free glitter text and family website at FamilyLobby.com

Jgn lupa melanggan RSS Feed blog ini untuk mendapatkan tips-tips menarik dari Genius Baby On Board.

Masukkan alamat emel anda di sini:




Tuesday, July 7, 2009

Stimulasi Bermula Dari Hari Pertama Bayi Anda Melihat Dunia!

*aktiviti nih boleh dibuat seawal 0 bulan until - ikut suka korang ..hehehehe*

Sejak hari pertama Qarissa melihat dunia, my life penuh dengan stimulasi. Aku mmg nekad nak all out bg Qarissa full stimulation (sampai teacher dia kata dah terlebih stimulate!!hahahah). Sama macam kebanyakan parents di luar sana, I'm an ordinary (with extraordinary energy..hahah) Mummy yang baru ada seorang anak. So, aku akui pengalaman on parenting memang takde. I shud be thankful to Gymboree coz dengan mendaftarkan Qarissa di sana, banyak ilmu yang aku belajar on how to stimulate our baby.

Perkara PERTAMA & ASAS yg aku pelajari: As Parents, kita mesti RAJIN! Let me tell uols - kalau korang tgk dalam video-video Qarissa sebelum nih, nampak dia cam bijak @ behave, korang ingat sebab aku htr Gymboree, uols ARE TOTALLY WRONG! Yer, memang betul aku htr Gymboree, tapi kelas nya seminggu sekali. Dalam kelas Q, aku betul-betul participate in all the activities, hafal lagu, memorize the activities yg di ajar sebab aku tau, kelas bukan murah. Biarlah berbaloi kalau aku masuk.

Hari-hari yang lain adalah hari AKU BERSAMA ANAKKU di rumah. Apa sahaja yang aku belajar Q Gymboree, aku praktikkan di rumah. Memang aku akui, bila wat aktiviti sendirian @ home, nampak cam budak-budak, gila-gila sket dan we have to act childish, but i dont mind at all!! Every single minute with Qarissa adalah masa berharga kami. Jadi, heheh..aku nak kredit sket lah kan ..kalau anak aku BIJAK & BEHAVE, aku dengan bangganya bgtau ..its totally because of ME..Yeah..ME!! Kita adalah GURU terbaik untuk anak kita. Mesti korang dah muak dengar tagline nih but its really true my friend...Nobody, i repeat with capital letters ...NOBODY yang boleh jadik guru sebaik kita - mak bapak nya sendiri! Tak kesahlah korang surirumah ker, kerja gomen ker, kerja swasta ker, bisnes sendiri ker, tapi masa bersama anak-anak adalah yg paling precious. Walaupun korang spend time 5-10 minutes a day with them, tapi dengan pelukan, kasih sayang, pujian semasa korang "mengajar smabil bermain" itulah yg paling penting.

Hari ni, aku nak share pasal stimulasi untuk anak-anak korang. Bagi mak-mak yang baru bersalin, korang ada masa 2 bulan setengah untuk memberi segala stimulasi pada anak korang. Lepas kerja, dont worry, korang still boleh buat - sebelum kerja, pas balik kerja & sebelum tidur. Bila korang gi kerja, leh ajar maid (sapa yg ada maid) untuk stimulate baby uols. Yang htr nursery, cubalah korang bodek-bodek sket staff kat situ supaya they can focus on stimulating ur baby. Kan best kalau ada nursery yang bukan hanya jaga our baby, tapi buat skali activities on stimulation for them. Bayar lebih pun takper, sebab kita tau hasilnya mmg marvellous!!
Berus ni better korang beli yg baru, khas utk baby korang.

Ok, this is the equipment yang boleh korang gunakan untuk stimulate ur baby. Ada banyak lagi sebenarnya, aku tunjukkan contoh-contoh gambar so korang dapat sikit idea pasal ni (gambar aku rembat @ blog personal Qarissa..hahaah). Try to be creative, korang godek-godek & korek-korek lah apa yang ada kat umah korang, pastikan ia telah dibersihkan dahulu @ beli lain yg nak dikhaskan utk baby korang.

