free glitter text and family website at FamilyLobby.com

Jgn lupa melanggan RSS Feed blog ini untuk mendapatkan tips-tips menarik dari Genius Baby On Board.

Masukkan alamat emel anda di sini:




Tuesday, July 21, 2009

Learning While Shopping - for FREE!!

Hari ni aku nak kongsikan few tips dengan semua parents. Mungkin ada yang dah buat this activities, congrats to uols. Untuk yang belum buat, bolehlah cuba this activities. Memang menarik, anak pun seronok dan yang penting, ianya PERCUMA!! Tak kuar sesen pun, cuma penat "air liur" je. Hehheeh. Tapi sekurang-kurangnya, anak kita dapat ilmu percuma dan kita pun kuranglah sket mengumpat kan ..Wakakaka...

Aku selalu buat this activities bila ke TESCO. Memang selalu shopping barang dapur kat sana sebab tuh jer yang paling dekat dengan rumah. Bila sampai TESCO aku akan masukkan Qarissa dekat trolley TESCO. Dia memang suka duduk kat situ sebab lepas dia duduk, aku akan start main ngan dia. How??

Gambar hiasan - masa shopping kat IKEA. Time nih Q kecik lagi. Nampak kan dia gemokk sket?

Aku akan tolak dia laju-laju sambil cakap, "Mummy kejar Icha, Mummy kejarr..!!" dan Qarissa akan menendang-nendang kesukaan sambil gelak-gelak gatal. Yang comel lagi, dia akan cuba grab baju aku melalui ruangan kosong kat trolley tu. Memang ramai org tengok tapi aku wat muka tak malu. Peduli hapa, janji anak aku suka. Hehhee..

Then, sampai jer kat bahagian Buah-buahan & Sayur-sayuran, mulalah sessi pembelajaran we all. Aku akan tunjuk SEMUA buah-buahan yang ada kat situ pada Qarissa sambil sebutkan namanya dalam Bahasa Melayu & English. Aku bagi Qarissa rasa & pegang buah-buahan tuh (kecuali yang pedas cam cili, sesia jer dia melalak kang ..ahahahh..), mmg nampak sangat Qarissa gembira & teruja nak pegang semua buah-buahan & sayuran tu. For me, selain dari mengenal nama buah-buahan & sayur-sayuran, ia juga adalah satu aktiviti stimulation yg sangat bagus, sebab baby dapat pegang dan rasa sendiri tekstur buah & sayur yang berbeza. Ada yang sejuk macam broccoli, ada yang tajam cam durian dan macam-macam lagi. Aku ulang 2 - 3 kali sebutan setiap buah & sayur. Tekun jer Qarissa melihat sambil sibuk nak pegang sama.

Memang aku perasan ia memudahkan aku untuk buat homeschooling with Qarissa especially bila tunjuk flash card. Bila time flash card, aku suka borak-borak ngan dia. Tolak tepi lah kan, dia paham ker tak masa borak-borak tu, yang penting aku borak, sebab aku percaya sangat dia paham the conversation. Hehehee..
Hahahha...Tempat sangkut baju menjadi mangsa sebab Qarissa nak kuatkan muscles!! Wakakak..Muka poyo jer konon penat sangat lah tu...

Masa sessi flash card tuh, aku akan remind kan Qarissa tentang apa yang berlaku masa kat TESCO. Aku akan cakap something like this, "Ingat tak kita tgk this fruit kat TESCO Qarissa ? Its banana Darling. BANANA". Then aku akan continue dengan buah-buahan & sayur-sayuran yang lain. Memang ia membantu sessi pelajaran tu sebab Qarissa cam dah kenal that fruits & vegetables cuma dia tak tahu sebut, jadi dia ambil the correct flashcard.

So, aku suggestkan untuk parents yang belum buat this FREE Activities, bolehlah cuba dan praktikkan pada anak uols. See the result & share with me ok?? :) Sapa yang dah cuba, bolehlah tinggalkan komen whether it works on ur toddlers or not yerk!!

*feel free to contact me, Watie @ 016-2033340 for appointment & consultation on early education*

Happy Learning,

13 comments:

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Bagus idea ni....memang budak2 besar Q n Damia ni suke pegang n sentuh tak kira apa bende pun...I pun ada gak cakap2 ngan dia bila kitorang spend masa sama2 kat luar..sometimes dia nampak mcm interested dengan apa yang kita cakap..tapi kenkadang dia buat dek jek...ekekeke...kena layan jek lah..kang terlebey push kang ...mengamuk plaks dia hehehe..

