free glitter text and family website at FamilyLobby.com

Jgn lupa melanggan RSS Feed blog ini untuk mendapatkan tips-tips menarik dari Genius Baby On Board.

Masukkan alamat emel anda di sini:




Friday, February 26, 2010

DIY - Art Class @ Home..

Lepas 1st Art Class Qarissa @ Gymboree tuh, aku dah semangat nak belikan alatan lukisan & mmg plan nak buat kat umah. All this while, aku takut sket nak bg dia main water color. Takut sepah sgt sebab dia masih kecik, takut jugak dia makan-makan mender tuh + kalau dia conteng-conteng dinding nanti susah nak hilang .. Hahhaha.. My hubby concern sket pasal "ingredient"dalam water color tuh..dia takut anak dia termakan .. So, we all choosy sket lah .. Sebab tuh selama ni aku bg dia color pensil jer ...bg dia conteng2 kat kertas lukisan, to ekspress her feeling kononnya...:)

Lepas tgk her development in Art @ Gymboree Class tuh, 2 minggu gak we all cari peralatan untuk dia. Finally, jumpa gak kat Toy's R Us, againnnnn...barang baru sampai, sebelum ni takder tapi we all pernah dengar nama jer - product CRAYOLA. Sebelum ni, aku pernah ke POPULAR, staff dia ada sebut nama produk nih, katanya bagus & memang khas untuk budak2, tapi POPULAR tak amik lagi dari supplier nya sebab thiss company macam "banyak kelintat" sgt lah ..Hhahaha.. Aku tak pasti plak "kelintat" yg macam mana tapi kesimpulannya, produk tuh dah tak dijual lagi kat POPULAR. We all cari-cari tempat lain pun cam tak jumpa. Mungkin we all yg tak pandai cari kot. Hahhaha..

Nilah dia produknya. CRAYOLA. Ada byk jenis but we all beli yg ini!
Ada 6 color yang menarik & boleh pakai lama...

One day, lepas balik Gymboree, aku ternampak produk ni kat stall depan kelas Gymboree tuh, dah excited dah. Budget nak beli tapi before that, we all ke Toys R Us dulu, jalan-jalan cari barang untuk Q, sekali rupanya kat Toys R Us pun ada. Hehhehe..Baik beli kat Toys R Us, harga sama + dapat point coz we all member kan ..:) Harga CRAYOLA ni pun tak lah mahal bebenor .. Ok lah, aku rasa sesuai dengan kualiti dia. Dia ada banyak range of products, tapi buat masa nih, we all beli 1 product jer dulu, yg sesuai dengan umur Q. Beli banyak2 kang, wat rugi jer, Q bukan pandai lukis sgt ..Hahhaha... We all beli water color untuk Q. Ada 6 jenis warna. Harga dalam RM 29.90 jer. Memang takyah risau pasal kotor tangan ker, dinding ker, lantai ker.. memangSANGAT SENANG nak hilangkan. Rasa berbaloi sangat beli..:) Walaupun ada tulis "NOT FOR 0-3 Years Old", tapi aku personally rasa, kalau kita ada bersama anak sewaktu Art Class tuh, tak jadi masalah coz we can monitor our child kan ..:)

Mummy semangat sediakan peralatan Art utk Q! Hehhee
And the class begin....

@ Home, aku dah semangat dah prepairkan peralatan untuk Q mulakan Art Class dia. Kat Gymboree tuh, dia tak suka pakai apron, maybe besar sgt, tapi at home, bila aku bagi dia pakai apron (bukan apron sebenarnya, tapi bib plastik, besar jugak, muat2 utk dia), Q suka giler...excited dia tgk "apron" dia tuh. Hahahha..Aku sediakan tray plastik, letak kertas lukisan, letak water color dia, dan bg dia brush. Then, aku ajar dia conteng-conteng sambil nyanyi-nyanyi.. Suka jugak dia buat aktiviti tu..:) Dapatlah siapkan 2 kertas lukisan, pastu warna pun habis. hahaha.. Aku tak letak banyak-banyak warna, takmo bazir sebab ni 1st time Q try it @ home. Just nice lah, habis jer 2 kertas, dia pun takmo main dah . Wakakakak..

Anakku yg nampak semangat tapi sebenarnya penggeli..hahahhaa!
Baru wat class ART rambut dah bersepah-sepah ..Wakakka..

Tgn dia kotor gak terkena water color tuh, aku try nak cat tgn dia & tampal kat kertas lukisan, barulah aku notice si kenit nih penggeli rupanya!!! Macam Daddy dia! Hahhahaa...Terkemut-kemut muka dia bila aku cat tgn dia. Dia takmo dan tarik2 tangan dia. Aku rasa dia geli kat bulu tuh ...Sudahnya, tak jadilah projek aku tuh...Bila aku nak cuci tgn Q & tgn aku sekali, wah..sungguh mudah! Takder langsung kesan yang tinggal! Best lah kualiti CRAYOLA ni..Nak cuci lantai laminate aku yg terkena color pun senang sgt ..:)

Muka geli tgk tgn kena water color..
Sibuk nak buka plak water color tuh ..
Q: Iskkk..ketatnya ..camner nak bukak nih...

Overall, this activity is a fun one ... Sure we all akan buat lagi, hopefully dapatlah main seminggu 2 kali ker kan ..:) Leh ah tukar nama Q jadi Qarissa Da Vinci plak pas nih ..Wakakakaka...

Hasil kerja Qarissa Da Vinci...:)

*feel free to contact me, Watie @ 016-2033340 for appointment & consultation on early education*

Happy @ Art Class,


4 comments:

Adlina Husaini said...

bestnya, creative mummy!

am0i Ida said...

Salam. Selama nie saya silent reader je tp teringin nak komen..

rasa cam nak ternangis baca entri nie..tahniah mak Q, mmg kuat semangat dan tak putus asa..saya dpt kekuatan nak teruskan kat anak saya, walaupun software LR tu problem..doakan ya :)

sure sejuk perut mummy :D

簡單嗎 said...

弱者困於環境,智者利用環境~~加油!........................................

MamaAdwanEncem said...

wahhh... cam menarik... tp still adwan ngan masalah focus... huhuhuuuu...