free glitter text and family website at FamilyLobby.com

Jgn lupa melanggan RSS Feed blog ini untuk mendapatkan tips-tips menarik dari Genius Baby On Board.

Masukkan alamat emel anda di sini:




Thursday, July 16, 2009

Stimulation For Your Child: 2 Years & Above

Hari ni, aku nak share video stimulasi yang sangat menyeronokkan untuk ditayangkan kepada anak-anak korang yang berusia 2 tahun ke atas @ if anak korang dah stabil jalan, lari, bangun & duduk, then boleh jugak try. Untuk anak aku, tak semua dia boleh buat. Maklumlah, kaki pun baru dapat, jalan pun tak stabil lagi, kengkadang aku nak gelak tgk dia, sebab kengkadang dia jalan cam menyenget sikit dan kengkadang gear terlebih laju.Wakakaka..tapi aku tak pernah pujuk dia bila dia jatuh. Selalu aku buat tak tahu @ tak nampak jer, dia akan bangun & melangkah kembali. Unless kalau mmg tergolek dogg & kita boleh nampak mmg sakit, then only aku kelam-kabut amik dia balik. I think thats the best way lah, sebab kalau asyik nak sambut anak yg baru belajar berjalan dr jatuh, susah dia nak berkembang maju. Tuh pendapat aku lah kan .. heheh..Pada aku, biar dia rasa susah nya nak belajar berjalan. Dan itu akan buat dia lebih ada effort utk terus berusaha. So far so good. Dah tawaf haji dah satu rumah nih. Hahhaa..


video
Video "Bounce With Me!"

Video ni aku dapat dr FORUM Little Reader tu. Memang aku dah bagitau kat korang semua that the FORUM is so good kan? Aku mmg rekomen kat semua parents utk join that FORUM sebab banyak yg dorang kongsi bersama. Very useful tak kedekut. Yang paling seronok, apa sahaja yang korang buat, korang akan dapat point, korang join dapat point, balas thread dapat point, buat thread baru dapat point, buat file dapat point, refer kat member dapat point, dan semua point-point nih boleh korang tradekan dengan apa2 produk yang dorang jual dalam online store dia. Tuh yang best. maknanya, apa yang korang buat tuh berbaloi. Ia menjadikan forum tuh lebih aktif dengan informasi-informasi yang berguna untuk para ibu bapa.

Katakan lah anak korang dah stabil berdiri & duduknya, bolehlah korang ulang tayang this video pada dorang. Lebih baik korang join sama. Lebih afdal. Aku sangat percaya yang kalau mak-bapak pun sama-sama involve dengan aktiviti anak, ur children will be better, lebih genius lah org kata.Dan aku memang dari dulu suka this kind of stimulations- involves all aspect. Nyanyi sambil action & learn new words. Bukan nyanyi suka2 atau nyanyi "kosong" org kata.Aku tak berapa gemar kalau belajar dengan cara yang serius especially utk kanak-kanak. I always believe that with this approach, our baby lebih senang untuk tangkap maksud sesuatu perkataan dan otak mereka akan lebih cepat berfikir. Tak sangka pulak apa yang aku rasakan tuh memang SANGAT BETUL. Bila aku baca the info yang di attachkan sekali bersama video nih, barulah aku tahu rupanya pakar juga mengatakan perkara yang sama. Memang betul kalau kanak-kanak didedahkan dengan this type of approach semasa mengajar, hasilnya akan lebih baik. Ada aku attachkan the info. Korang boleh baca kat bawah ni...

So, to all parents who watch this Video, bolehlah korang buat stimulasi @ aktiviti nih bersama anak-anak yer. The more we stimulate them, the better they will be. Its Fun & at the same time, they learn something new. English yang digunakan sangat jelas & proper, bukan semborono tau. Memang best. Aku tak pastilah mana nak dapat the actual DVD @ Malaysia ni. Nama dia Zippy & Me! DVD Interactive Learning Programme.If sesapa tahu kat mana-mana ada jual, aku harap lehlah korang kongsi dalam ni. AKu memang nak beli sangat. All this while, aku tak perasan adanya this tittle kat mana-mana shopping complex. If ada, memang best, sure aku akan beli punya siri dia! Hhehee...Takperlah, buat masa ni, aku guna You Tube dan tunjuk kat Qarissa guna Litte Reader jer, janji dia dapat tgk. Hehehhe..

Ada 4 Video semuanya, so, happy watching & get yourself bz by following all the action dalam nih ok!! here is the info pasal the product & what the expert say...:

" Here’s been a lot in the news about babies and children watching TV, movies, and videos. You’ve probably noticed that there’s a new wave of movies and videos geared specifically to babies. Keep in mind that there’s a big difference between actively engaging your child in a learning experience and simply exposing them to it. There are a lot of great video programs on the market for babies and children. Some of these baby and children movies and videos encourage learning through “passive exposure,” where children simply sit passively and watch images set to classical music. Experts agree that WITHOUT tactile stimulation or adult’s physical involvement, there’s less sensory input and the risk of slower development.

Unlike other DVDs, video, or television programs, Zippy and Me! helps you create a complete, fully integrated age-appropriate learning environment that stimulates your child’s cognitive, motor, social, and language development. Zippy and me! DVD interactive learning program is an active learning system that, through interactive, one-on-one playtime, strengthens your bond and stimulates development of your baby’s cognitive, motor, social, and language skills.

Simply put, more sensory stimulation leads to faster development because more neural “connections” are made in your baby’s rapidly growing brain. Zippy and Me! Interactive Development Program promotes fun and learning for you and your kid."


*feel free to contact me, Watie @ 016-2033340 for appointment & consultation on early education*

Best dapat main this game with Qarissa tau!!

6 comments:

Farah said...

mencik aa kat opis ni video mesti takleh bukak huhu..

Watie Aziz said...

hehhehe..bukak kat umah yang .. anak dah paandai lompat, jalan, lari memang best kalau buat nih ..aku pun wat ngan Q walaupun dia lum pandai lari ..wkakakak..tak sabau namanya nih ..hahah

me n de alisha said...

Watie , I dah download video ni dari youtube, and convert to DVD . I bagi Alisha tengok... suka betul dia tengok... ada satu video tu yang touch ur head, shoulder, knees and toe (pupisek), Alisha siapa buat lagi... wah bangga betul I u...anyway thaks ya watie coz the info, so sekarang dah rajin baca forum brillkids tu, bak kata u, memang berguna :)

Watie Aziz said...

Mummy Alisha,

Best kan yang? Its the easiest way utk ajar anak kita- melalui rhyme & nyanyian .. I happy dengar anak u suka jugak & try to do the action. Q dulu pun masa dgr lagu Head, Shoulder knee & toes yg biasa tuh, dia tak pandai buat, maybe sebab kecik lagi + lagu tuh laju sgt, tapi dalam video nih, dia slow & steady , so Q suka & follow ...i Happy jer ..

u tak tgk si Q berjoget bila ada lagu Bounce with me tuh... kelakar jer ..ada i amik video dia tapi lum sempat upload kat You Tube .. hahah... dia lari satu rumah bila sampai kat ayat "RUN WITH ME!!!! ..Hhehehee

蔥油餅Jon said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

TimeAdmin said...

Salam watie,

Dah takde erk video nie... semua dah kena claim ajerk... ada cara lain nak tgk tak?

-Sham-