Watie Aziz said...

memang cam tuh selalunya haiza, Q pun sumtimes wat bodoh bila i cakap ngan dia ..thats y i selalu create excited voices so that dia akan pay attention..tapi if i nak test dia ..mmg dia benci ..hahaha..dia takmo buat ..especially kalau dia takder mood..kalau mood baik, tak suruh pun dia wat sendiri ..

tetiba i teringat, masa tuh i tunjuk flash card "arms up". Tetiba dia duk angkat2 tangan. i tak expect pun dia akan do the action tau! then tetiba i cam kagum sket ..wkakakaka...

pastu, everytime dia dgr word arms up, dia akan akan tgn .. then, bila my hubby frend dtg umah malam, i suh dia wat the action, hampeh dia takmo buat ..buat muka kerek lagik ada .. memang betul lah ..baby tak suka kita test dia a.k.a menunjuk2 ..awakkakaka..

Momma Mia said...

Watie, InsyaAllah nk cuba & praktik kan... Thanks for sharing dear! Suka la baca ur n3 on Q early education nih. 2 thumbs up!! huhuhu..

Rozy said...

Watie,

thx. Never think of doing this..
Will try this wiken.. hehhehehehehe

mamahanees said...

Hai watie. Salam perkenalan. Saya pun lepas dapat baby mmg amat excited dgn early education dan homeschooling. Jadik rajin membaca pasal benda2 ni dan jugak rajin buat experiment kat my baby kikiki

Belajar pasal fruits n vege kat shopping market mmg best. Sama la cam watie buat. Bezanya, saya ajar flashcards dulu. Saya guna giant flashcards, real picture. Mmg berkesan. So outdoor, kadang saya x de apa nak beli pun kat kedai. Purposely pergi shopping complex utk buat revision pasal fruits and vege hehe

Keep sharing good info pasal early education kay. Thanks a lot!

Watie Aziz said...

Momma Mia,u're most welcome dear ..:) sharing is caring kan? ehhe..sometimes apa yang kita buat tu mungkin biasa pada kita, tapi pada orang lain luar biasa sebab tak pernah buat. Thats y i saja share ..mana tau nanti anak kedua i terlupa ker ..leh refresh balik bila tgk this blog ..hehehhe..

tq again & hope we will keep in touch kay!! :)

Watie Aziz said...

Rozy, u're most welcome dear!! hmm..mmg patut try .. mesti u excited kan ..i awal2 dulu excited giler, banyak pakcik & makcik jeling2 pandang i masa time i explain ..aku buat bodoh jer noks ..wakakaka.. wat selamba jer ..janji anak aku pandai ..ahhaha

Watie Aziz said...

Mamahanees, tq for dropping by dear. Keep in touch kay .. sempat gak i singgah ur FP. comelnya anak u ..& brilliant also!! mesti mulut banyak kan? i read some of the info u tulis ..heheh.banyak tanya anak u ..thats good tau .. hmm..my time will come .. tak tahu lah camner nanti ..hehehee..pening nak jawab .. hehhe..

Watie Aziz said...

Mamahanees, tq for dropping by dear. Keep in touch kay .. sempat gak i singgah ur FP. comelnya anak u ..& brilliant also!! mesti mulut banyak kan? i read some of the info u tulis ..heheh.banyak tanya anak u ..thats good tau .. hmm..my time will come .. tak tahu lah camner nanti ..hehehee..pening nak jawab .. hehhe..

Momma Mia said...

Watie, momma dah cuba buat smalam masa weoul shopping kat Giant. Damia so excited.. pelik gak dia mula2 siap nk masuk mulut lagi sume buah yg kite bg dia pegang. Mesti dia ingat kite nk suh dia makan la tuh. Again, thanx dear...

Watie Aziz said...

Momma Mia, wakakakkaa..so bijak lah itu baby!! Yerlah, mesti dia ingat, duk tunjuk-tunjuk tapi org nak mamam tak bagi!! so kelekuk lah ini Mama! Hahahhaha... Qarissa pun mula2 cam nak masuk mulut, tapi lama-lama dia ok ah, dia setakat pegang & belek-belek jer...heheh..

u're most welcome dear. happy to hear it works on Damia!!

eyna said...

woi.. hahaa.. ko ni memang lawak.. sementara aku nak sebut sesatu buah tuu.. TESCO pon tutup.. last-last aku tak beli paper kang hehehe.. :p

aku pnah buat mcm ni.. or apa yang kita ajar kat umah kalau dia nampak n cam benda tu kat tesco mesti dia akan ulang.. :).. tapikan kauu.. anak aku pantang nampak logo TESCO ni.. kat paper ker.. kat tv ker.. haaa memalam buta pon dia akan ckp "Maaa jom Tesco maaa" haaa apa macam??!! kekeke

Watie Aziz said...

hahahaha....azlyn,a ko kena gi time TECOI awal2 pagi dah bukak, mesti sempat habis buah-buahan tuh semua ..wakaka...

memandangkan anak aku lum pandai cakap lagik, aku pulun ah kaw2 .. kalau dia dajh pandai cakap cam anak ko, dia ajak gi TESCO ...kalau dah tutup, aku tukarlah teknik, ajar math - jam & waktuh ...bila dia tanya napa, aku katalah, sebab kul 11 pm, TESCO dah tutup...ada pahammmmmm? hahahahaaboleh ker gitu??