samada mereka yang ada anak istimewa mahupun tidak. Sokonglah kami dengan mencadangkan page ini kepada kawan-kawan sebagai tanda setiakawan dan semangat untuk sama-sama membantu dengan cara masing-masing. Setiap apa yang kita lakukan, jika yang baik, pasti mendapat balasan Allah SWT, itu lebih best dan berkekalan kan? :) Thanks in advance yerk kengkawan. 

Menerima penanda buku dr pihak Chiki Boom! Happy!
Comel btol tarian Chiki Boom ni dan sekarang- Qarissa sudah addicted to it!.
Bersama seluruh warga kerja Chiki Boom & Pengasas FAMEKids.
  
Till then, nantikan entry istimewa saya mengenai my one & only FAMEKid - Quzayra - hari Isnin ini ..:)


post signature


post signature

Thursday, May 5, 2011

Updates: 1st Year Anniversary & FAMEKids Launching Ahad Ini.



Saya mencuri-curi masa anak tidur untuk updates sedikit mengenai majlis besar yang akan kami adakan hujung minggu ini. Selagi tak habis, tak tenang saya rasa. Risau kalau ada yang tak cukup, terkurang, tak puas hati dan sebagainya. Sampai saya terpaksa (yer ..memang terpaksa...pity anak muridku yg genius!) batalkan kelas Level 4 saya hari Sabtu ini semata-mata untuk pastikan  majlis di hari Ahad berjalan lancar. Almaklumlah, kalau kira-kira, ada 4 celebration yang akan dibuat - 1st Year Anniversary, FAMEKids Launching, Birthday Combo Zayra, Aisy & Airy serta Mothers Day Celebration! Hambek ko! Semput dibuatnya. Memang tak cukup kaki tangan rasanya nak bergerak nih ha. Saya nak pastikan para  ibu bapa FAMEKids a.k.a our VIP's for that day rasa selesa dan gembira datang ke Majlis kami. Ni kiranya 1st time juga saya akan bertemu mereka dan anak-anak yang bukan sahaja genius tapi comel sungguh! Tak sabar rasanya menantikan detik pertemuan ini(Janganlah ko emo lebih sampai nangis Watie oii.. adoiii... pelik lah saya nih skang, kalau pasal baby & kanak-kanak atau ibu-ibu kan ..saya senang nak mengalir air mata tau .. tak yah nak paksa-paksa, baca entry Ben Ashaari pasal FAMEKids pun dah meleleh dah .. apa sajaaaaaa si Watie nih kan? ) Wakakakaka... 

Letih? Pergh..memang letih, di saat tiada helper dan hanya saya & suami yang saling membantu antara satu sama lain mengemas opis dan rumah, memang mencabar. Tak pernah-pernah htr baju dobi, dah hantar pun! Tak larat dah nak terkejar2 dengan anak dan rumah dan pejabat, macam nomad pun ada! Hhehehe.. Insya Allah, ada rezeki, dapatlah maid pasni ..:) So, apa saya nak update pada GBOB fan yer? 

Majlis akan dimulakan pukul 11 am- 4 pm, rasanya semua dah tau kan. :) Very santai, datang makan, sambil shopping-mopping di booth2 yang ada , ada 12 booth semuanya .. :) dan bergembira bersama CLOWN yang akan datang around 1 pm - 3.30 pm. Dalam pukul 12.30, celebriti jemputan & para wartawan serta media akan hadir dan selepas makan, mereka akan naik ke GBOB untuk bertemu para ibu dan anak-anak FAMEKids untuk sessi chit -chat dan ramah mesra. Selepas itu, mereka semua akan turun ke Scriptory Box untuk sessi perasmian FAMEKids- potong riben dan kek. Selepas sessi pemberian cenderahati dilakukan, semua akan turun ke bawah dan melawat booth-booth yang ada. Pejabat GBOB dan Scriptory Box akan ditutup dari pagi hingga pukul 2.30 pm, hanya AJK dan para ibu bapa FAMEKids sahaja yang dibenarkan untuk naik ke atas. Ini bagi memastikan mereka selesa anak-beranak di tempat yang disediakan khas untuk mereka. Nama pun VIP kami kan? Haruslah layan seperti VIP yer dak? :) 

Selepas artis dan celebriti berangkat pulang (atau mungkin masih ada bersantai-santai di majlis ini..), pada anggaran pukul 2.20 pm, Majlis Sambutan Hari Lahir Quzayra, Aisy & Airy akan dilakukan bersama Uncle Beyond, our Clown for the day. Bukan itu sahaja, ada games dan banyak hadiah untuk dimenangi anak-anak semua. Kalau sempat dan tak bz, Insya Allah Teacher Watie try to do few games utk semua kanak-kanak turut serta, kaalau tak sempat, nampaknya Uncle Beyond sorang jer lah turun padang yer. :)  

