free glitter text and family website at FamilyLobby.com

Jgn lupa melanggan RSS Feed blog ini untuk mendapatkan tips-tips menarik dari Genius Baby On Board.

Masukkan alamat emel anda di sini:




Thursday, September 2, 2010

Stimulation: Zayra & Her Mirror Time

Finally dapat buat entry utk stimulation for my baby. Lama btol hutang entry neh. Asyik lupa jer. Ni dah ingat, cepat2 aku buat, tertangguh kejap my slide presentation for workshop tapi blog reader punya pasal (ceit..macam lah banyak reader pun ..wakkakaka..) aku gagahkan buat jugak. Coz i love uolss...eceh ecehh.. hehehe..

This is how i put my Zayra during her mirror time..:)
Zayra: Eh eh..ada baby yg sama muka & tangan cam kita lah .. hehehe

Mirror time with Zayra adalah satu time yang baik aku mahupun Zayra suka sangat. This is one of the way I stimulate my baby since dia lahir. I gunakan mirror as one of my tools. Ada jugak yang tanya aku takper ker guna mirror coz org tua2 tak bagi baby tgk mirror. Aku tak tau pulak ada restriction cam tuh sebab tak pernah dengar tapi pada aku, if ada sekalipun, aku tak dapat relatekan kenapa pulak tak boleh dan apakah sebab musababnya. Pada aku, as long as jawapan yg diterima takleh masuk dek akal, aku ignore jer kot.. hehehe.. aku kan rule breaker .. wakakak.. tapi maybe org dulu2 takut cermin tuh pecah, nanti kena kat anak, luka berdarah..dah kurang hantarannya pulak..Wakakak.. tuh yg tak bagi kot..

Leka tgk mirror

So, awal2 aku bgtau, korang kena pastikan mirror tuh adalah mirror yang selamat utk anak korang tengok, mungkin boleh beli baby mirror, yang dia reflection type tapi bukan dari jenis kaca. Aku tak tahu apa nama dia, sebab aku takder that kind of mirror, aku ada real mirror dan aku gunakan mirror tuh with Zayra, tapi aku pastikan aku sentiasa ada di sisi dia masa stimulasi berlangsung. So, masalah pecah, jatuh dan sebagainya dapat dielakkan.

Memek muka time..Hahaha
Garangnya baby depan aku neh!

Mirror ni adalah satu stimulasi social utk baby kita. Dengan mirror ini , baby boleh tgk reflection dia dan dia akan curious dengan baby "yang satu lagi". They tot its their frends and will try to grab, talk, lick atau apa sahaja lah aksi depan cermin tu. Its an important skills that your baby can master tru they mirror stimulation. Selain dari sosial skill, kita leh amik kesempatan utk tunjukkan anak kita bahagian2 muka dia, bermain2 dengan dia (bonding time with our baby) dan gunakan sessi ni jugak untuk buat tummy time. 2 in 1 job lah namanya ni ..:)

Gud tummy time too..She can stay like this for 15 minutes..:)
Umur tak sampai sebulan tapi cam dah besar yerk? Hahhaha

Untuk tummy time, maybe anak kita tak suka tummy time, tapi dengan adanya mirror nih, it helps them to like it. Sebab dia akan seronok dan jadi eager seterusnya dapat lupa ketidakseronokan tummy time tuh. Hhehehe.. As for me, aku suka gunakan nursing pillow sebagai bantal utk aku letak Zayra. Selain dari bentuk U yang dapat mengelakkan Zayra tergolek masa tengok cermin tuh, ia juga nampak tegap dan kukuh, tak terlalu tinggi atau terlalu rendah. Just nice utk dia menjenguk ke cermin tuh, aku pun senang nak handle dia time tu. Aku buat aktiviti nih agak awal, Zayra baru sebulan lebih masa gambar ni di ambil @ 3/6/2010 yg lalu, and...at at 3 months age, aku dah nampak hasilnya. Zayra takder masalah tummy time, she love it dan bukan tu sahaja, it really helps to build up her neck and hand muscles. Tu yang 3 bulan dah rolling, 4 bulan pecah rekod, siap jatuh lagi (sebab rolling lah tuh ..eheheh). Memang boleh nampak the difference masa time Q dulu. Yerlah, time Q kan aku trial & error phase, skang dah berani dan yakin, no doubt, gua belasah jer beb .. hehehhe..alhamdulillah, nampak dah kesannya. :) Tummy time is important sebab it will help baby to roll, creep, crawl and sit later on. Semuanya berkaitan antara satu sama lain & ada melibatkan the brain connection. Dalam seminar aku, ada aku explain in details pasal this thing..:)

Menung nampak?
Yerlah, boring! Mummy asyik amik gambar jer. Flash cardnya mana? Takmo main ngan adik ker? Hu hu...

So, rajin-rajinlah kengkawan buat mirror time ngan baby okeh. oleh nyanyi atau just borak-borak time tuh. Paling best, tunjuk flash carYBCR atau LR flash card utk dia. Biar dia tgk that words and we can play with the words tuh semua. Ada gak pekdahnya dari borak2 kosong kan. Orang kata, borak ada isi. Hhehehe..Anak pun suka tengok words dan gambar tuh semua.. :)

Selamat ber mirror time okeh! .

*feel free to contact me, Watie @ 016-2033340 for appointment & consultation on early education*

Loves,


2 comments:

MaSLiNa said...

Salam, Watie..

Eh, ko jgn ckp blog GBOB ko nih xde peminat tau.. aku nih setiap kali ko update mesti akan ngadap entry ko sebelum aku start keje kat ofc (sbb baca blog pagi² xde sapa kaco).. hehe.. aku ada gak try mirror stimulation nih utk my 2nd baby, mmg ada byk beza dgn anak aku yg 1st tu.. cthnya, anak aku yg 2nd nih kurang takut dgn org then dia pandai bersosial sket.. mmg org luar kene amik masa nak approach dia tapi tak sampai 1/2 jam dia dah pandai nak main atau tegur org yg approach dia (org lain yg aku maksudnya nih adalah outsider, bukan family atau relative). Thanks sbb sudi share segala tips yg berguna. Keep on updating!!

Watie Aziz said...

mas,

yer ker yang ..wahh..sungguh terharulah aku camni..hehehe.. ni yg wat semangat nak update selalu neh ..how i wish aku ada banyaaaaaakkkk masa so that leh ngadap pc sokmo .. ahaks ..

thanks again yang...really appreciate it!:)