free glitter text and family website at FamilyLobby.com

Jgn lupa melanggan RSS Feed blog ini untuk mendapatkan tips-tips menarik dari Genius Baby On Board.

Masukkan alamat emel anda di sini:




Tuesday, February 2, 2010

FREE Balancing & Stimulation Activity For Your Toddlers!

Hmmm...dah lama rasanya tak share pasal education & activities kat blog ni kan..sejak blog education Q dilancarkan ..so kali nih, aku plan nak masukkan this video to both blog..:) FYI, ni lah aktiviti yang aku suka buat bila datang hangin baik aku nak main2 ngan Qarissa something different...FREE dan menyeronokkan sungguh!! Video ni kalau korang tgk baru sikit jer tau! Ni pun masa aku tgh sarat ngandung nih ha .. Dalam pada tak larat nak bawak perut tuh, demi anak kesayangan aku nih, aku gagahkan jugak tarik mender alah nih ha .. hahahaha.. Pengorbanan seorang ibu namanya ..Bila Q senyum, gelak dan bertepuk tangan, hilang lelah aku!. Aku tak leh lupa bila aku ajak dia main this game, dia punya lah suka Ya Rabbi...gelak sampai hilang sore hokay! Punyalah suka....Bila aku stop, dia tarik2 selimut tuh suruh aku tarik lagik! Mengah dah aku, sudahnya si Nor yang sambung main ngan dia ...tapi Nor kata dia tak pandai nyanyi...Wakakak..Aku plak kata, "Ko belasah jer Nor lagu hapa pun, janji ada bunyi dan ko tarik jer dia .." Hahhaha....

Actually this game & activity adalah untuk balance body anak kita. Kita boleh mulakan this game bila anak kita dah pandai start duduk. Its very good sebab dari aktiviti nih, anak kita akan belajar cara nak imbangkan badan dia walaupun kita tarik selimut tuh keliling living room. From time tu time, stimulasi dari aktiviti ni dapat bantu anak kita seimbangkan badan dia dengan lebih baik. Tak kesahlah bila jalan ker, duduk ker, lari ker, they can control balance their body. Lagipun, mender ni FREE dan boleh gunakan equipment yang ada kat umah jer. Further more, secara tak langsung, dapatlah kita stimulatekan otak anak kita sebab dalam masa yang sama, dorang juga akan berfikir cara2 utk balancekan diri dengan lebih baik from time to time..result guaranteed nih! Hahhaha..


Korang cuma perlu ada sehelai selimut yang agak besar so korang leh tarik selimut tuh keliling living room. Letak anak masing2 kat atas selimut tuh, pastu korang tarik selimut tuh keliling sambil nyanyi lagu2 yg dorang suka. Apa lagu pun tak kesah janji mesti buat dengan intonasi yang excited & happy!. Jgn korang kuarkan lagu sedey dan tangkap leleh plak...tak jadi beb! Hahah..Manalah tahu korang nak nyanyi lagu "Sepohon kayu daunnya rimbun" plak kan..Wakakakak...

Pas habis satu rangkap, korang stop dan kasik gegarrrrrr itu selimut!!! Macam dalam video nih lah kan ...Dengan suara yang excited...mesti anak korang suka. Jangan jadi cam hubby aku, dah lah penakut nak tarik selimut tuh (takut naaa anak dia jatuh...) pastu bila aku suruh stop, dia stop jer tanpa buat apa2 aksi yang excited! Hampeh sungguh..Anak aku tu pun diammm jer lah kan ..dah apaknya tak bg respon yg happy kat dia ..cian anak Mummy! Memang Daddy ni takder tokoh bukak Nursery lah! Hahahahahhaa....Bila aku buat, baru lah dia mengekek-ngekek kesukaan..Hehheh.. memang kerja2 gini aku rasa mak yg sesuai buat lah kot ...Korang rasa camner? Agak2 hubby korang nak tak wat aksi giler2 ngan anak? Hahahhaa...


Korang boleh ulang activity ni selagi anak korang suka dan selagi korang tak pengsan kekejangan akibat kepenatan melampau! Hahahaha...kalau korang ada anak ramai, leh ah suruh abang tarik adik dia...tapi jgn laju2 plak, mau tergolek "dog" anak korang tuh kang ..aku takmo bertanggungjwab plak nanti..hahahahah.. Tarik selimut tuh agak2 lah, makin anak korang pandai balancekan body, makin lajulah korang tarik..kalau tergolek pun, anak korang still pandai balance dan bangun balik tanpa nangis ..Just like Qarissa.... Aku suka betul tgk bila aku tarik dia laju2, she managed to control her body balancing ...Hhehehe..ada can lah jadi gimnas nih yerk!(tapi aku tak suka anak aku terkangkang2 atas pentas ..hahahahah) dan satu dunia tgk..Hahah..Segan jer weiii...

Kaylah, aku harap perkongsian kali ni membawa manfaat pada semua kengkawan blogger yg melawat blog Q nih ..:) Happy trying ..Sure korang akan seronok cam aku jugak! ..Hhehee...meh kita layan video nih & korang leh tiru this aktiviti ok!

video
Fun activity for your toddlers!

*feel free to contact me, Watie @ 016-2033340 for appointment & consultation on early education*

Aku yang giler2 remaja ..

4 comments:

Momma Mia said...

Huhu suka la aktiviti ni. Tapi momma plak yg pancit bila nk masuk 2nd round... ahaks. perut ku tak mengizinkan...

:: m.u.n.i.r.a :: said...

wah..mudah!murah! dan MENYERONOKKAN!
ku suka!!!
ada idea nak main2 ngan zahraa nih!

Watie Aziz said...

momma mia, hahaha... mmg bila perut dah besar ..kita tak larat .. i pun sama ..sebab tuh suh maid buat .w.akakka

Watie Aziz said...

munira ..yup, mmg best ..mesti zahraa suka beb ..siap sedia nak kena buli hokayyy..ahhahah