Siapa celebriti, artis @ media yang datang? Alhamdulillah, setelah berusaha mendapatkan few celebrities dan artis serta model untuk datang ke Majlis Pelancaran FAMEKids ini, inilah antara-antara wajah-wajah yang akan turut serta menjayakan Majlis ini. Sangat berterima kasih pada mereka kerana secara peribadi telah pun mengesahkan kehadiran ke Majlis ini dengan Watie. Harap tiada aral melintang pada hari tersebut yang mungkin akan menyebabkan mereka tidak hadir di saat akhir. Harap-harap semua dapat hadir. :) Ada juga few artis macam Salina Saibi, Irma Hasmie dan Fahrin Ahmad yang Watie hubungi untuk menjemput mereka datang tapi mereka tidak dapat mengesahkan kehadiran buat masa ini kerana nak cek jadual dulu. Kata mereka, jika di hari tersebut, tiada shooting, Insya Allah mereka akan sampai. Dan, yang memang tak dapat hadir kerana komitmen tugas seperti Pak Nil, Erra, Wardina, David Teo, Kak Engku & Isma AF (yang baru saja keguguran anak ke 6), Insya Allah, kalau ada rezeki, mungkin lain kali kita boleh berjumpa mereka. :) 

Farrah Deeba - Pengacara Nasi Lemak Kopi O & Pemilik Butik Pakaian Muslimah Najjah

Najlah Ishak - mantan Pengacara Wanita Hari Ini  (gambar ihsan FB Kak Najlah)

Nawar Anisah - pemenang Anugerah Aura Seri Dian - NUR , Semi Finalist- Gadis Jelita (Majalah Jelita), tempat kedua Pesona De Wajah Harmoni (Majalah Harmoni), tempat ketiga, Wanita Pilihan Berita Harian, Mantan Model Tudung Fareeda & yang terkini Duta Tudung Hajra keluaran terbaru JAKEL. (gambar ihsan kalerkita)
Jack Dzull - Penyanyi 80-an yang kini kembali mewarnai industri seni tanahair selepas merantau menimba pengalaman di Indonesia. Insya Allah, Abang Jack akan buat persembahan untuk menghiburkan kita semua pada hari tersebut. :) Thanks a lot Abang Jack & Kak Afiza. 

Hasnida Hanim (gambar ihsan FB Hasnida). Kalau majlis di pagi harinya cepat habis, Insya Alllah Hasnida juga akan menyertai kita bersama rakan-rakan personaliti  TV3 beliau. 

Dan, kelmarin Watie dapat panggilan dari pihak RTM melalui Rancangan Chiki Boom di mana mereka akan membawa kelima-lima Pengacara nya iaitu Kak Rara, Kristal, Mamat, Fiqah & Izaac ke Majlis ini untuk memeriahkan suasana selain membuat rakaman untuk slot Chiki Boom itu nanti. Terima Kasih khas Watie tujukan pada Produsernya Farah Syahnaz kerana sudi bertandang ke Majlis ini & buat coverage berkenaan dengan FAMEKids, semoga makin ramai para ibu bapa yang tahu akan kewujudan FAMEkids ini nanti Insya Allah ..:) Begitu juga dengan pihak akhbar Harian Metro yang akan datang membuat liputan tentang Pelancaran ini nanti. :) Kami ada juga memanggil media-media cetak yang lain serta para blogger yang berpengaruh untuk turut sama hadir dan memberikan sokongan dan lebih penting lagi, mewarwarkan tentang kewujudan FAMEKids ini di akhbar, majalah dan blog mereka, Insya Allah, mungkin ada yang akan hadir. :) 

Chiki Boom @ RTM. 

Begitulah serba sedikit updates berkenaan dengan majlis hujung minggu ini. Dan di sini juga Watie nak ucapkan ribuan terima kasih kepada pihak-pihak yang sudi menaja Majlis ini seperti PAG- Percetakan Alaf Gemilang yang menaja Backdrop dan Banner pada hari tersebut, Lensa Gua yang Jurugambar Rasmi pada hari tersebut dan CupcakeCaR yang menaja kek Anniversary & FAMEKids.Tidak lupa juga kepada penaja-penaja hadiah & souvenier pack kepada para artis, wartawan dan kanak-kanak pada hari tersebut. Watie belum dapat the whole list lagi. Insya Allah, bila barang dah sampai ke tangan, dah tahu nama syarikat @ orang perseorangan yang menaja, Watie akan update senarai yang ada. Apa pun, kami sangat-sangat berterima kasih kepada semua yang bertungkus lumus memastikan acara pada hari Ahad ini berjalan lancar, kawan-kawan doakan semuanya smooth ok. Mode berdebar ni ..:) 

Sampai sini dulu my updates. Lots of things to finalise, so memang mengejar masa. :) Cant wait to meet uols this Sunday. Siapa yang belum register @ RSVP untuk dtg majlis ini, boleh register kat sini ok.



Jumpa anda hari Ahad ini! :) Temanya biru + pink okeh!. Saya attach sekali brochure untuk tatapan anda semua. 


post signature
post signature