Pelbagai tekstur kain yang berbeza such as kain kasa, silk, cotton,kain berbulu dan sebagainya.

Aktivitinya sama sahaja. Tujuannya hanya satu, supaya anak uols dapat merasa tekstur yang berbeza di seluruh bahagian badan mereka. Korang sapukan semua mender-mender nih ..(one at a time..) maybe satu hari 2 barang ker kan ..korang sapu barang-barang ni dengan penuh kasih sayang kat kepala, tapak tangan, teliga, hidung, tapak kaki, perut dan seluruh tubuh dia lah ..senang cerita. heeh.. Sambil sapu, mulut tuh becok lah sikit (macam aku..ahaks), korang nyanyikan anak korang atau bgtau dia part of the body yg korang sapukan tu. Jangan lah cam setengah org kata, "Isk paham ker budak tuh kalau kita borak ngan dia, umur baru sehari, sapu jer dah lah ..". Hello Cik Kak..nak melawan cikgu yerk ..Buat jer lah ..anak hang dengar lah! Dia takleh jawap jer .. kalau dia jawap kang ..ko pengsan lak!! Hahhaha..
Kalau anak kecik sangat, carik bola kecik sket, kang penuh muka anak korang ngan bola jer..Hhaha..

Macam contoh, bila aku guna berus & sapu kat tapak tangan dia, aku nyanyi lagu "This is the way we brush our palm, we brush our palm, we brush our palm, This is the way we brush our palm, so early Monday morning..". Then bila masuk part lain, sebut lah plak part body yg berkenaan. Just borak-borak biasa pun ok noks, tapi aku suka guna nursery rhymes sebab baby & kanak-kanak nih akan lebih tertarik dengan nursery rhymes & dorang akan tau banyak vocab word melalui singing.

Kalau korang nak stimulate mata baby, korang amik kain warna-warni, gumpal-gumpal ah sket hujung dia jadi ur baby can fokus kat kain tuh, then korang letak depan mata baby, agak-agak ah jarak dia, jangan dekat sangat, kang juling plak mata anak korang! Bring the kain side to side sambil nyanyi lagu. Pastikan masa korang tunjuk kain tuh side to side, anak korang pandang mana kain tuh pergi! Jangan korang syok sendiri plak! hahaha.. Yang penting, mata anak mesti pandang arah kain. Lambat takper, janji dia pandang pergerakan kain..

Kain warna-warni yang terang bagus untuk merangsang penglihatan baby. Kalau baby baru lahir, warna MERAH is good!!

Satu lagi yang best , korang amik torch light, main ngan anak korang. Camner nak main? Terlentangkan baby korang (untuk baby yg masih lum pandai duduk sendiri, if dah pandai duduk @ jalan pun takper, let them bergerak ke mana-mana) then korang sembunyikan torchlight tuh kat tangan kiri, pastu bukak lampu torch light tuh, hala lampu ke sebelah kanan. Then bawak cahaya tuh atas ke bawah, biar anak tgk. Kalau waktu siang, cahaya kan tak nampak sangat, jadi korang tutup @ potong ah cahaya tuh dengan tangan kanan pulak, maknanya cahaya tuh akan terpancar kat tapak tangan kanan uols, then pandai-pandai ah korang adjust cahaya tuh! Best oo... anak-anak korang mesti curious dan sibuk nak carik mana datang lampu extra nih! Hahahha..Tapi jangan tunjuk torch light tuh kat anak, nanti mesti dorang nak hambekk plak dari korang! Pernah sekali, Daddy Q main-main ngan Q waktu malam, satu bilik gelap, sekali ada lampu dr torch light jer ..Hala ke mana-mana, semua dia tengok. Excited btol dia.. Korang try lah, then let me know the outcome ok!!
Torch Light Game is a fun way to play with ur kiddos..!!

Last sekali untuk hari nih, aku nak share stimulasi & socialication sekaligus. Ni memang aktiviti wajib aku setiap hari dengan Qarissa sejak dia lahir. Hahaha..Almaklumlah, mak dia i pantang nampak mender alah nih..heheh..apa lagi kalau bukan - CERMIN! Nak nak lagi, kat bilik tidur aku tuh cermin sepanjang-panjang pintu, so memang best gilos, everyday bangun pagi aku ajak Q depan cermin, then main-main ngan dia. Tunjuk segala macam parts of her body to her. Nampak cermin dinding kat washing basin bawah, aku tayang lagi kat dia. Gelak lagik...memang tuh jer lah keja aku ..hahaha...Semua cermin dalam umah aku terjah!! Tapi semua tuh berdukung @ duduk sesama depan cermin. Aku takder cermin plastik untuk anak tuh, time kat Gymboree jer ada, jadi aku tak berani letak anak aku atas cermin kaca.. hehee..Aku tak pasti boleh beli kat mana, kalau ada sesapa tau, maybe leh share dalam nih.. If ada that type of cermin, boleh ah suruh anak korang meniarap atas cermin, then korang can start talking with ur baby. Tunjukkan dia mana mata, hidung, mulut, telinga dan boleh gak main Peek A Boo. Korang terjah anak korang dari belakang, so muka akan memantul kat cermin. Q mmg pantang nampak cermin lepas aku latih. Tunjuk jer cermin, dah gelak geli-geli. Suka na dia ..hehhee.

Macam ni lah aksi Q bila bg dia main depan cermin. Hehhehe

Aku akhiri posting on stimulation ni dengan aktiviti yg aku buat @ Gymboree. Memang dah ada kat blog personal Q, tapi aku share jugak kat sini. mana tau ada mak mak tak sempat nak tgk kat blog Q kan. Memang lama, around 9 minutes ++ but its worth watching. Do at home with ur little "devil" kay ..hehehe..

Antara aktiviti yang dilakukan ketika Qarissa berusia 4 bulan. 1st day @ Gymboree class! Heehhe

*feel free to contact me, Watie @ 016-2033340 for appointment & consultation on early education*

Stimulate, Stimulate, Stimulate!!

4 comments:

tHrEE oF us said...

yea!! betty slalu gedik bile tgk cermin kt bilik.. nyampah jek.. hahaha!!

yg torch light tu, dikemamnye lam mulut.. mcm yg ko ckap tu laa.. jgn tunjuk, kalo x, camtu ler jadunye.. hehe

tp yg aku pasan time g uptown, ade satu kedai tu dia pasang lampu gerak² ala² kt disko tu laa.. kira chya warnawarni tu terpancul kt lantai.. abeh dikejornye lampu tu.. heshh.. dh berlari pulak kt ctu jek..

anywy, thanks babe sbb share exprnce dkt gymbo tuh.. dh try buat pon! mmg best.. tp bab yg dukung² tu, makcik x larat meh.. berat~~ ngaaaa

kakyong said...

aliya pun suka main dgn cermin...
gaya cam jumpa kwn baru.. gedik gitu...

Watie Aziz said...

Jeela, hehehe,mesti comey betty kemam menda alah tuh kaan ..wakakak...tuh lah aku pun selalu sorokkan ..kalau tak mesti dia nak rampas...

Q kalau depan cermin gediks tak hengat ..siap telenng2 paler wei..

hmm..lampu disko tuh pun bagus kan kalau pasang dalam gelap..harus aku rembat satu bg kat Q ..hehhhe

ur most welcome dear ..hahaha..aku pun selalu tak larat ..kalau bab2 dukung mmg pas kat apaknya weii....unless saiful takder ..terpaksalah aku gagahkan ..

Watie Aziz said...

kak yong ..tuh lah ..nanti doran gelak2 gediks...agaknya masa awal2 tuh dorang tau tak tuh diri sendiri sebenarnya? hahhaa